Μουσικός διαγωνισμός ενθαρρύνει τους νέους να υψώσουν τη φωνή τους κατά της φτώχειας.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα το 2008 παρείχε το 60% της συνολικής παγκόσμιας βοήθειας. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας (σύμφωνα με στοιχεία του 2005).
Οι προσπάθειες της ΕΕ είναι ευθυγραμμισμένες με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, ένας από τους οποίους είναι η εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας. Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας θεωρείται ότι ζουν τα άτομα που διαθέτουν λιγότερα από 1,25 δολάρια ημερησίως. Άλλοι στόχοι είναι η εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους και η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Μάχομαι κατά της φτώχειας” έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στην καταπολέμηση των σοβαρών δυσχερειών. Στον δικτυακό τόπο του προγράμματος οι νέοι Ευρωπαίοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιώντας για παράδειγμα τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας για να βρουν μια μη κυβερνητική οργάνωση που χρειάζεται βοήθεια. Επεξηγείται επίσης η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η πρόληψη των συγκρούσεων.
Νέοι συνθέτες ή μουσικά συγκροτήματα μπορούν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους λαμβάνοντας μέρος στον μουσικό διαγωνισμό κατά της φτώχειας. http://www.ifightpoverty.eu/music_contest/index_el.html Νέοι ηλικίας 15-30 ετών μπορούν να στείλουν τραγούδια με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας. Η ψηφοφορία στο Διαδίκτυο για την επιλογή του καλύτερου τραγουδιού είναι ανοικτή σε όλους. Ο νικητής/η νικήτρια θα ηχογραφήσει το τραγούδι του/της σε επαγγελματικό στούντιο και θα τραγουδήσει στη Στοκχόλμη στο πλαίσιο των “Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2009 “.
Σκοπός της ετήσιας αυτής εκδήλωσης είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού κατά της φτώχειας. Περίπου 4.000 άτομα από 125 χώρες θα συζητήσουν τα πιο επίκαιρα θέματα και πρωτοβουλίες. Η διοργάνωση ομιλιών, εκδηλώσεων, διαδικτυακών συναντήσεων είναι ανοικτή σε όλους τους συμμετέχοντες και δίνονται πολλές δυνατότητες για ανταλλαγή ιδεών και ανάπτυξη συνεργασιών.
Εντός του έτους, θα απονεμηθεί το βραβείο νέων για την ανάπτυξη στο καλύτερο βίντεο ή αφίσα με θέμα την ανθρώπινη ανάπτυξη στην Αφρική.
Ο Όμιλος συμμετέχει με την διάθεση του χώρου για την ηχογράφηση του τραγουδιού.