Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με στόχο τη διοργάνωση από επιστημονικούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών της κάθε χώρας για τη προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μνημείων της.
Κάθε χρονιά, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό θέμα. Πρόπερσι ήταν αφιερωμένη στα Θρησκευτικά Μνημεία, πέρυσι στην Κληρονομιά της Επιστήμης και φέτος στη διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Γεωργίας με στόχο την ανάδειξη και διάσωση τόπων, μνημείων και πρακτικών που αφορούν στην καλλιέργεια της γης και της κτηνοτροφίας όπως είναι π.χ. οι Μύλοι, τα γεωργικά εργαλεία κ.α.
Η 22α Απριλίου διακηρύχθηκε ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Μια αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματα της παρέχουν στους κάτοικους της, ζωή και τροφή. Αναγνωρίζει, επίσης, μια συλλογική ευθύνη, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίο το 1992, για την προώθηση της αρμονίας με τη φύση και τη γη για την επίτευξη μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας.
«Η Μητέρα Γη – το μοναδικό σπίτι μας – είναι υπό πίεση…. Χωρίς μια βιώσιμη περιβαλλοντική βάση, θα έχουμε λίγές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων μας για τη μείωση της φτώχειας, της πείνας, της βελτίωσης της υγείας και την ευημερία του ανθρώπου.» Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης 22 Απρ 2010.
Η μητέρα Γη είναι μια κοινή έκφραση για το πλανήτη Γη σε έναν αριθμό χωρών και περιφερειών, η οποία αντικατοπτρίζει την αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, άλλων ζωντανών οργανισμών και τον πλανήτη. Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης δίνει την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε την Κυριακή στις 12πμ να επισκεφτούμε το Μουσείο της Ελιάς του Δήμου Σερρών που βρίσκεται στο ΔΔ Ελαιώνα Σερρών για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Γεωργίας, για τη Μητέρα Γη – το μοναδικό μας σπίτι.