Το προτεινόμενο θέμα για το 2014 είναι “Museum collections make connections” και μας θυμίζει ότι τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των επισκεπτών, των γενεών και των πολιτισμών, παντού στον κόσμο. Το μουσείο είναι ένας οργανισμός που διατηρεί και κοινωνεί το παρελθόν, ενώ βρίσκεται σταθερά στο παρόν. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των γενεών, αφού επιτρέπει στις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών συμμετέχει στην Ημέρα και Νύχτα Μουσείων με τις *Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές 2014*.
«Πράσινες» πολιτιστικές διαδρομές αλλά και «πράσινα» μουσεία! Γιατί ο πολιτισμός είναι μία ευρεία έννοια, που δεν σχετίζεται μόνον με κινητά και ακίνητα μνημεία αλλά οπωσδήποτε και με τον περιβάλλοντα χώρο τους. Πολιτιστικό πρόγραμμα, λοιπόν, που συνδέει ιστορικούς χώρους και μουσεία με το περιβάλλον προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. «Σε μια χώρα με την κλίμακα και τα μεγέθη της Ελλάδας αλλά και με την διασπορά μερικών χιλιάδων αρχαίων και νεωτέρων μνημείων, τα οποία καθιστούν το σύνολο της επικράτειας έναν αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο, η ενότητα του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος γίνεται απολύτως κατανοητή», όπως είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη.
Σήμερα, «η πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους πυλώνες για μια κοινωνία. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ανταποκρίνονται σε όλες τις ουσιαστικές παραμέτρους, που είναι η εκπαιδευτική διάσταση, η ισότιμη πρόσβαση της κοινωνίας στον πολιτισμό, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, η προβολή της πολυμορφίας, η αναπτυξιακή διάσταση».
Αν «Η κακοποίηση και ο εκχυδαϊσμός του τοπίου, του περιβάλλοντος και της ιστορίας υπήρξε ως τώρα το θλιβερό αποτέλεσμα της αγωνίας για οικονομική υπερεπάρκεια», στις μέρες μας διατυπώνεται «μια κρίσιμη επιταγή, μια επείγουσα ανησυχία, για τη διατήρηση της ιστορικοπολιτιστικής μας ταυτότητας ως εγγύησης για την ποιότητα του περιβάλλοντος».
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνισμό, διαδικτυακά παιγνίδια με θέμα το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Μουσείου μας αλλά και e- ενημερωτικό υλικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επέκταση αυτής της δράσης, καθώς καθιερώνονται τα «πράσινα μουσεία» στα οποία θα καταλήγουν οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, αλλά όχι μόνον αυτό. Γιατί τα μουσεία θα κληθούν να υιοθετήσουν σταδιακά μια «πράσινη ενεργειακή πολιτική» με δράσεις ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και υιοθέτησης βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών λύσεων. Η φιλοσοφία αυτή θα παρουσιάζεται στο σχολείο και θα συνεχίσει την επίσκεψή του και στο περιβαλλοντικό πάρκο.
Στο πλαίσιο των πράσινων διαδρομών οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την πρώτη θεματική διαδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών , όπου ανάγλυφα παρουσιάζονται όλα τα οικοσυστήματα του Νομού Σερρών, ενώ έμφαση θα δοθεί στον μυθολογικό ποταμό Στρυμόνα και τον υγρότοπο της Κερκίνης. Η διαδρομή προς το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα μας γνωρίσει τον μικρό κήπο των αρωματικών φυτών και της πανίδας της περιοχής και η τρίτη διαδρομή θα αφορά την γεωλογική πτυχή, καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Μουσείο έχει μακρά ιστορία και συνδέεται με την πόλη των Σερρών ως η περιοχή με την παραγωγή άνθρακα –Λιγνιτωρυχεία Περδικάρη. Βασικοί πελάτες-αγοραστές της παραγωγής ήταν η Δ.Ε.Η., οι Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους (Σ.Ε.Κ.) για την κίνηση των τρένων με τις ατμομηχανές, η ναυτιλία μας για την κίνηση και θέρμανση των πλοίων, οι βιομηχανίες για τις ανάγκες κίνησης της παραγωγής τους, οι λιανικοί πελάτες για θέρμανση των κατοικιών τους, οι δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια, σχολεία κ.ά. Ορισμένοι Σερραίοι θυμούνται ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιούνταν παλιότερα, πριν από το 1940.
Η διαδρομή θα μας γνωρίσει τις εκπληκτικές στοές της γεωλογικής περιοχής του, στους πρόποδες του Μενοικίου και τα εκπληκτικά διασωθέντα κτήρια της εταιρείας των Λιγνιτωρυχείου .Μια περίοδος του 19ου αιώνα σ απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης, μας δημιουργεί μνήμες αλλά και μας διδάσκει ότι η φύση εάν δεν την καταστρέψεις τελείως αναζωογονείται και μας δίνει αυτή την εικόνα της ζωής που έχει αυτή η εκπληκτική φυσική –ιστορική διαδρομή της κοιλάδας του Αγίου Γεωργίου.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150736340773382.412770.52826903381
Παράλληλα, το Μουσείο θα γιορτάσει και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων. Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στο Μουσείο και θα παρακολουθήσουν με τη συντροφιά την Αστροπύλης τον έναστρο ουρανό.
Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως τις 30-5-14
Είσοδος ελεύθερη
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, Ηλέκτρα Πολούα,Αναστασία Μαλάμογλου,Μιχάλης Μαλάμογλου , Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα
Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr / www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com
Με την Αιγίδα της

Ενταγμένο στις δράσεις της