Παγκόσμια εβδομάδα δράσης (GAW) που πραγματοποιείται από τις 19-25 Απριλίου, για να αυξήσει τη διαφάνεια της χρηματοδότησης για θέματα εκπαίδευσης με τους υπευθύνους συντονιστές της πολιτικής και τη διεθνή κοινότητα να απαιτεί την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για το EFA.

Μια εκστρατεία υπεράσπισης από την κοινωνία των πολιτών που οργανώνεται κάθε έτος από τη Παγκόσμια εκστρατεία για την εκπαίδευση (GCE),και την Εβδομάδα Εκπαίδευσης GAW 2010 στις κυβερνήσεις και τους χορηγούς για να ενεργήσουν από κοινού, να κινητοποιήσουν τους πόρους τους και να εφαρμόσουν την ενίσχυση των US$50 δισεκατομμυρίων για την αύξηση των κονδηλίων για την εκπαίδευση έτσι όπως δεσμεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Gleneagles G-8 στη Σύνοδο κορυφής. Η UNESCO, ως συντονιστής της εκπαίδευσης για όλη τη Εβδομάδα Εκπαίδευσης (EFA), είναι ενεργός υποστηρικτής των εκστρατειών GAW από την έναρξή τους και οργανώνει τις δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο σχετικά με την εκπαίδευση που χρηματοδοτεί καθώς επίσης και την προωθεί της εκστρατείας του 2010.
Σε επίπεδο χωρών, η UNESCO με τα σχολεία (ASPnet) σε όλες τις περιοχές του κόσμου καλούνται να συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσης του 2010

Καλούνται , ιδιαίτερα στο μάθημα από τις 20 Απριλίου, με θέμα «1GOAL: Μάθημα για όλους» που είναι το κυριότερο σημείο της εκστρατείας του 2010. Αυτό το μάθημα θα εστιάσει στην παροχή ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα, και θα δώσει έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις χρηματοδότησης στην παροχή της εκπαίδευσης για όλους.
«1GOAL: Η εκπαίδευση για όλους» είναι μια εκστρατεία υπεράσπισης που επιδιώκει να βελτιώσει την πληροφόρηση για τη σημασία της εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας το βίντεο και το μέσο εκτύπωσης, θα περιλάβει τους γνωστούς αθλητικούς εκφωνητές, τους χορηγούς, τους παίκτες και τις ομάδες ποδοσφαίρου.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2010στην Νότια Αφρική, από 11 Ιουνίου 11 Ιουλίου 2010, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Αφρική, θα φέρει την προσοχή των δισεκατομμυρίων φιλάθλων την πρόοδο, τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που συνδέονται με την παροχή της εκπαίδευσης στην αφρικανική ήπειρο. Η εκστρατεία θα συνεχιστεί πέρα από το GAW και θα επεκταθεί με δύναμη στην καμπάνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
Αν και η ενίσχυση για την εκπαίδευση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ένα ετήσιο χρηματοδοτικό έλλειμμα US$16 δισεκατομμύριο παραμένει. Επιπλέον, η ενίσχυση στην εκπαίδευση, όχι πάντα, φθάνει σε εκείνους που το χρειάζονται πιό πολύ.
Η ένδεια, το γένος, το έθνος, η γλώσσα, η θέση και η ανικανότητα είναι εμπόδια στην παροχή της εκπαίδευσης στις ομάδες ανάγκης . Η εκπαίδευση στις χώρες που επηρεάζονται από τη σύγκρουση δεν λαμβάνει αρκετή υποστήριξη, και υπονομεύει τις προοπτικές για την αποκατάσταση. Μεταξύ των λύσεων για να βελτιώσει την πρόσβαση και τη δυνατότητα προσέγγισης για τις αποκλεισμένες ομάδες χαμηλώνει τα εμπόδια δαπανών, φέρνει τα σχολεία πιό κοντά στις περιθωριοποιημένες κοινότητες και αναπτύσσει δευτερευόντως τα προγράμματα `
Ο Ομιλος Σερρών για UNESCO .η ΠΡΑΞΙΣ, η ΣΟΦΙΑ η Team for the world συμμετέχουν με την πραγματοποίηση του ειδικευμένου θέματος στα σχολεία Αριστοτέλειο, ΕΠΑΛ Νιγριτας, 3ο Λύκειο,Σχολική Βιβλιοηκη 5ου Γυμνασίου,.
Ταυτόχρονα όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν στην Μαθητιαδα εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική ευαισθητοποίηση και υπέγραψαν την καμπάνια
http://www.campaignforeducation.org/en/tellafriend/