Οι προτάσεις κατά των διακρίσεων στις συμβάσεις των ποδοσφαιριστών θα γίνουν σύντομα μια πραγματικότητα?
Η υπογραφή της Διακήρυξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση Λεσχών (ECA), που θα προωθήσει το συνυπολογισμό τέτοιων προτάσεων στις συμβάσεις των επαγγελματικών ποδοσφαιριστών, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οι προτάσεις κατά των διακρίσεων στις συμβάσεις των ποδοσφαιριστών της Διακήρυξης υπογράφηκαν από το Michel Centenaro, Γενικός Γραμματέας της ECA, παρουσία του Marcio Barbosa, του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της UNESCO , και του Joan Laporta, Πρόεδρος του FC Βαρκελώνη και αντιπρόεδρου της ECA, σε μια τελετή στις 8 Ιουλίου 2009 στην έδρα FC Βαρκελώνη. Η ECA υιοθέτησε τη Διακήρυξη στη Γενική Συνέλευση το Φεβρουαρίου του 2009 μετά από πρόσκληση του Joan Laporta.
Στην έγκριση αυτής της πρωτοποριακής Διακήρυξης, η ECA, ένα ανεξάρτητο σώμα που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 130 ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου, θα προσκαλέσει τις Εθνικές Ενώσεις Ποδοσφαίρου, τους συλλόγους και τα μέλη της για να περιλάβουν μια πρόταση κατά των διακρίσεων στις συμβάσεις των ποδοσφαιριστών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα ρατσιστικά και μεροληπτικά γεγονότα που έχουν εμφανιστεί και συνεχίζουν να βάζουν σημεία ντροπής τους αγώνες ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Ευρώπη, η δήλωση αντιπροσωπεύει ένα σταθερό βήμα στην αντίδραση αυτής της θλιβερής τάσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των επαγγελματικών ποδοσφαιριστών ως πρότυπα για τους θεατές, τους νέους, και τους ερασιτεχνικούς αθλητές ,οι ίδιοι είναι βασικοί δράστες στην πάλη για να ξεριζώσουν το ρατσισμό στον αθλητισμό.
Αυτοί οι αθλητές πρέπει επομένως να συμπεριφερθούν κατά τρόπο υποδειγματικό. Η πρόταση θα μπορούσε να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μια τέτοια θετική συμπεριφορά. Η ιδέα της δημιουργίας μιας πρότασης κατά των διακρίσεων έχει την προέλευσή της στις συστάσεις που διατυπώνονται στα πλαίσια του προγράμματος « Φωνές της νεολαίας κατά του ρατσισμού», μιας κοινής πρωτοβουλίας της UNESCO, και της FC Βαρκελώνη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει τους νέους που συνδέονται με τον European Coalition of Cities against Racism (ECCAR) ευρωπαϊκό συνασπισμό των πόλεων κατά του ρατσισμού προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα του ρατσισμού στον αθλητισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος Σερρών για UNESCO είχε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Δήμο Σερρών το 2007 να ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων της UNESCO για την καταπολέμηση του ρατσισμού και να συμμετέχει στο φόρουμ των νέων στην Ιταλία το 2008 όπου οι νέοι πρεσβευτές της πόλης μας παρουσίασαν τις προτάσεις των νέων για την καταπολέμηση του ρατσισμού μέσα από τον αθλητισμό.
http://portal.unesco.org/shs/en/ev.php-URL_ID=12845&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html