Το 5ο Διεθνές Φόρουμ για τον Αθλητισμό και Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Αλικάντε, της Ισπανία από τις 4-6 Οκτωβρίου 2008 διοργάνωσαν το UNEP-η NPO(GSA),η G-ForSE και υποστηρίχθηκε από την VOLVO.
Συμμετείχαν Ολυμπιακές Επιτροπές ,Παγκόσμιες Ομοσπονδίες,-Αθλητικές βιομηχανίες- NGO.
Το φόρουμ πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια και φέτος είχε θέμα *Αθλητισμός και Κλιματολογικές Αλλαγές*
Η πρώτη συζήτηση που διοργανώθηκε το πρωί της 4ης Οκτωβρίου εστίασε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον Green αθλητισμό και άκουσε τους αντιπροσώπους του Πεκίνου το 2008, του Βανκούβερ το 2010, της Νότιας Αφρικής το 2010 και των μέτρων που θα εφαρμόσει το Sochi το 2014
Οι εκπρόσωποι το απόγευμα παρακολούθησαν τους * Ωκεάνια αγώνες της VOLVO* που ήταν σε εξέλιξη σε μια ηλιόλουστη Μεσόγειο.
Η επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση G-ForSE το 2008 πραγματοποιήθηκε στο πρωί της 5ης Οκτωβρίου στο παλάτι των συνεδρίων της Αλικάντε, με τις εναρκτήριες ομιλίες από την κα Τερέζα Ribera, Γ.Γραμματέα της Ισπανίας για την αλλαγή κλίματος, τον κ. Leif Johansson, της ομάδας ANC CEO VOLVO τον Προέδρο AB VOLVO και τον κ. Achim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.
Από όλους επισημάνθηκε ότι ο αθλητισμός πρέπει να συμμετέχει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών θεμάτων.
Στη δεύτερη ολομέλεια, οι συμμετέχοντες άκουσαν για την υποχρέωση των αθλητικών οργανώσεων που εμπλέκονται στο γκολφ, το ποδόσφαιρο, τα Grand Prix για την αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος.
Στις συνόδους του απογεύματος, οι παρουσιάσεις εξέτασαν τον αντίκτυπο της αλλαγής κλίματος στον αθλητισμό, πως θα συνεχίσουν να κάνουν σκι κ.τ.λ , και πώς τα αθλητικά θεάματα, μεγάλα και μικρά, μπορούν να αντισταθμίσουν ή να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Η τελική σύνοδος της ημέρας εντόπισε στο θέμα `Στην αυξανόμενη δημόσια συναίσθηση στην αλλαγή περιβάλλοντος και κλίματος μέσω των sport’.
Η τελική ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Del Alba το πρωί της 6ης Οκτωβρίου εξέτασε τις λύσεις για την αλλαγή κλίματος μέσω του αθλητισμού και συζητήθηκε η διατύπωση της «Διακήρυξης της Αλικάντε σχετικά με τον αθλητισμό και της αλλαγής κλίματος» η οποία παρουσιάσθηκε το απόγευμα.
Συμμετείχε η πρόεδρος της Unesco Σερρών και πρόεδρος του Συλλόγου Σερρών κ Καιτη Εμμανουηλίδου