http://youtu.be/ouyaOvcyCJc 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ,ο ΟΗΕ HIGHLIGHTS η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ το ΠΡΑΣΙΝΟ.

*Οφέλη από τα  δάση*
Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon σήμερα προβληματίζεται για την ανησυχητική αποδάσωση και την υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων και κάλεσε τα κράτη να εφαρμόσουν την πρόσφατα συμφωνηθείσα διεθνή συνθήκη για την κατανομή των οφελών των γενετικών πόρων της γης, συμπεριλαμβανομένων των δασών και των φυσικών  τιμαλφή που βρέθηκαν σε αυτές.
“Παρά την αυξανόμενη κατανόηση και την εκτίμησή μας για το πόσο πολύ θα καρπωθούν από τα δάση,οι κοινωνίες, είναι γεγονός ότι ακόμα εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό», είπε ο κ. Μπαν σε ένα μήνυμα για τον εορτασμό της <“http://www.cbd.int/idb/ 2011 / “> Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα, η οποία εντάσσεται στις 22 Μαΐου κάθε έτους.
Τον περασμένο Οκτώβριο, τα 193 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD), που εγκρίθηκε στη Ναγκόγια με το πρωτόκολλο σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και το δίκαιο και εύλογο επιμερισμό των οφελών που προκύπτουν από τη χρησιμοποίησή τους, μια συνθήκη ορόσημο που συνδέει τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση της βιολογικής ποικιλομορφίας με την ανάπτυξη.
«Τα δάση περιέχουν ένα τεράστιο – και μόλις καταλογογραφηθεί – κατάστημα της βιοποικιλότητας. Η έγκαιρη επικύρωση και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου μπορεί να υποστηρίξει την προστασία των δασών και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας “, δήλωσε ο κ. Μπαν.
Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο  φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Δασών, δήλωσε από τη Γενική Συνέλευση να εκπαιδεύσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την αξία των δασών και των ακραίων κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της απώλειας αυτούς.
«Τα οφέλη των δασών είναι φιλόδοξες θέσεις. Τα δάση των αλιευμάτων που αποθηκεύουν νερό, τη σταθεροποίηση των εδαφών, της βιοποικιλότητας λιμάνι και να συμβάλει σημαντικά στη ρύθμιση του κλίματος και τα αέρια του θερμοκηπίου που προξενούν την αλλαγή του κλίματος. 

 Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τη Βιολογική Ποικιλότητα είναι αφιερωμένο στην προβολή της ανάγκης για επείγουσα δράση. “
Σημείωσε με ικανοποίηση ότι η ευαισθητοποίηση αυξάνεται η απορρέουν αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απειλής της αλλαγής του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και υποβάθμιση του εδάφους.
“Το επόμενο έτος, οι κυβερνήσεις θα συνέλθει εκ νέου στο Ρίο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο +20). Καθώς κοιτάζουμε προς τα εμπρός σε αυτό το ορόσημο συνέδριο, καλώ όλους τους τομείς της κοινωνίας την εκ νέου δέσμευση για τη διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών για το συλλογικό μας μέλλον. “
Είκοσι δύο χώρες έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο Ναγκόγια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά την επικύρωση από 50 συμβαλλόμενα μέρη της CBD. Περισσότερα κράτη μέλη αναμένεται να υπογράψει το πρωτόκολλο στην έδρα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της 66ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τη γραμματεία της σύμβασης.
Το πρωτόκολλο προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς καθεστώτος για την πρόσβαση από κοινού και το όφελος των γενετικών πόρων, που θα καθορίζουν τους βασικούς κανόνες για το πώς τα έθνη συνεργάζονται στη λήψη των γενετικών πόρων.
Θα περιγράψει πώς οφέλη – για παράδειγμα, από όταν οι γενετική ενός φυτού μετατραπεί σε ένα εμπορικό προϊόν, όπως είναι η ιατρική – θα μοιραστούν με τις χώρες και τις κοινότητες που συντηρείται και διαχείριση των πόρων που, σε ορισμένες περιπτώσεις εδώ και χιλιετίες.

Η ανακοίνωση του Ερυρωβουλευτή κ Κρίτωνα Αρσένη

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εν μέσω του Παγκόσμιου Έτους Δασών μας προτρέπει να εστιάσουμε στη δασική βιοποικιλότητα. Τα δάση συνιστούν πολύτιμα ζωτικά οικοσυστήματα, φιλοξενώντας μια θαυμαστή ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ωστόσο, τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζουν απειλές όπως οι πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αποδάσωση και ο κατακερματισμός των οικοτόπων, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την απώλεια βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή.
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα έχει αναγνωρίσει την αποτυχία των προηγούμενων στόχων για τη ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας. Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Ναγκόγια Ιαπωνίας το 2010, ωστόσο, έδωσε νέα πνοή στις προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας, μεταξύ άλλων, μέσω της αύξησης της κάλυψης των προστατευόμενων περιοχών, την ίση και δίκαιη κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν από τους γενετικούς πόρους και τη μείωση της υπεραλίευσης. Η ΕΕ παρουσίασε πρόσφατα τη νέα της στρατηγική για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των προσπαθειών για την προστασία των ειδών και των οικοτόπων, τη διαφύλαξη και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των σχετικών με αυτά υπηρεσιών και την ενσωμάτωση των στόχων που αφορούν τη βιοποικιλότητα στις  συναφείς πολιτικές της ΕΕ και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τη γεωργία, τα δάση και την αλιεία. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν αρκεί από μόνη της. Οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την προστασία της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
Από τις δράσεις μας τα επόμενα χρόνια θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να ανασχέσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η διατήρησή της βιοποικιλότητας είναι θέμα επιβίωσης για εμάς και τις επόμενες γενεές».

Ο Όμιλος Σερρών για Unesco συμμετέχει με την διάθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του εκπαιδευτικού του προγράμματος  *Προβολή της Βιοπικοιλότητας-ανάγκη για επείγουσα δράση. “*Την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν η Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching   και η Λίντα Μπάλτσιου
 http://www.cbd.int/idb/2011/