“Το ξέρετε ότι ο σκύλος σας είναι ο 27ος εκατομμυριοστός ξάδερφός σας;

Σας περιμένουμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να ψάξουμε τη σχέση μας με όλα τα ζώα που έχουν ζήσει στον πλανήτη μας! Ζωγραφίζοντας το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, αυτό της ζωής, θα δώσετε μόνοι σας απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά όλων των ειδών και πως αυτά αλλάζουν από εποχή σε εποχή.

 Τί είναι αυτό που μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε; 

Γιατί υπάρχουν οικογένειες ειδών και τί σημαίνει αυτό για τη συμπεριφορά που αναπτύσσει ο άνθρωπος;

 Με το μηδέν στον άξονα τη γέννηση της Γης θα κάνουμε το μεγαλύτερο ταξίδι στο χρόνο γιορτάζοντας έτσι τα γενέθλια του Δαρβίνου, του οποίου το βιβλίο για την εξέλιξη των ειδών είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία της επιστήμης.”

H 12η Φεβρουαρίου, είναι η μέρα της γέννησης του βιολόγου της εξέλισης των ειδών Κάρολου Δαρβίνου.
Στην παρούσα συγκυρία της ιστορία, ο κόσμος έχει γίνει τόσο μικρός και αλληλεξαρτώμενος ώστε  χρειαζόμαστε μια παγκόσμια γιορτή για την προώθηση μιας κοινής ομολογίας μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Ο Εορτασμός  της Ημέρας του  Δαρβίνου ιδρύθηκε στην παραδοχή ότι η επιστήμη, όπως η μουσική, είναι μια διεθνής γλώσσα που μιλάει σε όλους τους ανθρώπους με πολύ παρόμοιους τρόπους. Ενώ η μουσική είναι τόσο διασκεδαστική και πνευματική, η επιστήμη είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα γνώσεις μας, και αυτό ήταν και εξακολουθεί να αποκτιέται  μέσα από την ανθρώπινη περιέργεια και εφευρετικότητα. Επιπλέον, η εξέλιξη μέσω της γενετικής ποικιλότητας και της φυσικής επιλογής, που θεσπίστηκε με τον Δαρβίνο, έχει γίνει η κεντρική οργανωτική αρχή στη βιολογία. Επιπλέον, η εξέλιξη διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην αστρονομία και την κοσμολογία, όπου αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα αστέρια, οι γαλαξίες και η «αλλαγή της προόδου του χρόνου.” Ολόκληρο το σύμπαν να μελετήσουμε, επίσης  τη βιολογία, εάν  παραμελήσουμε την εξέλιξη, θα ήταν σαν τη μελέτη της φυσικής χωρίς νόμους του Νεύτωνα που διέπουν το σύμπαν ή χωρίς χημεία του περιοδικού πίνακα. Σαφώς, ο ίδιος ο Δαρβίνος έχει γίνει διεθνές επιστημονικό ονομα,σχήμα, του οποίου η επιρροή του στην προοδευτική σύγχρονη σκέψη εξακολουθεί να είναι  βαθιά και διάχυτη ,όπως αναφέρει ο Ernst Mayr, και *Η Επίδραση του Δαρβίνου στην σύγχρονη σκέψη* του  Scientific American, Ιούλιος 2000.
Η τρέχουσα έρευνα στον τομέα της γενετικής, όπως ότι για το ανθρώπινο γονίδιο , έχει αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατ ‘ουσία όμοιοι  και ότι η γενετική σχέση είναι  ίδια με όλα τα άλλα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη. Έτσι, μια φωτισμένη άποψη της γενετικής είναι ένας λόγος ενότητα και  για την ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, αλλά και για να προωθεί μια βαθύτερη αίσθηση του σεβασμού και της εκτίμησης για όλες τις μορφές ζωής. Σήμερα, η ισχύς της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου από τη φυσική επιλογή στηρίζεται στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών της γενετικής.Ως εκ τούτου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Κάρολος Δαρβίνος είναι ένα άξιο σύμβολο, που εστίασε, προκειμένου να οικοδομηθεί μια παγκόσμια γιορτή της Επιστήμης και της Ανθρωπότητας, που έχει ως στόχο να προωθήσει ένα κοινό δεσμό μεταξύ όλων των ανθρώπων της γης.

Στο πλαίσιο της *Ημέρας του Δαρβίνου 2013* ,για 2η χρονιά  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα του

Οι Νέοι της UNESCO Σερρών συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας που προκύρηξε η

Με το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα τους ζητηθεί να στείλουν μια κάρτα http://darwinday.org/category/send-an-e-card/  στο *Μουσείο της γής*

Διάρκεια προγράμματος 11-28/2/13

 Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ , Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών
Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές
Ευαγγελια Iωαννίδου  Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελενη Πισώκα Κατερίνα Ανθουλάκη, με τους νέους του ClubΝέων για  Unesco Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά, Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyoSanchez, Αndre Castro Martinez, Mentoring Coaching η  Μαρία Εμμανουηλίδου, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.

 Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος,http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net

Η δράση  είναι με την αιγίδα της,

Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO

 

Οι δράσεις του Μουσείου εντάσσονται, 

-Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020

  -Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*