Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα «Φωνές νεολαίας κατά του ρατσισμού», μιας πρωτοβουλίας της UNESCO, της FC Βαρκελώνη και του Ευρωπαϊκού δικτύου των πόλεων κατά του ρατσισμού (ECCAR), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρουσιάσθηκε στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 6 Νοεμβρίου η πρόταση των νέων που περιέχει 10 προτάσεις για να αντιδράσουν στο ρατσισμό μέσω από τον αθλητισμό. Αυτές οι προτάσεις προέκυψαν από διαβουλεύσεις που οργανώθηκαν με τους νέους μεταξύ των ηλικιών 15 και 18, που καλεστήκαν από το ECCAR, του οποίου δίκτυο περιλαμβάνει 82 πόλεις σε 17 χώρες.
Μεταξύ του Ιουνίου και, Αυγούστου 2008 συνεδρίασαν στις συμμετέχοντες πόλεις του δικτύου, νέοι από τα σχολεία των πόλεων , για να καταθέσουν τις ιδέες τους για τους τρόπους που μπορεί να προωθηθεί η ανοχή, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλεγγύη μέσω του αθλητισμού. «Είναι πραγματικά νέοι που φέρνουν το φως αυτού του μηνύματος και θελήσαμε να τους προσκαλέσουμε για να συναποφασίσουμε πρακτικές σε αυτό το θέμα έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν έξω σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας,» παρουσίασε ο κ Marcio Barbosa, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Οι δέκα προτάσεις που παρουσιάσθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την αντιπροσωπεία *Φωνών νεολαίας κατά του ρατσισμού* είναι οι ακόλουθες:

1. Περιλάβετε τις προτάσεις αντιρατσισμού στις επαγγελματικές αθλητικές συμβάσεις.

2. Καθιερώστε βραβεία για τις ομάδες, τις λέσχες ή τις πόλεις ή τους παίκτες που πραγματοποιούν δράσεις για το antiracist.

3. Μεταδώστε ραδιοφωνικά τις αγγελίες και μηνύματα antiracist, στα στάδια και κατά τη διάρκεια των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αθλητικών θεαμάτων. Χρησιμοποιήστε τους χώρους διαφήμισης σε αυτές τις περιοχές για αυτόν το λόγο και προωθήστε τα τραγούδια και τα συνθήματα που μπορούν να υιοθετηθούν από τις ομάδες .

4. Δημιουργήστε τα συνθήματα antiracist στην τυπωμένη ύλη στα εμπορευματοκιβώτια των ποτών που πωλούνται στα στάδια. 5. Χρησιμοποιήστε τα εμπορικά στοιχεία σχετικά με τον αθλητισμό, όπως sportswear, οι σημαίες και το λάστιχο wristbands, για να διαβιβάσουν τα μηνύματα antiracist.

6. Οργανώστε γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια και μετά από τις συναντήσεις που να ενθαρρύνουν τις ομάδες από τις αντιτιθέμενες ομάδες για να γιορτάσουν μαζί στους δημόσιους χώρους.
7. Καθιερώστε τις ποινικές ρήτρες για οποιεσδήποτε ομάδες των οποίων οι παίκτες είναι υπεύθυνοι για τα ρατσιστικά γεγονότα είτε πριν είτε μετά από μια συνάντηση.

8. Αναπτύξτε τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης όπως:
a) Μηνύματα στα μέσα – TV, ραδιόφωνο, ο Τύπος και το Διαδίκτυο ειδικά αμέσως πριν από τα αθλητικά θεάματα.
β) Ευαισθητοποίηση στα σχολεία, ειδικά στη φυσική αγωγή.
c) Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τα διάσημα sportspeople από τις διαφορετικές αθλητικές συναντήσεις .

9. Οργανώστε τα δημόσια πολυπολιτισμικά αθλητικά θεάματα στα πάρκα ανοιχτών χώρων, σε οικοδομικά τετράγωνα, στους δρόμους και στις εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες οι διαφορετικές εθνικές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν προκειμένου να επιτευχθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και για να αποσυναρμολογήσουν τα ρατσιστικά στερεότυπα.

10. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους των διαφορετικών εθνικών ομάδων, των θρησκειών ή άλλων μειονοτήτων για να κάνετε όλο τον αθλητισμό να ενδιαφέρονται γιαυτό.
Αυτό θα περιλάμβανε τη βελτίωση της πρόσβασης στις δημόσιες αθλητικές εγκ
αταστάσεις και τη χορήγηση των υποτροφιών και των πρόσθετων ημερών της πρακτικής.

Στην παρουσίαση των συστάσεων ήταν επικεφαλής η κ Figel , ευρωπαϊκός Επίτροπος για την εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός και νεολαία ο κ Marcio Barbosa, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO ο κ Joan Laporta Πρόεδρος της FC Βαρκελώνη , ο κ Emine Bozkurt, ολλανδικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Lilian Thuram και Hans Hesselmann, ο Πρόεδρος της ECCAR.
Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν και οι αριστούχοι νέοι του Δήμου Σερρών Οι νέοι που παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν αυτοί που προέκυψαν από την κλήρωση στην Μπολόνια.