Η ενίσχυση και στήριξη των τοπικών οικονομιών είναι μία από τις λύσεις  που μπορούν να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι τοπικές κοινωνίες ενισχύουν τις τοπικές τους οικονομίες όλο και περισσότερο, μέσω των αγορών τοπικών προϊόντων και την επακόλουθη «ανακύκλωση» του χρήματος σε τοπικό επίπεδο. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την τοπική κατανάλωση των τοπικά παραγόμενων τροφίμων υπάρχουν και περιβαλλοντικά, καθώς απαιτούνται λιγότερες ενεργειακές δαπάνες για να φτάσει το προϊόν από το χωράφι στο πιάτο μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε τοπικά προϊόντα
– Ενισχύουμε την τοπική οικονομία και κατά συνέπεια μειώνουμε την ανεργία και βελτιώνουμε το οικονομικό επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με μια μελέτη από το New EconomicsFoundation, ένα ευρώ που δαπανάται τοπικά για την κατανάλωση τοπικά παραγόμενων τροφίμων, παράγει διπλάσια έσοδα για την τοπική οικονομία.
– Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι πιο φρέσκα. Όταν κάποιος ντόπιος παραγωγός συγκομίζει την παραγωγή του αυτή θα βρίσκεται για παράδειγμα στον πάγκο της λαϊκής αγοράς σε λίγες ώρες και στο πιάτο μας το ίδιο μεσημέρι. Αντίθετα προϊόντα, που αγοράζονται σε μη τοπικά σούπερ μάρκετ έχουν μεταφερθεί από τον αντίστοιχο προμηθευτή για ημέρες ή εβδομάδες και πολλές φορές από απίθανα και επικίνδυνα διατροφικά, σημεία της γης (Κίνα, Ινδία, Τουρκία κτλ).
– Τα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες, ένας είναι ότι είναι πιο φρέσκα καθώς από την συγκομιδή τους έως την κατανάλωση μεσολαβούν μόλις λίγες ώρες. Επιπροσθέτως οι τοπικοί παραγωγοί σε κάποιες περιπτώσεις καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών οι οποίες δίνουν προϊόντα με καλύτερη γεύση και όχι αυτή την χαρακτηριστική πλαστική γεύση για την οποία όλοι μας παραπονούμαστε πολλές φορές. Τρόφιμα που παράγονται με σκοπό να μεταφερθούν σε μακρινούς προορισμούς προέρχονται από υβρίδια τα οποία μπορούν και διατηρούνται εμφανίσιμα για ακόμα και δυο εβδομάδες μετά την συγκομιδή τους αλλά έχουν αυτή την χαρακτηριστική φρικτή γεύση πλαστικού.
– Η κατανάλωση τοπικά παραγόμενων τροφίμων βοηθά ακόμα και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ακόμα και συμβατικής καλλιέργειας ευνοεί το περιβάλλον και την ποιότητα του αέρα περισσότερο και από το να τρώτε βιολογικά προϊόντα που προέρχονται από μεγάλες αποστάσεις.  Αυτό συμβαίνει καθώς δεν προκύπτει μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση από την μεταφορά των προϊόντων γιατί οι αποστάσεις σε τοπικό επίπεδο είναι μικρές.
– Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με την αγορά τοπικά παραγόμενων τροφίμων ενισχύουμε τους παραγωγούς, οι οποίοι ανακυκλώνουν το χρήμα με την κατανάλωση του στην τοπική οικονομία για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών. Με απλά λόγια το χρήμα ανακυκλώνεται σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά εάν εμείς οι Σερραίοι καταναλώναμε κατά μέσο όρο μισό κιλό αποκλειστικά σερραϊκού ρυζιού τον μήνα θα ανακυκλώναμε μόνο από αυτή την κίνηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική μας οικονομία το έτος.
– Καλύτερες τιμές για την ποιότητα που αγοράζουμε. Κατά βάση τα τοπικά προϊόντα παράγονται από μικρές οικογενειακές φάρμες με την προσωπική φροντίδα του παραγωγού. Αυτά είναι υψηλότερης ποιότητας και άριστης διατροφικής αξίας. Τα προϊόντα αυτά είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα που έρχονται από περιοχές εκτός Σερρών λόγο φθηνότερων μεταφορικών.
Τρόποι για να τρώμε τοπικές τροφές
– Λαϊκές αγορές. Στην λαϊκή αγορά των Σερρών θα βρείτε σίγουρα φθηνά τρόφιμα, που έρχονται από τον τόπο μας και έχουν παραχθεί με την προσωπική φροντίδα των παραγώγων μας.
– Να επιλεγούμε εστιατόρια με τοπικά προϊόντα. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες στις Σέρρες που προσφέρουν τοπικά εδέσματα.
– Φτιάξτε το λαχανόκηπο σας. Ασχοληθείτε από μόνοι σας με τον προσωπικό σας κήπο. Ακόμα και αν μένετε σε διαμέρισμα, εκμεταλλευτείτε το χώρο της βεράντας ή της ταράτσας σας, για να φυτέψετε ορισμένα χρήσιμα κηπευτικά.
– Καταψύξτε τα. Εάν τα τοπικά τρόφιμα είναι εποχιακά, μπορείτε να τα διατηρήσετε για όλο το χρόνο, απλά να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε.
Το έτος 2014 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως έτος της οικογενειακής γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά γίνεται ξανά επίκαιρη η ανάγκη όλοι μας να ενισχύσουμε την τοπική μας οικονομία με την αγορά και κατανάλωση τοπικά παραγόμενων τροφίμων υψηλής ποιότητας από μικρές τοπικές οικογενειακές φάρμες ώστε να ενισχύσουμε ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο των Σερρών μας. Είναι προς όφελος όλων των Σερραίων.
Του Δημήτρη Γούλα, Γεωπόνου