Διεθνής Διάσκεψη της UNESCO κατά του ρατσισμού:
<< Μαθήματα από το παρελθόν. Τρέχουσες προκλήσεις και προοπτικές >>

Στις 20 Μαρτίου, η Διεθνής Διάσκεψη της UNESCO με θέμα : «Μαθήματα από το παρελθόν. Τρέχουσες προκλήσεις και προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι .

Διάσημοι διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο θα ερευνήσουν – κατά τη διάρκεια τριών συνόδων – την εξέλιξη του ρατσισμού και την εμφάνιση των νέων μορφών διάκρισης, συμβάλλοντας με συνέπεια σε μια καλύτερη κατανόηση αυτών των διαδικασιών. Βασισμένοι στις προηγούμενες εμπειρίες και τα παθήματα που γίνονται μαθήματα, η διάσκεψη θα συζητήσει επίσης τις τρέχουσες προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη διάκριση μέσω του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και την επιστήμη. Επιπλέον, τα πρωτεύοντα θέματα και οι προκλήσεις που περιλαμβάνονται στις προσπάθειες να ξεριζωθούν οι προκαταλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα από αυτές τις διαδικασίες στις σύγχρονες πολυ-εθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες θα συζητηθούν, πώς ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, τα μέσα και η ηθική της επιστημης μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας και πως θα εξερευνηθεί. Τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι προκλήσεις που οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια κατά του ρατσισμού θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, και θα τονιστούν οι καινοτόμες πρακτικές και οι πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και τη κατανόηση μεταξύ των πολιτών . Η πάλη κατά του ρατσισμού, της διάκρισης και της ξενοφοβίας λαμβάνει περισσότερη προσοχή διεθνώς και αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη . Η UNESCO θα συνεχίσει τις προσπάθειές της σε αυτήν την περιοχή με τη διεθνή κοινότητα εφ’ όσον το ζήτημα παραμένει άλυτο. http://portal.unesco.org/shs/en/ev.php-URL_ID=1396&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

«Ζώντας μαζί στις πολυπολιτισμικές και πολυ-εθνικές κοινωνίες: προοπτικές από τις τοπικές αρχές»

Οι πόλεις είναι το σπίτι περίπου του μισού από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Μπορούν είτε να είναι θέσεις όπου οι διαφορετικές ταυτότητες δίνουν αφορμή για τις εντάσεις και τους φόβους ότι ιδεολογίες τροφών και πρακτικές της διάκρισης ενάντια στα άλλα ή, αντίθετα, τις θέσεις όπου οι νέες μορφές αστικής υπηκοότητας και οι τρόποι μαζί μπορούν να συνεργασθούν. Μέσω του διεθνούς συνασπισμού των πόλεων κατά του ρατσισμού, που προωθεί από το 2004, η UNESCO έχει καθιερώσει μια ισχυρή συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις στις διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Ο συνασπισμός παρέχει ένα πλαίσιο για τις δημοτικές αρχές για να αναπτύξουν τα σχέδια δράσης τους, μοιράζοντας την εμπειρία τους με αντίστοιχά άλλων χώρων και περιοχές. Η τελευταία σύνοδος στοχεύει στη συζήτηση των ιδιαίτερων προβλημάτων και των προκλήσεων που οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια κατά του ρατσισμού και να δώσουν έμφαση στις καινοτόμες πρακτικές και τις πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών. οικονομικής κρίσης στο ρατσισμό και της διάκρισης στο τοπικό επίπεδο και θα περιγράψουν τις πιθανές λύσεις.

Η πόλη των Σερρών από το 2008 είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδος που εντάχθηκε στο συνασπισμό πόλεων , μετά από πρόταση του Ομίλου Σερρών
Στα πλαίσια της *Πανευρωπαϊκής εβδομάδας δράσης κατά του ρατσισμού
14 έως 22 Μαρτίου* το infocenter Μεταναστών του Ομίλου Σερρών και η ΠΡΑΞΙΣ συμμετέχουν με
-Την έκθεση προβολής της εβδομάδος στην Πλατεία Ελευθερίας την 20-3-2009 -Οι εθελοντές των φορέων μας Tobias Wallin, Sophie Söderholm, Daniel Nowack, Emilie Eriksson, Alessandro Monforte, Marcus Burscough θα πραγματοποιήσουν ραδιοφωνική εκπομπή που θα βγει στο webradio των ΗΕ στις 20-3-09 ώρα 13π.μ Καθ όλη την εβδομάδα το σποτ των ευρωπαίων εθελοντών ακούγεται στο www.rodonfm.net.
-Το Σάββατο στο μπάρ OTRO ώρα 21.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την Μόνικα http://www.myspace.com/monikarides αφιερωμένη στην Ιnternational Day for the Elimination of Racial Discrimination (21 March).