Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της σερραϊκής κοινωνίας, με αφορμή την Ημέρα Μεταναστών 2011 (στις 18 Δεκεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό διοργανώνουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης (Τμήμα Αστικής Κατάστασης & Κοινωνικής Ένταξης Σερρών), ο Δήμος Σερρών (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας & Υγείας) και ο Ομιλος Σερρών για UNESCO.
Οι δράσεις-εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο-Πολυχώρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» (από 16 έως 21 Δεκεμβρίου) με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και με τη συνεργασία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του 20ου Δημοτικού Σχολείου ASP net-Δικτύο Σχολείο της UNESCO και της ΠΡΑΞΙΣ

Πρόγραμμα δράσεων (16-21/12/2011)

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει:
• έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Μετανάστευση με έργα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου
• έκθεση ενημερωτικού υλικού για τους Μετανάστες, (επίσης από την ίδια ημέρα)
• παρουσίαση ταινίας με τρεις ιστορίες για τη μετανάστευση,
• παρουσίαση-έκθεση (όλες τις ημέρες των προγραμματισμένων δράσεων) του υλικού που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, που συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δεν είμαστε μόνο Αριθμοί» που υλοποιούν του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμού Προσφύγων (τμήμα Ελλάδος),

Ημέρα Μεταναστών 2011
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (18/12)

Για τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και των εκτοπισμένων

Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι επιχείρησαν συνεχείς μετακινήσεις για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, να δώσουν στις οικογένειες και στα παιδιά τους καλύτερες ευκαιρίες, να αποφύγουν τη φτώχεια ή να τραπούν σε φυγή, λόγω των διωγμών, της αστάθειας και του πολέμου.
Τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς η ευρωπαϊκή κοινωνία γίνεται πολύ-πολιτιστική και ποικιλόμορφη.
Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία φέρνει προκλήσεις και εμπλουτισμό στην κοινωνία.
Αλλά έως ποιο σημείο κατανοούμε αυτά τα ζητήματα και γιατί είναι σημαντικά;
Η κοινωνική και πολιτική διάσταση των θεμάτων της μετανάστευσης και του ασύλου είναι καταφανής τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες ο κόσμος έγινε μάρτυρας της αυξανόμενης παγκόσμιας μετακίνησης των ανθρώπων, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων.
Ταυτοχρόνως, τα προβλήματα διάκρισης, ξενοφοβίας και ρατσισμού συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια, προκαλώντας εντάσεις.
Καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες γίνονται πολύ-πολιτιστικές, πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι διαλέγουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Η κατανόησή τους μπορεί να οδηγήσει στο σεβασμό της ποικιλομορφίας και στην ενθάρρυνση της κοινωνικής συνοχής.