Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο συζητήθηκε στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού «για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαΐου.
Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους Κίνα, Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια μεταξύ άλλων, ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών.
Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές του ΣΤ1 του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών, Κων/νος Καραμανλής, με τη βοήθεια της δασκάλας του Κατερίνας Αβδελά ετοίμασαν επιστολές προς το Βρετανικό Μουσείο, με τις οποίες παραθέτουν τα επιχειρήματά του,ς καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ,της επιστροφής των μαρμάρων του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, στην Ελλάδα.
Οι μικροί μαθητές, με τον αφοπλιστικό τους λόγο, αποδεικνύουν ότι όταν είναι αναγκαίο, γνωρίζουν πώς να διεκδικούν κάτι που δικαιωματικά τους ανήκει.
Οι επιστολές παραδόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, από την ίδια τη δασκάλα τους
Κατερίνα Αβδελά, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές, να αντιληφθούν τη δύναμη του ενεργού πολίτη, αυτού που ανεξάρτητα από την ηλικία του και την ιδιότητά του, γνωρίζει να ενεργεί ,να δρα και να διεκδικεί ότι δικαιωματικά του ανήκει.
Ευελπιστούμε ότι το παράδειγμά τους, θα υιοθετηθεί από τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας μας, ώστε να γίνει σαφές σε όλους τους υπεύθυνους παγκοσμίωε το δίκαιο της διεκδίκησής μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Ομιλος βράβευσε τους μαθητές και την εκπαιδευτικό για την πρωτοβουλεία και ελπίζουμε οτι θα την υποστηρίξουν και άλλα σχολεία!