Η Διεθνής Ημέρα Βουνών, είναι μια ευκαιρία να μας ευαισθητοποίηση για τη σημασία των βουνών στη ζωή μας. Τονίζει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και δημιουργεί εταιρικές σχέσεις που θα φέρουν θετικές αλλαγές για τα όρη και τα υψίπεδα του κόσμου.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ορίσει την 11 Δεκεμβρίου, από το 2003 και μετά, ως «Διεθνή Ημέρα Βουνών “. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να προβάλει με επιτυχία το *Διεθνές Έτος του Βουνού* το 2002.Το έτος δημιούργησε αυξημένη παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη σημασία των βουνών, τόνωσε τη δημιουργία εθνικών επιτροπών σε 78 χώρες και την ενίσχυση συνεργασιών μέσω της προώθησης της δημιουργίας της Διεθνούς Εταιρικής Σχέσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές, γνωστό και ως «Βουνό εταιρικής σχέσης (WSSD, Γιοχάνεσμπουργκ, 2 Σεπτεμβρίου 2002).
Είχε καθοριστεί από την Γεν Συνέλευση του ΟΗΕ ο FAO να δημιουργήσει συντονιστικό γραφείο για το *Διεθνές Έτος των Βουνών 2011*και έχει ως φορέας την εντολή να τιμήσει την Ημέρα των Βουνών 2011

Η Διεθνής Ημέρα των Βουνών 2011 έχει θέμα *Βουνά και δάση*.
Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά την καταλληλότητα των ορεινών δασών και το ρόλο που παίζουν μέσα σε μια πράσινη οικονομία, καθώς και σε μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Υγιή ορεινά δάση είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική υγεία του κόσμου. Μπορούν να προστατεύσουν τις λεκάνες απορροής που τροφοδοτούν με γλυκό νερό σε περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους στο κόσμου. Επίσης, είναι το σπίτι της μεγάλης άγριας φύσης, είναι η παροχή τροφίμων και ζωοτροφών, για τους ανθρώπους στο βουνό είναι σημαντικές πηγές της ξυλείας και των προϊόντων εκτός της ξυλείας.
Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου τα ορεινά δάση απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε και η αναδάσωση σε τροπικά δάση στο βουνό σ ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει προβλήματα . Η προστασία αυτών των δασών πρέπει να διασφαλιστεί με προσεκτική διαχείριση ώστε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αειφόρο ανάπτυξη του βουνού.

Η σύνδεση φέτος της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών με το * Διεθνές Έτος Δασών 2011* είναι η μεγάλη πρόκληση. Γιατί μπορούμε να επωφεληθούμε από την υπάρχουσα διεθνή προσοχή και να επικεντρωθούμε στο θέμα καθώς και την αδελφοποίηση σε ορισμένες επικοινωνιακές δραστηριότητες και να παράγουμε προϊόντα πιο αποτελεσματικά για ευαισθητοποίηση.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ο.Π.Α.Κ.Π.Α ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ με την υποστήριξη της ομάδας *Σέρρες. Εθελοντές 2011*, την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.) την Unesco Σερρών καλεί τα σχολεία του νομού μετά από ραντεβού στο τηλεφ 6948686106 να έρθουν στο Μουσείο και να γιορτάσουμε μαζί την ομορφιά του βουνού και του δάσους με τον εθελοντή Σταύρο Μερτζεμέκη Δασοπόνος και διαχειριστής φυσικού περιβάλλοντος που θα μας οδηγήσει στην ομορφιά της φύσης με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.Την δράση υποστηρίζει εθελοντικά ,ο κ Κώστας Βαβαλέκας π.Δασάρχης Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό ως και τις 16-12-11