Γιατί Παγκόσμια Ημέρα ραδιοφώνου;
“Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ικανότητά του ραδιοφώνου να συνδέει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών για την ενίσχυση της κατανόησης. Σ αυτή τη Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε το θαύμα του ραδιοφώνου και να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του προς όφελος όλων “, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα στο μήνυμά της με την ευκαιρία της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιόφωνου 2012.
Στις 3 Νοεμβρίου 2011, κατά τη 36η Γενική Διάσκεψη της,η UNESCO αναγνώρισε τη «μετασχηματιστική δύναμη του ραδιοφώνου” από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Radio στις 13 Φεβρουαρίου, η οποία σηματοδοτεί την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν το 1946 τη χρήση ραδιοφώνου. Η αρχική ιδέα προήλθε από την Ισπανική Ραδιοφωνική Ακαδημία και παρουσιάστηκε επισήμως από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ισπανίας στην UNESCO στη 187η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2011.
Από την πρώτη εκπομπή πάνω από 100 χρόνια, το ραδιόφωνο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την κινητοποίηση της κοινωνικής αλλαγής και ένα κεντρικό σημείο για τη ζωή της κοινωνίας. Είναι το μέσο μαζικής ενημέρωσης που θα φθάσει στο ευρύτερο κοινό στον κόσμο. Σε μια εποχή των νέων τεχνολογιών, παραμένει η πιο προσιτή πλατφόρμα στον κόσμο, ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και ένα μέσο με χαμηλό κόστος.
Η Ραδιόφωνική τεχνολογία, η οποία ξεκίνησε ως «ασύρματη τηλεγραφία,« οφείλει την ανάπτυξή της σε δύο άλλες εφευρέσεις, τον τηλέγραφο και το τηλέφωνο. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι πρώτες επιτυχημένες ραδιοφωνικές μεταδόσεις επιτεύχθηκαν από αυτήν την ημέρα, το ραδιόφωνο παραμένει το σημαντικό μέσο επικοινωνίας όπως πάντα. Με την έλευση των νέων τεχνολογιών και σύγκλιση των μέσων επικοινωνίας, το ραδιόφωνο μετασχηματίζεται και κινείται πάνω σε νέες πλατφόρμες διανομής, όπως κινητά τηλέφωνα του ευρυζωνικού διαδικτύου, και δισκία. Στην ψηφιακή εποχή, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να είναι σχετικό, καθώς οι άνθρωποι συντονίζονται σε μέσω υπολογιστών, με το δορυφορικό ραδιόφωνο και κινητές συσκευές.
Το Ραδιόφωνο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την επίτευξη σε απομακρυσμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνίες να προσφέρει παράλληλα μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και την προώθηση της δημόσιας συζήτησης. Το Ραδιόφωνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία έκτακτης ανάγκης και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών. Είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να διευρυνθεί η πρόσβαση στη γνώση, την προαγωγή της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και την ενθάρρυνση του αμοιβαίου σεβασμού και πολυπολιτισμική κατανόηση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιόφωνο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία του ραδιοφώνου, για την ενθάρρυνση της λήψης αποφάσεων για την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες μέσω του ραδιοφώνου και τη βελτίωση της δικτύωσης και της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Το ψήφισμα που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατά την 67η σύνοδό της τον Σεπτέμβριο του 2012, εγκρίθηκε ομόφωνα.
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO ,ο Όμιλος Δημοσιογράφων για UNESCO ο Όμιλος Νέων για UNESCO συμμετέχει με την υποστήριξη του www.rodonfm.net , με τους ευρωπαίους εθελοντές της Praxis Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, την Ομάδα των Νέων του Ομίλου Νέων για UNESCO που
-θα παρουσιάσουν το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό για τον προγραμματισμό του ραδιόφωνου μέσω της Ανοικτής και Ελεύθερης πύλης του κώδικα λογισμικού της UNESCO.
Επίσης θα διαθέσουν το διδακτικό υλικό κατάρτισης ραδιοφώνου από την Ανοιχτή Πλατφόρμα Εκπαίδευσης της UNESCO
– Ραδιοφωνική Παραγωγή για την Ανοιχτή Πλατφόρμα Εκπαίδευσης
-για όλη την εβδομάδα προβάλετε το spot ευαισθητοποίησες δημιουργίας των εθελοντών και προβολή μέσα από το περιοδικό MediaArt
-ραδιοφωνική εκπομπή για την ημέρα που θα παρουσιασθεί στον προγραμματισμό της UNESCO για την ημέρα.