«Παγγαιον Όρος, … Ορφέας …Όμηρος, …Σικελιανός,…» ,
το βιβλίο / Λεύκωμα των 400 σελίδων
Ο Γιώργος Βογιατζής και ο Κωνσταντίνος Σίμογλου είναι αυτοί
στους οποίους οφείλουμε σήμερα την καταγραφή ενός διαφορετικού, πολύ σημαντικού χώρου της Μακεδονίας ,
αυτοί που μας κάνουν όλους κοινωνούς και γνωστές ενός ιδιαίτερου τόπου ,
καθώς οι εποχές αλλάζουν η ζωή μεταμορφώνεται,
άλλοτε οικεία φιλική και ήρεμη
και άλλοτε άγρια γεμάτη χρώματα και ήχους,
περνώντας δια μέσου των αιώνων ,
από την προϊστορία και τους μύθους,
μέχρι σήμερα ,
στην βιοποικιλότητα – με την Μαγική παλέτα της φύσης, που οφείλουμε να την προστατέψουμε.
Μια Συναρπαστική καταγραφή της ζωής.
.Το Παγγαίο ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας , λίκνο της Διονυσιακής λατρείας, γεμάτο θρύλους μύθους παραδόσεις και ιστορικές μνήμες. Υψώνεται γεμάτο μεγαλείο , με όγκους όλο πλαστική έκφραση, με τόνους που συνθέτουν μουσική αρμονία, με χρώματα όλο ευαισθησία και ποίηση. Οι κορυφές του άλλοτε μενεξεδένιες ή γεμάτες αναλυτό χρυσαφί, άλλοτε ολόλευκες χιονισμένες, και άλλοτε πάλι σκεπασμένες με βαριά σύννεφα,, ασκούν μια γοητεία, γεμάτη μυστικισμό στην ανθρώπινη ψυχή…. Η ύπαρξη μας κερδίζει ανάστημα ( Δημήτρης Λαζαριδης – οδηγός μουσείου Καβάλας- 1969).

Ήταν εξαιρετική η τιμή που μου κάνανε ο Γιώργος Βογιατζής και ο Κωνσταντίνος Σίμογλου να προλογίσω εγώ αυτήν την δουλειά τους , μέρος της οποίας είχα την τύχη να παρουσιάσουμε πέρσι μαζί με τον Γιώργο Βογιατζή στην τηλεοπτική εκπομπή μου ΑΝΑΦΟΡΕΣ. .
Ήμουν σίγουρη για την σημαντικότητα αυτού του πονήματος των δυο αυτών συμπολιτών μας οι οποίοι κάνανε βιβλίο την αγάπη τους για το βουνό που γεννηθήκανε και μεγαλώσανε.
Εδώ και 20 χρόνια τώρα συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για την περιοχή, το Παγγαίον Όρος . «Το ιερό, το πολύχρυσο , το πολύδωρο , το λαμπερό….. το μήλο της έριδος Ανάμεσα στους Αθηναίους , Σπαρτιάτες , Μακεδόνες, για τον πλούτο του, και ποίημα και ύμνος στο στόμα του Ομήρου, του Ορφέα, του Αισχύλου, του Ευριπίδη …, του Χρυσοστόμου Σμύρνης, του Σικελιανού».
20 χρόνια εργασίας , έρευνας, αναζήτησης , και συλλογής κειμένων που υπήρχαν διάσπαρτα σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία .
Ο,τι καταγεγραμμένο από ποιητή λογοτέχνη ιστορικό αρχαιολόγο , πολιτικό, λαϊκή σοφία συγκεντρώθηκε , ταξινομήθηκε και βγήκε μέσα από την δική τους ματιά , με συναίσθημα και γνώση.
