“Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αύξηση της μισαλλοδοξίας και διαπολιτισμικές εντάσεις που συχνά επιδεινώνεται από το οικονομικό χάσμα μεταξύ των εθνών, ο τουρισμός μπορεί να ενισχύσει την πνευματική και πολιτιστική σχέση μεταξύ των και μεταξύ των λαών, ενώ δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για να επωφεληθούν οι μειονεκτούντες πληθυσμοί» είπε οΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon στο πλαίσιο της ημέρας

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, αλλά ένα από τα κύρια όργανα στον κόσμο για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Με ένα ρεκόρ 940 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2010, ποτέ πριν δεν έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι ταξιδεύσει τόσο πολύ, ούτε ‘έχουν έρθοει σε επαφή με ένα τέτοιο ευρύ φάσμα των πολιτισμών.

Ποιες είναι οι παγκόσμιες επιπτώσεις αυτής της διαρκής και συνεχώς αυξανόμενη αλληλεπίδραση;

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για έναν Πολιτισμό της Ειρήνης, της ανάπτυξης ,είναι αναπόσπαστα δεμένη με το “προώθηση της κατανόησης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των λαών των πολιτισμών, και των πολιτισμών”. Σίγουρα ο τουρισμός, μια δραστηριότητα με το διαπολιτισμικό διάλογο και την ανταλλαγή στη ρίζα του, θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το θέμα. Ο τουρισμός βασίζεται στην αλληλεπίδραση, η αλληλεπίδραση ζητά διάλογο και ο διάλογος χτίζει την αμοιβαία κατανόηση και την ειρήνη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2011 γιορτάζεται με θέμα «Τουρισμός – Σύνδεση Πολιτισμών». Η Παγκόσμια ημέρα για τον τουρισμό, αποτελεί μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ανοχής και της κατανόησης παγκοσμίως δρώντας ως καταλύτης για την επικοινωνία και την ανταλλαγή μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών του κόσμου. http://wtd.unwto.org/en/content/about-theme-tourism-linking-cultures

“Ο τουρισμός φέρνει έσοδα στη χώρα, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Αφορά και επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, να συνάψουμε: ‘Συμβόλαιο με την κοινωνία’ για τον ελληνικό τουρισμό”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΗΑΤΤΑ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού του 2011.

“Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2010, είχαμε εκφράσει την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής, ενός ‘στρατηγικού δόγματος για τον τουρισμό’, τονίζοντας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων μας και μονόδρομο, για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Είχαμε επίσης τονίσει την ανάγκη συστράτευσης και συναίνεσης όλου του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο τουρισμός έχει μία μόνο ιδεολογία, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από πολιτικές αλλαγές, ανεξάρτητα από πρόσωπα και απαιτεί τη συστράτευση και τη συναίνεση όλου του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και κάθε πολίτη της χώρα μας, ξεχωριστά.

Σήμερα, οι συνθήκες επιβάλλουν μια πιο διευρυμένη και ουσιαστική συσπείρωση της κοινωνίας μας, για τη στήριξη της κύριας πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας μας, του ελληνικού τουρισμού. Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια με θέληση και αίσθημα ευθύνης. Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων, δεν περισσεύει κανένας.

Οι προσπάθειες που καταβάλλαμε το προηγούμενο διάστημα, παρά τις αντίξοεες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, απέδωσαν καρπούς και έφεραν ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού το 2011.

Βλέπουμε τις αφίξεις να σπάνε το φράγμα του +10% το διάστημα Ιαν. – Αυγ. 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και προβλέπουμε ότι στο τέλος του χρόνου οι τουρίστες θα φτάσουν τα 16,5 εκατ.

Βλέπουμε τις τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιαν. – Ιουλ. 2011, να αυξάνονται περίπου 14%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Βλέπουμε την κρουαζιέρα να παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση. Σε κάποια λιμάνια όπως ο Πειραιάς οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 28,6%, επαληθεύοντας τη μεγάλη δυναμική του κλάδου.

Το World Travel & Tourism Council εκτιμά ότι το 2011 η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας μας, αναμένεται να φτάσει τα 35,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,8% του ΑΕΠ) και η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση, το 18,4% της συνολικής απασχόλησης με 768.000 απασχολούμενους. Ο τουρισμός είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και αποκέντρωση.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Τα παραπάνω μεγέθη αποτελούν απόδειξη της σημασίας και της δυναμικής του τουρισμού”.

Και η ανακοίνωση του ΗΑΤΤΑ καταλήγει: “Αν η χώρα μας μπορούσε να εξασφαλίσει ηρεμία στο εσωτερικό της και να αμβλύνει τη δυσμενή εικόνα στο διεθνές πεδίο, ο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να είχε αποδώσει διπλάσια οφέλη για την εθνική οικονομία και την απασχόληση και να αποτελέσει το βασικό μοχλό για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Είναι λοιπόν πιο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη συσπείρωσης και συστράτευσης όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ανάγκη όλοι μας να προστατεύσουμε τον ελληνικό τουρισμό.

Ο ΗΑΤΤΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2011, απευθύνει κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στις πολιτικές παρατάξεις, στους φορείς και τις επιχειρήσεις, αλλά και σε κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά, όλοι μαζί ενωμένοι, να συνάψουμε: ‘Συμβόλαιο με την κοινωνία» για τον ελληνικό τουρισμό’”.

Επίσης με θέμα “Βιομηχανική κληρονομιά: διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής τουριστικής προσφοράς” θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Στο συνέδριο θα συζητήσουν πώς η διατήρηση και προβολή της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς στην Ευρώπη, και με ποιο τρόπο – την ίδια στιγμή – στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να είναι κλειδί εναλλακτικών λύσεων για να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας και την οικονομική ύφεση στις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές περιοχές.
Τα επικεντρωθούν στις βιομηχανικές στρατηγικές του τουρισμού και των διεθνών βασικών παραγόντων
* Η βιομηχανική κληρονομιά προώθησης και νέες λύσεις τουρισμού
* Βιομηχανική τουρισμού: την τοπική ανάπτυξη και βιώσιμες πολιτικές
* Βιομηχανική τουρισμού: την τοπική ανάπτυξη: «θέση» των αγορών και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων.
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/promoting-eu-tourism/european-tourism-day/2011/index_en.htm