Τα αλλοδαπά είδη είναι φυτά, ζώα, παθογόνα και άλλοι οργανισμοί που είναι μη ιθαγενή σε ένα οικοσύστημα, και που μπορούν να προκαλέσουν την οικονομική ή περιβαλλοντική ζημιά ή να έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Προσκρούουν επάνω στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης ή της αποβολής των εγγενών ειδών – μέσω του ανταγωνισμού, της προχρονολόγησης, ή της μετάδοσης των παθογόνων – και της διάσπασης των τοπικών οικοσυστημάτων και των λειτουργιών του οικοσυστήματος. Η εισβολή αλλοδαπών ειδών , που εισάγονται ,που διαδίδονται έξω από τους φυσικούς βιότοπούς τους, έχουν επηρεάσει την εγγενή βιοποικιλότητα σχεδόν σε κάθε τύπο οικοσυστήματος στη γη και είναι μια από τις μέγιστες απειλές στη βιοποικιλότητα. Από το 17ο αιώνα η εισβολή αλλοδαπών ειδών έχουν συμβάλει σε σχεδόν 40% όλων των ζωικών ειδών για τις οποίες η αιτία είναι γνωστή (CBD, 2006). Το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται με μεγάλο κοινωνικοοικονομικό, κόστος στην υγεία και οικολογικό σύστημα σε όλο τον κόσμο .Η εισβολή αλλοδαπών είδών επιδεινώνουν την ένδεια και απειλούν την ανάπτυξη μέσω του αντίκτυπού τους στη γεωργία, τη δασονομία, την αλιεία και τα φυσικά συστήματα, τα οποία είναι μια σημαντική βάση των λαών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η ζημία επιδεινώνεται από την αλλαγή κλίματος, τη ρύπανση, την απώλεια βιότοπων και την ανθρώπινη-προκληθείσα διαταραχή.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών με υποστηρικτές, τους όμιλος Σερρών για Unesco – Οικολογική κίνηση Σερρών – ΠΡΑΞΙΣ –Φωτογραφική Ομάδα Πολύτεχνο -Λαογραφικό όμιλο Λαιλιά – Κοινότητα Αχλαδοχωρίου -θα τιμήσουν την ημέρα παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ,
# Χρυσαετός,Βίδρα,Λεβάντα-Προστασία ειδών προς εξαφάνιση από τα βουνά μας Μπέλλες, Λαιλιά Μενοίκιο,Παγγαίο #.

Πρόγραμμα
Παρασκευή 22 Μαΐου
Πρωί: 10:00 – 12:00 π.μ
Αφηγήσεις για Παιδιά. Στην βουνοκορφή του Μπέλλες γεννήθηκε ένας ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ……..

Κ.Ρ.Α.Τ.Σ………… τι θόρυβος είναι αυτός που ξεκίνησε από την υψηλότερη βουνοκορφή του Μπέλλες?
Όλη η φύση ταράχθηκε !!!!.ΌΛΑ τα πουλιά πετάν προς την κορφή του να γνωρίσουν το νέο βασιλιά των πουλιών, το χρυσαετό που γεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια στο Μπέλλες!

– Σας περιμένουμε για να ακούσετε την ιστορία του μικρού χρυσαετού και των φίλων του για τα υπό εξαφάνιση είδη του νομού μας.
Αφήγηση από τις κ.κ Αναστασία Ζαφειρίου και Όλγα Γκαρτζονίκα.
– Θ ακούσουμε τραγούδια της λαϊκής παράδοσης για τον αετό από το Λαογραφικό όμιλο Λαιλιά .Επιλογή χοροδιδάσκαλου κ. Β.Τερζή
– Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας, και θα μυηθούν στον κόσμο της Βιοποικιλότητας μέσα από τα Βιντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος.
– Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επίσης θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μικροί και μεγάλοι τις συλλογές του Μουσείου. Η κα Μαρία Μπαλκούρη θα μας παρουσιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών
– Παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα την Λίμνη Κερκίνη
(19.00-23.00μ.μ Ξενοδοχείο ΕΛΠΙΔΑ SPA:00 μ.μ.-22:30 μ.μ.
http://www.flickr.com/photos/serresunesco/
– Στην πλατεία Ελευθερίας παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Κοινότητας Αχλαδοχωρίουκαι των όμορων περιοχών , Χρυσαετός,Βίδρα,Λεβάντα-Προστασία ειδών προς εξαφάνιση από τα βουνά μας.
-Την ίδια ημέρα θα παρουσιασθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για τα αποδημητικά πουλιά (επισυνάπτεται)
– Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος κ Μαρία Εμμανουηλίδου

Χορηγοί επικοινωνίας tvs life,www.rodonfm.net,Παρατηρητής-Τύπος-Ανεξάρτητος-Ελευθερία Πρόοδος