Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως  Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης , σε ένδειξη εορτασμού του ρόλου της εκπαίδευσης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Χωρίς τη χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου για όλους, οι χώρες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν την ισότητα των φύλων και να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει πίσω εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενήλικες.

Σήμερα, 244 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου και 771 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Υπάρχει μια κρίση στη βασική μάθηση, τις δεξιότητες γραμματισμού και αριθμητικής στους νέους μαθητές. 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικά μαθηματικά. λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν το γυμνάσιο και περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου. Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση καταπατείται και είναι απαράδεκτο. Ήρθε η ώρα να αλλάξει η εκπαίδευση.

Τι κάνει η UNESCO για την εκπαίδευση

https://www.unesco.org/en/days/education

Η πέμπτη Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης θα εορταστεί στις 24 Ιανουαρίου 2023 με θέμα « επένδυση στους ανθρώπους, προτεραιότητα στην εκπαίδευση ». Με βάση την παγκόσμια δυναμική που δημιουργήθηκε από τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τη Μεταμόρφωση της Εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο του 2022, η φετινή Ημέρα θα ζητήσει τη διατήρηση ισχυρής πολιτικής κινητοποίησης γύρω από την εκπαίδευση και θα χαράξει τον δρόμο για τη μετατροπή των δεσμεύσεων και των παγκόσμιων πρωτοβουλιών σε δράση. Η εκπαίδευση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ύφεσης, των αυξανόμενων ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης

Ο Ομιλος θα στείλει στα σχολεία μας υλικό με το θέμα της ημέρας 2023