-
© Shuterstock.com / Alexandre Rotenberg
Μήνυμα του Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO
Οι επιδεινούμενες συνθήκες που περιβάλλουν την κυκλοφορία των μεταναστών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο σήμερα, και την ανησυχητική αύξηση στο σχετικό αριθμό των νεκρών, ζητούν νέα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και της δήλωσης της Νέας Υόρκης.
Τώρα, ο κόσμος πρέπει να δράσει.
-
© Shutterstock.com / Γιάννης Παπανίκος –
26 марта 2016 года – Мальчики-беженцы играют во временном лагере для беженцев (Идомени, Греция)
Το 2030 θεματολόγιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη παρέχει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επίτευξη προόδου, σχεδιάζοντας μια νέα ατζέντα για την παγκόσμια μετανάστευση βασίζεται στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και του σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας.
UNESCO συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Σύστημα και τα ενδιαφερόμενα μέρη, να μεταφραστεί αυτή η δέσμευση σε πραγματικότητα, επενδύοντας στην ανάπτυξη ευκρινέστερες πολιτικών, την ενίσχυση της συνεργασίας, ευρύτερη ανταλλαγή γνώσεων. Ένα κοινό νήμα όλων των πρωτοβουλιών μας είναι η προώθηση μιας φιλόξενη κουλτούρας που θα επιτρέψει την πλήρη ένταξη και συμμετοχή των προσφύγων και των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής.
Ο ρόλος των πόλεων είναι αποφασιστικής σημασίας εδώ, για να δημιουργήσει νέους τρόπους συμβίωσης. Αυτό είναι το πνεύμα που στηρίζουν τη φιλόξενη Πόλεις για την Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε με το Ίδρυμα Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού των Πόλεων κατά του Ρατσισμού, μέρος του
Διεθνούς Συνασπισμού της Περιεκτικής της UNESCO και Βιώσιμων Πόλεων – ICCAR , που ξεκίνησε το 2004. Είμαστε οδηγούν τα υπόγεια σπάζοντας πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της ξενοφοβικής και στερεοτυπικές αφηγήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μέσα από την παγκόσμια εκπαίδευση του πολίτη, εμείς ενεργούμε για να ενισχύσει την αίσθηση της αλληλεγγύης με τους άλλους, μοιράζονται τον πλούτο της διαφορετικότητας ως μια δύναμη της ανανέωσης. Όπου οι ανάγκες είναι πιο χαριτωμένα, στην κρίση της Συρίας, η UNESCO είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και τις δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Αξιοποιώντας τα μέσα μας θέσπισης προτύπων σχετικά με την αναγνώριση των ξένων τίτλων και την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, είμαστε αντιμετώπιση των εμποδίων για να επιτρέψει την πρόσβαση των μεταναστών και των προσφύγων στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των μεταναστών και των προσφύγων είναι μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης – είναι επίσης προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης κόσμο.
Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, καλώ τα κράτη μέλη να ανανεώσουν την υπόσχεση του 2030 Ατζέντας να αφήσει κανείς πίσω.
Ο Ομιλος Σερρών για UNESCO ως ο φορέας που ζήτησε απο το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών να ενταχθεί στο ECCAR συμμετέχει με τους Ευρωπαίους εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ παρουσιάζοντας το θέμα στο www.rodonfm.net και προωθώντας την καμπάνια μέσα από το Facebook https://social.shorthand.com/UNmigration/32JUgzeJ66/5-to-18-december