Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού «Νέοι ρεπόρτερ κατά της φτώχειας», μια πρόσκληση προς όλους όσοι σπουδάζουν δημοσιογραφία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν ρεπορτάζ σχετικά με θέματα ανάπτυξης, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή τους για να καλύψουν τις «Ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης» στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο.

Οι τελικοί νικητές θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αποστολή σε μια από τις χώρες εταίρους της Επιτροπής στην Αφρική. Η έναρξη του διαγωνισμού κηρύσσεται σε μια κρίσιμη ημερομηνία για την αναπτυξιακή συνεργασία, δεδομένου ότι απομένουν μόνο πέντε έτη μέχρι τη διορία του 2015 για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας («ΑΣΧ») και ο κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με στόχο την επίσπευση της προόδου για την επίτευξη των ΑΣΧ.

Ο Andris Piebalgs, ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη, δήλωσε τα εξής: «Την ημέρα έναρξης των εργασιών της συνόδου κορυφής για τους ΑΣΧ στη Νέα Υόρκη, καλώ με υπερηφάνεια όλους όσοι σπουδάζουν δημοσιογραφία στην Ευρώπη να συστρατευθούν για την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο: τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ έχουν καίρια σημασία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη ανάληψη δράσης και την ένταξη του θέματος της ανάπτυξης στην πολιτική ατζέντα. Έχω μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τη δημιουργικότητα και την ενεργοποίηση των νέων ρεπόρτερ, και τους εύχομαι καλή επιτυχία στον διαγωνισμό».

Ο διαγωνισμός «Νέοι ρεπόρτερ κατά της φτώχειας», ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό κέντρο δημοσιογραφίας», είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε σπουδαστές δημοσιογραφίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για τα θέματα ανάπτυξης. Από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, οι σπουδαστές δημοσιογραφίας καλούνται να υποβάλουν ένα γραπτό ή ραδιοφωνικό ρεπορτάζ με θέμα την Ε.Ε. και την ανάπτυξη. Με βάση τα ρεπορτάζ που θα υποβληθούν και τις σχετικές αιτήσεις, θα επιλεγούν 33 υποψήφιοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να συμμετάσχουν σε εργαστήριο στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης» στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι σπουδαστές δημοσιογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ζωντανό ρεπορτάζ από τις Ημέρες Ανάπτυξης στον ειδικό δικτυακό τόπο www.youngreporters.net/, καθώς επίσης, ενδεχομένως, να αποστείλουν σχετικό υλικό σε εθνικά και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών καταγωγής τους. Με κριτήριο την ποιότητα και πρωτοτυπία του δημοσιογραφικού υλικού που θα παραχθεί, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα έπαθλο στο τέλος του διαγωνισμού στις εξής κατηγορίες: «Καλύτερο γραπτό ρεπορτάζ», «Καλύτερο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ» και «Πλέον πρωτότυπη ειδησεογραφική αναφορά». Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή απαρτιζόμενη από δημοσιογράφους και καθηγητές δημοσιογραφίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Το τελικό έπαθλο θα είναι μια δημοσιογραφική αποστολή σε κάποια από τις Αντιπροσωπείες της Ε.Ε. στην Αφρική.

Άλλασυνεργαζόμενα MΜΕ: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Έθνος, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

Στις αρχές Ιουλίου, η Επιτροπή προκήρυξε επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τον δίδυμο διαγωνισμό «Μουσική κατά της φτώχειας», ο οποίος παροτρύνει νέους μουσικούς στα κράτη μέλη να εκφρασθούν μέσα από τη μουσική με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο. Η υποβολή τραγουδιών είναι δυνατή μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στην εξάλειψη της φτώχειας.

Βασικές ημερομηνίες για τον διαγωνισμό «Νέοι ρεπόρτερ κατά της φτώχειας»
• 20 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη του διαγωνισμού
• 29 Οκτωβρίου: Προθεσμία υποβολής ρεπορτάζ και αιτήσεων
• Αρχές Νοεμβρίου: Επιλογή των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης»
• 4-7 Δεκεμβρίου: Εργαστήριο στις Βρυξέλλες με δημοσιογραφική κάλυψη των «Ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης»
• 14 Δεκεμβρίου: Προθεσμία υποβολής των καλύτερων ρεπορτάζ των υποψηφίων
• Μέσα Ιανουαρίου 2011: Ανακοίνωση των τελικών νικητών
Περισσότερες πληροφορίες:
• Δικτυακός τόπος «Νέοι ρεπόρτερ κατά της φτώχειας»: www.youngreporters.net/
• Δικτυακός τόπος «Μουσική κατά της φτώχειας»: www.ifightpoverty.eu/act/music-contest
• Η προώθηση του διαγωνισμού για τον Ν Σερρών στο www.rodonfm.net, και από τον Όμιλο Σερρών για Unesco .