233891E

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αναλφαβητισμού 2015 έχει θέμα το  *Παιδεία και βιώσιμες κοινωνίες*. Η παιδεία αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την αειφόρο ανάπτυξη. Δεξιότητες του αλφαβητισμού είναι η προϋπόθεση για την εκμάθηση ενός ευρύτερου συνόλου των γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων και αξιών, που απαιτούνται για τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών. Την ίδια στιγμή, η πρόοδος στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης, όπως η υγεία και η γεωργία, χρησιμεύει ως καθοριστικού παράγοντα για την προώθηση της παιδείας και εγγράμματοι περιβάλλοντα.

Οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, προσφέρουν επίσης νέες ευκαιρίες για μόρφωση για όλους. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, και απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη και όλους τους εταίρους μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας – πολιτική και οικονομική – για να εξασφαλιστεί ότι  η παιδεία είναι πλήρως αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο ισχυροί επιταχυντές της αειφόρου ανάπτυξης. Η μελλοντική ανάπτυξη ξεκινά με το αλφάβητο.   

Γενικός Διευθυντής της UNESCO

Το φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αναλφαβητισμού, ως εκ τούτου, θα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση  σε κρίσιμες συνδέσεις και συνέργεια μεταξύ παιδείας και των μελλοντικών στόχων της αειφόρου ανάπτυξης η οποία θα εκδοθεί κατά τη διάρκεια της 70ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα  Αναλφαβητισμού 2015 θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας σε επαφή τις κυβερνήσεις, με τους  οργανισμούς, ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα, τις κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως το 2015. Ένας στόχος, που για τον διεθνή αυτό οργανισμό είναι ρεαλιστικός, προσιτός οικονομικά και επιτεύξιμος.

Η χώρα μας θεωρεί αναλφάβητο όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού (94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. 560 χιλιάδες ελληνίδες δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO θα γιορτάσει με την ενημέρωση στα σχολεία ASPnet for UNESCO του νιμού μας και την καμπάνια που θα πραγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ μέσα απο τα social media και το www.rodonfm.net