Από τις 22-24 Οκτωβρίου 2009, το Διεθνές έτος Αστρονομίας , θα γιορτάσει τις Νύχτες του Γαλιλαίου Galilean Nights ,μαζί με τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους, με φίλους από όλο τον κόσμο που παρατηρώντας με τα τηλεσκόπιά τους θα τιμήσουν τον ιταλό αστρονόμο Γαλιλαίος που παρατήρησε 400 έτη πριν τον ουρανό. Πάνω από τρεις νύχτες, αστρονόμοι θα μοιραστούν τη γνώση και τον ενθουσιασμό τους για το διάστημα με την ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να παρατηρούν μέσω ενός τηλεσκοπίου τους πλανητικούς γείτονές μας. Η εστίαση για τις Galilean Nights είναι τα αντικείμενα που ο Γαλιλαίος παρατήρησε, συμπεριλαμβανομένου του Δία και του φεγγαριού,και που οι φίλοι θα παρακολουθησουν στο νυχτερινό ουρανό
Το καλοκαίρι του 1609 ο Γιοχάνες Κέπλερ κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Νέα Αστρονομία» («Αstronomia Νova»), στο οποίο ερμήνευε τη φαινόμενη κίνηση των πλανητών στον ουρανό ως αποτέλεσμα της ελλειπτικής τροχιάς τους γύρω από τον Ήλιο. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Γαλιλαίος παρατηρώντας με το τηλεσκόπιο το οποίο ο ίδιος είχε κατασκευάσει τη Σελήνη είδε τα βουνά στην επιφάνειά της και συνειδητοποίησε ότι είναι και αυτή ένα ουράνιο σώμα παρόμοιο με τη Γη. Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Γαλιλαίου με το τηλεσκόπιο είχαν αποτέλεσμα κάτι πολύ σημαντικότερο από το να επιβεβαιώσουν την ηλιοκεντρική φύση του πλανητικού μας συστήματος. Άνοιξαν τον δρόμο στη σύγχρονη αστρονομία, η οποία, για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας, στηρίζεται στη λεπτομερή παρατήρηση των ουράνιων αντικειμένων και όχι στην άκριτη αποδοχή φιλοσοφικών θεωριών. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 χρόνων από αυτή την καθοριστική χρονιά, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση σε συνεργασία με την UΝΕSCΟ ανακήρυξαν το 2009 Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας.
Με αφορμή τον δρόμο που άνοιξε ο Γαλιλαίος πριν 400 χρόνια η UΝΕSCΟ Σερρών και η Αστροπύλη Σερρών με σύμμαχο την δικτυακή τεχνολογία της ομάδας της – www.mindtech.gr, αφιερώνει στις Galilean Nights την δημιουργία της ιστοσελίδας http://www.astropyli.com ( σε μορφή beta , χρησιμοποιώντας ανοιχτό – δωρεάν κώδικα ).
Σε πρώτη φάση εμπεριέχεται η διδασκαλία του ηλιακού μας συστήματος με πληροφορίες ,φωτογραφίες και βίντεο για όλα τα εμπεριεχόμενα σώματα σε αυτό. Οι βασικοί στόχοι θα είναι να αποκτήσουν μαθητές και όχι μόνο τις πλέον βασικές γνώσεις που σχετίζονται με τον έναστρο ουρανό μας .
Μακροπρόθεσμα οι στόχοι τις ιστοσελίδας θα είναι η προσθήκη περισσότερων ενοτήτων αλλά και η σταδιακή δημιουργία μιας ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας αστρονομικού ενδιαφέροντος με βασικό στόχο την υποστήριξη τον ψηφιακών πλανηταρίων και την εξοικείωση του ευρύ κοινού σε αυτά τα τόσο εντυπωσιακά αλλά και άκρως διδακτικά προγράμματα όπου για την κατασκευή τους συμμετέχουν αρκετοί εκατοντάδες προγραμματιστές ( ανάμεσα σε αυτούς για την Ελλάδα και ο Μανώλης Τσελέπης ) και μας τα προσφέρουν αφιλοκερδώς και στις 23-10 και ωρα 719.00 μ.μ στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας για κάθε ενδιαφερόμενο θα ύπαρξη ενημερωση και παρακολούηση περιοχων του σύμπαντος
Περισσότερες πληροφορίες υποστήριξης σε τάξεις σχολείων για συνεργασία με τον φορέα μας info@mindtech.gr κ Μανώλη Τσελεπη και Τάσο Καλφόγλου : vrontas@gmail.com.