The International Day for Biological Diversity 22 May 2011
*Οφέλη από τα δάση*
Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon σήμερα προβληματίζεται για την ανησυχητική αποδάσωση και την υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων και κάλεσε τα κράτη να εφαρμόσουν την πρόσφατα συμφωνηθείσα διεθνή συνθήκη για την κατανομή των οφελών των γενετικών πόρων της γης, συμπεριλαμβανομένων των δασών και των φυσικών τιμαλφή που βρέθηκαν σε αυτές.
“Παρά την αυξανόμενη κατανόηση και την εκτίμησή μας για το πόσο πολύ θα καρπωθούν από τα δάση,οι κοινωνίες, είναι γεγονός ότι ακόμα εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό», είπε ο κ. Μπαν σε ένα μήνυμα για τον εορτασμό της <“http://www.cbd.int/idb/ 2011 / “> Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα, η οποία εντάσσεται στις 22 Μαΐου κάθε έτους.
Τον περασμένο Οκτώβριο, τα 193 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD), που εγκρίθηκε στη Ναγκόγια με το πρωτόκολλο σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και το δίκαιο και εύλογο επιμερισμό των οφελών που προκύπτουν από τη χρησιμοποίησή τους, μια συνθήκη ορόσημο που συνδέει τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση της βιολογικής ποικιλομορφίας με την ανάπτυξη.
«Τα δάση περιέχουν ένα τεράστιο – και μόλις καταλογογραφηθεί – κατάστημα της βιοποικιλότητας. Η έγκαιρη επικύρωση και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου μπορεί να υποστηρίξει την προστασία των δασών και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας “, δήλωσε ο κ. Μπαν.
Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Δασών, δήλωσε από τη Γενική Συνέλευση να εκπαιδεύσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την αξία των δασών και των ακραίων κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της απώλειας αυτούς.
«Τα οφέλη των δασών είναι φιλόδοξες θέσεις. Τα δάση των αλιευμάτων που αποθηκεύουν νερό, τη σταθεροποίηση των εδαφών, της βιοποικιλότητας λιμάνι και να συμβάλει σημαντικά στη ρύθμιση του κλίματος και τα αέρια του θερμοκηπίου που προξενούν την αλλαγή του κλίματος.
Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τη Βιολογική Ποικιλότητα είναι αφιερωμένο στην προβολή της ανάγκης για επείγουσα δράση. “
Σημείωσε με ικανοποίηση ότι η ευαισθητοποίηση αυξάνεται η απορρέουν αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απειλής της αλλαγής του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και υποβάθμιση του εδάφους.
“Το επόμενο έτος, οι κυβερνήσεις θα συνέλθει εκ νέου στο Ρίο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο +20). Καθώς κοιτάζουμε προς τα εμπρός σε αυτό το ορόσημο συνέδριο, καλώ όλους τους τομείς της κοινωνίας την εκ νέου δέσμευση για τη διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών για το συλλογικό μας μέλλον. “
Είκοσι δύο χώρες έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο Ναγκόγια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά την επικύρωση από 50 συμβαλλόμενα μέρη της CBD. Περισσότερα κράτη μέλη αναμένεται να υπογράψει το πρωτόκολλο στην έδρα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της 66ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τη γραμματεία της σύμβασης.
Το πρωτόκολλο προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς καθεστώτος για την πρόσβαση από κοινού και το όφελος των γενετικών πόρων, που θα καθορίζουν τους βασικούς κανόνες για το πώς τα έθνη συνεργάζονται στη λήψη των γενετικών πόρων.
Θα περιγράψει πώς οφέλη – για παράδειγμα, από όταν οι γενετική ενός φυτού μετατραπεί σε ένα εμπορικό προϊόν, όπως είναι η ιατρική – θα μοιραστούν με τις χώρες και τις κοινότητες που συντηρείται και διαχείριση των πόρων που, σε ορισμένες περιπτώσεις εδώ και χιλιετίες.
Η ανακοίνωση του Ερυρωβουλευτή κ Κρίτωνα Αρσένη
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco συμμετέχει με την διάθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του εκπαιδευτικού του προγράμματος *Προβολή της Βιοπικοιλότητας-ανάγκη για επείγουσα δράση. “*Την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν η Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching και η Λίντα Μπάλτσιου
http://www.cbd.int/idb/2011/