Η πρεμιέρα του Invictus φιλοξενείται από την UNESCO στο Παρίσι στις 11 Ιανουαρίου 2010. Ο στόχος είναι να δοθεί έμφαση στη δύναμη «του αθλητισμού για τη συμφιλίωση», και η σημασία της πάλης κατά του ρατσισμού στην αιτία της ειρήνης και της επίλυσης των ψυχικών συγκρούσεων.
Το μεγάλο γεγονός της πρεμιέρας της ταινίας Invictus του Clint Eastwood οργανώνεται από την UNESCO, τα Ηνωμένα Εθνη τομέας για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό (PES), σε συνεργασία με την Havas και την εταιρεία Ψυχαγωγίας Warner Bros
Η ταινία είναι παραγωγή και σκηνοθεσία του Clint Eastwood και είναι βασισμένη στη ζωή του Νέλσον Μαντέλα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου ράγκμπι το 1995 στη Νότια Αφρική. Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και θα συγκεντρώσει τις πολιτικές προσωπικότητες, τους πρωτοπόρους της UNESCO για τον αθλητισμό , τους VIPs από τον τομέα του αθλητισμού τις NGO για να γιορτάσει και να υποστηρίξει τη δύναμη «του αθλητισμού για τη συμφιλίωση». Το θέμα εξελίσσετε μετά την απελευθέρωση του Mandela και της εκλογής του ως Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, και ακολουθεί τις προσπάθειες του Νέλσον Μαντέλα να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι του 1995 ως όχημα για να ενώσει το έθνος μετά από το τέλος του απαρτχάιντ. Στην ταινία παίζει ο Μόργκαν Φρίμαν τον Νέλσον Μαντέλα, και ο Matt Damon, ως François Pienaar, τον αρχηγό της νοτιοαφρικανικής ομάδας ράγκμπι.

UNESCO- Αθλητισμός για τη συμφιλίωση
Το Invictus αντηχεί και ενισχύει το μήνυμα της *UNESCO – Αθλητισμός για την ειρήνη και ανάπτυξη” πρόγραμμα για την επισήμανση της δύναμης του αθλητισμού να προωθήσει τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, και της ανοχής. Ο αθλητισμός διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο ως όχημα για την κοινωνική ολοκλήρωση και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης και επικοινωνώντας και ενσταλάζοντας τις αξίες της ανοχής και του δίκαιου παιχνιδιού. Η δράση του αθλητισμού είναι ένα αναγνωρισμένο όργανο για να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να αναιρεθούν οι διαιρέσεις μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών, και τα δύο κατά τη διάρκεια και μετέπειτα καταστάσεις της σύγκρουσης. Υπό αυτήν τη μορφή, το πρόγραμμα της UNESCO για τον αθλητισμό για την ειρήνη και την ανάπτυξη προωθεί τον αθλητισμό να συμβάλει με όλες τις δυνατότητες του να ενώνει την κοινωνία με έναν ασύγκριτο τρόπο συνολικά, που θα γεφυρώνει τα χάσματα στις φυλές, τους πολιτισμούς και την ένδεια.
Στις προσπάθειές της να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό ως καταλύτη για την ειρήνη και τη κοινωνική ανάπτυξη, η UNESCO ανέλαβε με την βοήθεια των ΜΚΟ, τις κυβερνήσεις και τους εμπειρογνώμονες τη διαμόρφωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που θα βασίζονται σε πολιτικές σε αυτόν τον τομέα.
Η φυσική αγωγή της UNESCO με το αθλητικό πρόγραμμα (PES) έχουν θέσει την :
* Προαγωγή του αθλητισμού ως όχημα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ανάπτυξη.
* Αύξηση της ποιότητας και της πρόσβασης στα προγράμματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού.
* Συντηρώντας και προωθώντας τον παραδοσιακά αθλητισμό και τα παιχνίδια και το ρόλο που πρέπει να έχουν στο διαπολιτισμικό διάλογο
. * Προωθώντας την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό με την ενθάρρυνση της πλήρους συμμετοχής στα προγράμματα και την εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.
* Παλεύοντας ενάντια σε όλα τα πιθανά είδη διάκρισης, και ιδιαίτερα τις πράξεις ή τις ρατσιστικές εκφράσεις σε όλα τα επίπεδα.
* Αυξανόμενη κυβερνητική συνειδητοποίηση του ντόπινγκ και της καταπολέμησης αυτών των πρακτικών.

Η πρόεδρος της Unesco Σερρών και Αντιπρόεδρος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO θα παραβρεθεί στην εκδήλωση. Την Κυριακή θα συμμετέχει στο φόρουμ των Κέντρων και Ομίλων Unesco για την συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ν Αφρική με εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης στις χώρες των ΜΚΟ βάσει του Youth Environmental School (YES) δικτύου σχολείων που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Παιδείας της Ν Αφρικής .