27 Ιανουαρίου 2013 – Συμμετοχή στην Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος
Γιατί να μάθετε για το Ολοκαύτωμα στα σχολεία;
Γιατί θα πρέπει ένας νέος από την Αφρική ή ένα παίδι από την Κίνα να μελετήσουν το Ολοκαύτωμα;
Τι σημασία έχει να γνωρίσουν σε μέρη που δεν συνδέονται ιστορικά με τη γενοκτονία των Εβραίων;
Γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι το Ολοκαύτωμα έχει γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την μαζική βία. Παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, ειδικά σε περιοχές όπου η γενοκτονία δεν έλαβε χώρα. Ο καθηγητής Yehuda Bauer, μια παγκόσμια μορφή για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αναφέρει: «Είτε ζείτε στην Κεντρική Αφρική, στην Κίνα, στο Νότιο Ειρηνικό, ή στην Ελβετία, θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι τον κίνδυνο που παρουσιάζει η γενοκτονία.
Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα σημαίνει τελικά να αφαιρέσετε από την ανθρωπότητα, όσο το δυνατόν
πιο μακριά από την ακραία μορφή της μαζικής δολοφονίας. ”
Μαθαίνοντας για αυτή την καθολική ιστορία μπορεί να ξεκινήσει με τους μαθητές κριτική σκέψη σχετικά με την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τις ρίζες της γενοκτονίας, καθώς και την ανάγκη να γαλουχήσει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους αγριότητες στο μέλλον.
Για να σηματοδοτήσουν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου 2013), η UNESCO έχει δημοσιεύσει ένα νέο φυλλάδιο, «Γιατί να διδάξω για το Ολοκαύτωμα;”, το οποίο παρέχει μια επισκόπηση της εκπαίδευσης του Ολοκαυτώματος. Το φυλλάδιο εξηγεί ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια καθοριστική ιστορική στιγμή. Ότι η γενοκτονία δεν είναι αναπόφευκτη. Ότι τα κράτη και οι πολίτες έχουν ευθύνες. Η σιωπή που συμβάλλει στην καταπίεση και ότι η προκατάληψη και ο ρατσισμός έχει τις ρίζες.
Επιπλέον, διερευνά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και παρέχει εκπαιδευτικό υλικό για το Ολοκαύτωμα και άλλων γενοκτονιών.
Πώς μπορεί να χειριστούν τα σχολεία σε όλο τον κόσμο το Ολοκαύτωμα ως ένα θέμα; Σε ποιες περιοχές του κόσμου κάνει το μέρος του Ολοκαυτώματος της διδασκαλίας στην τάξη; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν στα τέλη του 2013, ένα σχέδιο που διεξάγεται από την UNESCO και το Ινστιτούτο Georg Eckert για Διεθνή Έρευνα Textbook. Για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να συγκρίνετε παραστάσεις του Ολοκαυτώματος στα σχολικά εγχειρίδια και εθνικά προγράμματα σπουδών.
Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα το όραμα της UNESCO της εκπαίδευσης ως το σημείο εκκίνησης για την οικοδόμηση της ειρήνης και καλλιεργώντας τις αρχές του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισότητας και του αμοιβαίου όλων των ανδρών και των γυναικών.
Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν: Το παράδειγμά αυτών που έσωσαν Εβραίους και άλλους από το Ολοκαύτωμα μπορεί να μας βοηθήσει να κτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια άνθρωποι που δεν ταίριαζαν στη διεστραμμένη ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ για την τελειότητα της Άριας φυλής – ανάμεσα τους Εβραίοι, Ρομά, Σίντι, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, ψυχικά ασθενείς και άλλο – διώκονταν συστηματικά, συγκεντρώνονταν και μεταφέρονταν σε στρατόπεδα θανάτου. Κάποιοι δολοφονήθηκαν αμέσως, ενώ άλλοι εργάστηκαν μέχρι θανάτου υπό απάνθρωπες συνθήκες. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, για να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα εγκλήματα.
Το φετινό θέμα «Η Διάσωση κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος: το Θάρρος του να Νοιάζεσαι» αποτίει φόρο τιμής σε όσους διακινδύνευσαν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους για να σώσουν Εβραίους και άλλους από σίγουρο θάνατο κάτω από τον ναζιστικό ζυγό. Οι ιστορίες τους ποικίλλουν. Αρκετοί προσέφεραν καταφύγιο στα θύματα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, άλλοι φυγάδευσαν οικογένειες σε ασφαλή μέρη ή τους βοήθησαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να δραπετεύσουν. Όλοι αυτοί είχαν κάτι κοινό: θάρρος, συμπόνια και ηθικές αρχές.
Ορισμένες περιπτώσεις ήταν ξεχωριστές, όπως το παράδειγμα του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, του Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στη Βουδαπέστη. Υπήρξαν φυσικά και πολλοί ακόμα σωτήρες, των οποίων οι ιστορίες είναι γνωστές μόνο σ’ αυτούς που σώθηκαν από τις γενναίες τους πράξεις. Η φετινή Ημέρα αποσκοπεί να δώσει στους αφανείς ήρωες τον σεβασμό που τους αρμόζει.
Το Πρόγραμμά Ενημέρωσης του ΟΗΕ για το Ολοκαύτωμα έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πακέτο σχετικά με αυτούς τους σωτήρες. Παρόλο που οι πράξεις γενοκτονίας απεικονίζουν το μέγεθος του κακού που μπορεί να προκαλέσει ένα μεμονωμένο άτομο αλλά και ολόκληρες κοινωνίες, τα παραδείγματα των θαρραλέων ανδρών και γυναικών μας δείχνουν τη δύναμη του ανθρωπισμού, ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές.
Στη φετινή Διεθνή Ημέρα, ας θυμηθούμε όλους τους αθώους ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους στο Ολοκαύτωμα. Ας γίνουν πηγή έμπνευσης όλοι αυτοί που είχαν το θάρρος να νοιαστούν, οι καθημερινοί άνθρωποι που με τις αξιοθαύμαστες πράξεις τους υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το παράδειγμά τους μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα να κτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Πρόγραμμά Ενημέρωσης του ΟΗΕ για το Ολοκαύτωμα
http://www.facebook.com/UNHOP?group_id=0
Ο Όμιλος παρουσίασε το θέμα της Ημέρας, στο 3 Δημοτικό Σχολείο Σερρών και στο Δημοτικό Καλά Δένδρα που είναι στο Δίκτυο των σχολείων της UNESCO ASPnet
Και στο www.rodonme.net συμμετέχει σε εκπομπή των Νέων .
Επίσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα πολλαπλασίασε το μήνυμα της Ημέρας