Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO θα γιορτάσει την Ημέρα Περιβάλλοντος με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο  Μουσείο Φυσική Ιστορίας Σερρών  με θέμα * Think.Eat.Save.*

Το Think.Eat.Save είναι  η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τ απορρίμματα  και την απώλεια των τροφίμων και την ενθάρρυνση προς τους πολίτες  για την  μειώσει τους * foodprint*.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατασπαταλούνται . Αυτό είναι ισοδύναμο με την ίδια ποσότητα που παράγεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Την ίδια στιγμή, ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πάνε για ύπνο πεινασμένοι και περισσότερα από 20.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Τεράστια καταστροφή Δεδομένης αυτής της ανισορροπίας στον τρόπο ζωής και τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, το φετινό θέμα – Think.Eat.Save –  μας ενθαρρύνει  να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις επιλογές τροφίμων που κάνουμε  και μας δίνει τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις.

Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να μας παρέχει επαρκείς πόρους για να στηρίξει την ΤΠΕ, 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους (θ αυξηθεί  σε 9 δισεκατομμύρια έως το 2050), ο FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων είναι σπατάλη ή χάνονται. Τα απορρίμματα των τροφίμων είναι μια τεράστια διαρροή σχετικά με τους φυσικούς πόρους και συμβάλλει σε αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η φετινή καμπάνια μας καλεί  στην εργασία μας, στο σπίτι μας  και στη συνέχεια  με δύναμη  στις  συλλογικές  αποφάσεις του τόπου μας να πραγματοποιήσουμε  καμπάνια για τη μείωση των αποβλήτων στα τρόφιμα. Εκτός από την οικονομία στα χρήματα, θα συμβάλουμε στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων και την κατασπατάληση της παραγωγής ενέργειας για τα τρόφιμα ώστε  για να γίνει πιο αποτελεσματική.

Όταν σπαταλούμε τα τρόφιμα , αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των πόρων και των εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή όλων των τροφίμων είναι χαμένη. Για παράδειγμα, χρειάζεται περίπου 1.000 λίτρα νερού για να παραχθεί 1 λίτρο γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα πηγαίνει στα τρόφιμα μιας αγελάδας για να κάνει ένα χάμπουργκερ. Οι προκύπτουσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και από τις αγελάδες τους, και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όλα καταλήγουν μάταια Όταν χάνουμε τα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, η συνολική παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% της συνολικής έκτασης και είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, το 80% της αποψίλωσης των δασών, και το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την απώλεια της βιοποικιλότητας και της αλλαγές χρήσης γης.

Λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων εκ τούτου σημαίνει ομαδοποίηση, για παράδειγμα, ότι «έχετε επιλέξει σκόπιμα τα τρόφιμα που έχουν λιγότερο  περιβαλλοντική επίπτωση: όπως τα βιολογικά τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η επιλογή να αγοράσουν τοπικά μπορεί να σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν έχουν πετάξει στα μισά του δρόμου σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου οριακές τιμές εκπομπών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι του FAO .

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα υποστηρίξουν την καμπάνια

http://unep.org/wed/save-the-mazaalai/

Επίσης σας καλούμε να παρακολουθησετε on line την παρουσίαση για το Μέλλον της Αρτκτικής από την
UNFCCC http://unfccc4.meta-fusion. com/kongresse/sb38/templ/ovw_ live.php; id_kongressmain = 243   που θα πραγματοποιηθεί στην  Βόννη από το Ινστιτούτο  Scott Polar Research Institute 

Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Βίκη Καψάλη Στέλλα Παπούλια , με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά,Ανδρέας Καμελίδης και του Ευρωπαίους εθελοντές Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo ,Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova, Erik Piana με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.

Χορηγοί επικοινωνίας,

Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net

Οι δράσεις  είναι
Με την αιγίδα της,

Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO




    Οι δράσεις εντάσσονται, 

 

-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*
 

  -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020