«Οι άνθρωποι που δεν γελούν ποτέ δεν είναι σοβαροί»
Alphonse Allais

Κάποιος δεν γνωρίζει καλά την ποίηση όταν την περιορίζει μόνο σε μια αλαζονική σοβαρότητα, αυστηρότητα, κακοκεφιά και μελαγχολία!
Από τα μεσαιωνικά ποιήματα μέχρι τη σημερινή κακοποίηση της γλώσσας, περνώντας από τους παταφυσικούς ή τους δαδαϊστές, η ποίηση δεν έπαψε να καταφεύγει στην κωμωδία, στο χιούμορ, στη σάτιρα.
Ναι, όλο τo γέλιο βρίσκεται μέσα στην ποίηση, εκτός από το πρόστυχο και το ευτελές, διότι ακόμη κι όταν γελάει, ο ποιητής παραμένει ποιητής: αμφισβητίας, επαναστάτης και αφυπνιστής συνειδήσεως.
Jean-Pierre Siméon Καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η «Άνοιξη των Ποιητών 2009 », γαλλικός πολιτιστικός θεσμός που πήρε διεθνείς διαστάσεις, έχει φέτος θέμα το «en rires – Το αυθάδες γέλιο της ποίησης». Φέτος «ανάδοχος» της «Άνοιξης των Ποιητών» είναι ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ντενί Πονταλιντές που είναι ελληνικής καταγωγής.
Για ένα δεκαπενθήμερο 15.000 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε βιβλιοπωλεία, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, καφενεία, σπίτια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μετρό, νοσοκομεία, φυλακές. Οργανώνονται διαγωνισμοί ποίησης, απονέμονται βραβεία, παρουσιάζονται νέες εκδόσεις, τιμώνται ξένοι ποιητές. Τα ταχυδρομεία θα μοιράσουν χιλιάδες ποιήματα. Στις 10 Μαρτίου, ζητήθηκε από τους διοργανωτές όσοι αγαπούν την ποίηση να προσφέρουν ένα ποίημα. Ο θεσμός στηρίζεται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας και έχει στόχο τη διάδοση της ποίησης.

Για 11η χρονιά ο Oμιλος Σερρών για UNESCO συμμετέχει στην Άνοιξη των Ποιητών σε συνεργασία με την Σχολική βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου ,την Δημοτική Βιβλιοθήκη-ΔΕΠΚΑ- την Δημόσια ΚΕΝΤΡΙΚΗ Βιβλιοθήκη Σερρών και κλείνει με «Τα λόγια που ταξίδεψαν με τη Μουσική» με τον « Θάνο Μικρούτσικο και τα Υπόγεια Ρεύματα» την Δευτέρα 16 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών εκδήλωση της ΝΕΠΟΣ.