ΚΑΙ, 15 χρόνια είναι που με την φωτογραφική τους μηχανή γυρίσανε όλο του βουνό , σε όλες τις εποχές καλοκαίρι χειμώνα φθινόπωρο και άνοιξη για να καταγράψουν με τον φακό τους και να μας δώσουν εικόνα για όλα όσα αναφέρονται στα κείμενα που συνέλλεξαν, στα βιβλία που διάβασαν …
Από τις βραχογραφίες του Παγγαίου που χαρακτηρίζονται από μεγάλο πλούτο σε σύμβολα που δείχνουν έναν πολιτισμό με γνώσεις αστρονομίας και ένα επίπεδο τεχνολογίας, μέχρι τον κισσό ( τον πιο αγαπητό και άξιο χορευτή του Διονύσου που γλύστρισε και σκοτώθηκε , εκεί που χόρευε και ο Διόνυσος τον μεταμόρφωσε σε φυτό που θα διατηρούσε τις χάρες του χορευτή γι αυτό από τότε τυλίγεται γύρω από δέντρα και χορεύοντας ανεβαίνει στον ουρανό. )
Εμβαθύνοντας αργά τις φωτογραφίες νοιώθεις ένα με τον πυρήνα των πραγμάτων.
Το βιβλίο αυτό είναι μια προσευχή στη φύση, την ομορφιά, την ύπαρξη. Ένας ύμνος στην ιστορία του τόπου και τη ζωή.
Μια Δέηση για την διατήρηση της τελειότητας.
Η Ιστορία της ζωής σε ένα μυθικό βουνό.
Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας τόσο υλικό γι αυτόν τον χώρο.
Δυο συμπολίτες μας , γεννηθήκαν μεγάλωσαν στο Ροδολιβος, (1959 και 1972)
Ο Ένας οικονομολόγος, εργάζεται στη ΔΥΟ της Ν Ζίχνης, Ο Γιώργος Βογιατζής, με δράση συνδικαλιστική στο εργασιακό του περιβάλλον , νομαρχιακός σύμβουλος (‘98-2006) με ενεργή δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Ροδολίβους, πρωτοστατεί στη δημιουργία θεσμικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Παγγαίου, όπως το Φεστιβάλ της Αρχαίας Αμφιπόλης, οι Ορφικοί Αντίλαλοι, Ο Κουρήτος…. Με συγγραφή τεσσάρων βιβλίων στο ενεργητικό του ( η θεματογραφία εμπνευσμένη από τον τόπο του).
Και ο άλλος Ο Κωνσταντίνος Σιμογλου γεωπόνος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην χημεία περιβάλλοντος , δουλεύει και ζει σήμερα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Όμως ως ορειβάτης του ορειβατικού συλλόγου Ροδολίβους έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις στα περισσότερα Ελληνικά βουνά , και φυσικά το Παγγαίο πρώτο και καλυτερο. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την μελέτη και καταγραφή των φυτών και εντομών του Παγγαίου, με εκθέσεις φωτογραφίας και δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του και η θεματογραφία εμπνευσμένη από τον τόπο του, Το Παγγαίο.
Αυτοί οι δυο συμπολίτες μας κάνουν σήμερα ιδιαιτέρως περήφανους γιατί συγκέντρωσαν, καταγράψαν παρουσιάζουν έναν πολιτιστικό – ιστορικό-φυσικό θησαυρό, που περιμένει από εμάς την προστασία του και την ανάδειξη του σε ολόκληρο τον κόσμο., γιατί είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η UNESCO, σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Όμιλος UNESCO Σερρών είναι πρωτοπόρος στην μάχη για να αναστραφεί η πορεία προς την καταστροφή και να εξασφαλισθεί το μέλλον μας . Αυτή η προσπάθεια βασίζεται και σε ατομικές πρωτοβουλίες. Η δουλειά του Γιώργου Βογιατζη και του Κωνσταντίνου Σιμογλου των δυο μελετητών /συγγραφών αυτού του πονήματος
Καταγεγραμμένη σε αυτό το βιβλίο Λεύκωμα , διευκολύνει τους πολιτικούς μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στο να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες τους για την ένταξη της περιοχής του Παγγαίου στο χάρτη της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .
Αννα Αλευρά

Το βιβλίο των: Γεωργίου Ν. Βογιατζή – Κων/νου Β. Σίμογλου, « παγγαίον όρος…Ορφέας…Όμηρος…Σικελιανός» παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη 9 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, η ΝΕΠΟΣ και η UNESCO Σερρών. Το βιβλίο προλόγισε η δημοσιογράφος Άννα Αλευρά και μέρη τους παρουσίασαν οι συγγραφείς του, προβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικό φωτογραφικό υλικό. Εδώ παρουσιάζουμε την ομιλία της κ Αλευράς.