Τις επόμενες 13 ημέρες θα δούμε την Ευρωπαϊκή οικογένεια ποδοσφαίρου να ενώνεται κατά του ρατσισμού και της διάκρισης, με την έναρξη της εκστρατείας ποδοσφαίρου κατά του ρατσισμού στην * 9η Εβδομάδα δράσης της Ευρώπης 2008 – Δίκτυο FARE *
Οι δράσεις , συντονίζονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο και υποστηρίζεται από την UEFA Σχεδόν χίλιες πρωτοβουλίες πραγματοποιούν εκστρατεία, από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο του FARE
Για 9η χρονιά η εβδομάδας δράσης δίκτυο FARE τρέχει από τις 16 έως τις 28 Οκτωβρίου και με πρωτοφανή συμμετοχή 40 ευρωπαϊκών χωρών με μια κοινή προσπάθεια να απελευθερωθεί το παιχνίδι από το ρατσισμό και τον αποκλεισμό.
Οι κορυφαίες Ομοσπονδίες και ομάδες γιορτάζουν την ποικιλομορφία
Αυτή την εποχή 14 κορυφαίες εθνικές ενώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη – που κυμαίνεται από το γερμανικό Bundesliga και την αγγλική Premier League ως τη Super League στην Ελλάδα και την Ουκρανία – διοχετεύουν μέσα από τη δύναμη του ποδοσφαίρου να γίνει αντιληπτό το μήνυμα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που παρακολουθούν το παιχνίδι. Επίσης, μια επιλογή των επαγγελματικών λεσχών όπως PSV Αϊντχόβεν, Slovan Liberec ή νέα ομάδα ανδρών της Βέρνη θα ενώνει τους υποστηρικτές τους για να γιορτάσει τη συμβολή των εθνικών μειονοτήτων στο ποδόσφαιρο.

Ο ρατσισμός δεν έχει εξαφανιστεί Η πρόσφατη περίπτωση της Atletico Μαδρίτης καταδεικνύει ότι ο ανοιχτά εκφρασμένος ρατσισμός και η ακροδεξιά αναταραχή είναι ακόμα ζωντανή στο ποδόσφαιρο. Η ισχυρή πειθαρχική απόφαση που λαμβάνεται από την UEFA πιθανό να βοηθήσει να αντιμετωπίσει το ρατσισμό όπως και οι ετήσιες εβδομάδες, όπως αυτής της δράσης που προωθεί σήμερα το δίκτυο FARE . Οι κυρώσεις είναι οι μεγαλύτερες που επιβάλλονται σε οποιοδήποτε σώμα ποδοσφαίρου για το ρατσισμό. Εκτός από τις κυρώσεις το δίκτυο FARE έχει απαιτήσει με συνεχείς προσπάθειες να αντιμετωπιστούν όλες οι μορφές διάκρισης.

Ο Kurt Wachter αυστριακός συνεργάτης της FairPlay της FARE λέει:

«Οι ποινικές ρήτρες ενεργούν αρνητικά στις ομάδες και στις ενώσεις που αποτυγχάνουν να εξετάσουν το ρατσισμό στην καρδιά του προβλήματος . Η προσέγγιση του δικτύου FARE είναι πάντα με συνεχή πληροφόρηση και εκπαίδευση.. Υπάρχει μια ανάγκη να χτιστούν οι συνεργασίες με εκείνες τις ομάδες και τις μειονότητες που προκαλούν το ρατσισμό σε καθημερινή βάση. Η εβδομάδα δράσης είναι μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στο επίκεντρο αυτές οι ομάδες σε επίπεδο βάσης που είναι συχνά στα περιθώρια του ποδοσφαίρου.»
Πρόκληση :η Ξενοφοβία. Το τελευταίο ταμπού Αυτό το έτος το δίκτυο FARE υποστηρίζει έναν αυξανόμενο αριθμό πρωτοβουλιών και ομάδων που προβάλλουν τη ξενοφοβία, την οποία βλέπουμε ως τελευταίο ταμπού στο ποδόσφαιρο.
Στο World Cup της FIFA στους αγώνες μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κύπρου, του Δουβλίνου και της Αυστρίας , της Σερβίας και Βιέννης, τις χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη εκστρατεία αντιρατσισμού στον Ευρωπαϊκό αθλητισμό.
Η ΠΡΑΞΙΣ και η Unesco Σερρών συμμετέχει στην εκστρατεία με e-campaign σε 15.000 e-mails, στους φορείς νεολαίας της Ευρώπης και ομίλων με τους οποίους συνεργάζονται εδώ και 14 χρόνια προβάλλοντας τους στόχους της *9ης Αντιρατσιστικής εβδομάδος στο ποδόσφαιρο 2009*
Το Σάββατο το πρωί έξι εθελοντές από :Amir (Egypt), Cecilia (Sweden), Alessandro (Italy), Tobias (Sweden), Marcus (Great Britain) and Daniel (Germany) θα προβάλλουν το υλικό προβολής και στόχου της *9ης Αντιρατσιστικής εβδομάδος στο ποδόσφαιρο 2009*στην Πλατεία Ελευθερίας στα πλαίσια της γιορτής του ποδοσφαίρου που προσφέρει ο Πανσερραικός προς τους μικρούς φίλους της πόλης.
Την ίδια ημέρα θα κρεμαστεί ένα λευκό ύφασμα στην εξωτερική όψη του γηπέδου ως συμβολή στον στόχο της εβδομάδος. Μουσικά αφιερώματα θα παρουσιάσουν οι εθελοντές της Ευρώπης με προβολή των στόχων της εκστρατείας και σποτ που οι ίδιοι δημιούργησαν θα ακούγονται από το Rodon FM κατά την διάρκεια της εβδομάδος 17- 28 Στο http://www.volunteersinserres.blogspot.com/ μπορείτε να έχετε επαφή μαζί τους για ανταλλαγή θέσεων πάνω στην εκστρατεία του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο
.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον έφορο και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων για την συμβολή της ομάδας των Σερρών στον πολλαπλασιασμό της προσπάθειας μας.
Η δράση εντάσσεται στα πλαίσια της ένταξης της πόλης των Σερρών στο = .Αντιρατσιστικό δίκτυο πόλεων της Ευρώπης=.