Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2008 ως Διεθνές Έτος για τον Πλανήτη Γη, με την ελπίδα να ευαισθητοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να γίνει ο πλανήτης μας ένα ασφαλές και όμορφο σπίτι για όλους μας. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν ήδη ενεργά 65 χώρες απ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Ο εορτασμός του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη αφορά κάθε είδους εκδηλώσεις, συζητήσεις, έρευνα και ευαισθητοποίηση σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:
• Εκρηκτική αύξηση του Ανθρώπινου Πληθυσμού και Κλιματικές Αλλαγές
• Πηγές Φυσικού Πλούτου και Πώς να τις διατηρήσουμε
• Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Με την πρωτοβουλία του Οργανισμού για το Διεθνές Έτος Πλανήτης Γη (ΟΔΕΠΓ), διοργανώθηκε το 2007 ένας διαγωνισμός για παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά έστειλαν ζωγραφιές, κείμενα, ποιήματα, φωτογραφίες κλπ., εμπνευσμένα από τον επικείμενο εορτασμό του Διεθνούς Έτους Πλανήτη Γη. Οι νικητές βραβεύθηκαν και τα έργα τους παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΕΠΓ: www.yearofplanetearth.org

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ 2008
Εμπνευσμένοι από αυτή την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση (στην οποία δεν συμμετείχε η Ελλάδα) ανακοινώνουμε την έναρξη ενός Πανελλήνιου Διαγωνισμού για παιδιά από Α Δημοτικού έως και Γ Λυκείου.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα κείμενο, πεζό ή ποίημα, μια ζωγραφιά/σχέδιο, μια φωτογραφία, ή ένα video (youtube) εμπνευσμένοι από την παρακάτω θεματολογία που αφορά τον Πλανήτη Γη:
1. Κάνοντας τον Πλανήτη μας ένα Ασφαλές Μέρος για Ζώα και Φυτά
2. Το Κλίμα της Γης Αλλάζει – Υπερθέρμανση του Πλανήτη
3. Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας Ασφαλείς για το Περιβάλλον
4. Το Γήινο Έδαφος και Υπέδαφος: Από την Επιφάνεια ως το Κέντρο της Γης
5. Η Άβυσσος των Ωκεανών και το Νερό ως Πηγή Ζωής
6. Οι Μεγαπόλεις του Μέλλοντος Φιλικές για το Περιβάλλον

Ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τις προσωπικές τους απόψεις, σκέψεις και όνειρα, εμπνευσμένοι από τις εμπειρίες, την ηλικία, το περιβάλλον στο οποίο ζουν και τις γνώσεις τους. Επίσης μπορούν να συμβουλευθούν το πλούσιο υλικό που παρέχεται στην ιστοσελίδα του ΟΔΕΠΓ: www.yearofplanetearth.org

Όροι Συμμετοχής
Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και υπόκειται στους παρακάτω περιορισμούς:
• Για πεζά κείμενα: μέγιστο μέγεθος 1600 λέξεις
• Για ποιήματα: μέγιστο μέγεθος 400 λέξεις
• Για ζωγραφική/σχέδιο/φωτογραφία: μέγιστο μέγεθος Α3
• Για video μέγιστη διάρκεια 10 λεπτά
• Όλες οι συμμετοχές πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από μια απλή αίτηση στην οποία θα αναγράφονται όνομα, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο και email (εάν υπάρχει).
• Συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν κατ’ άτομο ή συλλογικά (π.χ. ως τάξη). Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να οριστεί ένας αντιπρόσωπος για όλη την ομάδα. Θα γίνει δεκτή μια μόνο συμμετοχή, ατομική ή συλλογική.
• Οι συμμετοχές θα πρέπει να ταχυδρομηθούν με τη σωστή αξία γραμματοσήμων. Ατελείς ή εκπρόθεσμες συμμετοχές θα επιστραφούν.
• Τα έργα δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν (εκτός εάν έλθουν να τα παραλάβουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μέσα σε 90 ημέρες από τη λήξη του διαγωνισμού).
• Οι διοργανωτές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη ή απώλεια τυχόν προκύψει.
• Υποβάλλοντας συμμετοχή, παραιτείστε από δικαιώματα copyright και δίνετε στους διοργανωτές το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν τη δουλειά σας για μη κερδοσκοπικούς σκοπείς. Οι δημιουργοί διατηρούν την κυριότητα των έργων τους.
• Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων.

Ημερομηνίες και Αξιολόγηση Συμμετοχών

Ο Διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει και συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου 2008. Η αξιολόγηση θα γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Τα έργα θα αξιολογηθούν ανά κατηγορία: Πεζό, Ποίημα, Ζωγραφική/Σχέδιο, Φωτογραφία και ανά ηλικιακή ομάδα: 7-11 ετών,12-15 ετών, 16-18 ετών. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία, την δύναμη έκφρασης και την τεχνική ποιότητα του συμμετέχοντος έργου.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε σχετική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν δώρα στους διακριθέντες. Επίσης, οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα δημοσιευθούν στον δικτυακό τόπο της Ελληνικής συμμετοχής στον Διεθνή Εορτασμό του Έτους Πλανήτης Γη.


Επικοινωνία – Αποστολή Συμμετοχών

Δρ. Ελένη Θ. Χατζηχρήστου
Επιστημονική Υπεύθυνη Έτους Πλανήτης Γη 2008, Club Serron for Unesco
Επιστημονική Συνεργάτις Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Τηλ: 210-3836304, 6972235681
Email: echatz@unescoserron.orgΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε

Αποστολή συμμετοχών στη διεύθυνση:
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
Ν. Νικολάου 20, 62124 Σέρρες
Με την ένδειξη: «Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πλανήτης Γη 2008»

CLUB SERRON FOR UNESCO
Ioustinianou 19 Serres 62123 Greece
www.unescoserron.org president@unescoserron.org
www.unescoserron.blogspot.com serres.for.unesco@gmail.com

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΣΕΡΡΩΝ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤOΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ (Ομάδα Παρατηρησιακής Αστρονομίας)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