Με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωπους να εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει κοινή θέση κατά της πείνας, δήλωσε σήμερα, ,ο Γενικός Γραμματέας Ban Κι-Μουν, σηματοδοτώντας την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. των Ηνωμένων Εθνών
Ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (ΑΣΧ)που έχει στόχο την μείωση στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο αποτελεί πυλώνα για την επίτευξη όλων των στόχων συνολικά που έχουν συμφωνηθεί με προθεσμία το 2015. Ο κ. Μπαν τόνισε.

«Όταν οι άνθρωποι πεινούν, και δεν μπορούν να σπάσουν την αλυσίδα της φτώχειας, και είναι ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες”, είπε. “Όταν τα παιδιά πεινούν, δεν μπορούν να αναπτυχθούν, να εκπαιδευθούν

Μόνο φέτος, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε, εκατομμύρια ‘άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα από τον σεισμό στην Αϊτή, την ξηρασία στο Σαχέλ και τις πλημμύρες στο Πακιστάν, ενώ το δίδυμο της έλλειψης τροφής και της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια πλέον κοινωνία

Τόνισε την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία – συγκεντρώνοντας τις κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, περιφερειακές και υπο-περιφερειακών οργανισμών, των επιχειρήσεων και ομάδων της κοινωνίας πολιτών – για την καταπολέμηση της πείνας.

“Ολοένα και περισσότερο, η προσέγγισή τους είναι πλήρης,” ο κ. Μπαν είπε, καλύπτει όλες τις πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, που κυμαίνονται από τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε μαθητές διατροφή.

Προέτρεψε όλους να προχωρήσουν σε αυτή την προσέγγιση να βασιστεί στην επιτευχθείσα πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο. “Ας ενωθούμε ενάντια στην πείνα και την εξασφάλιση τροφίμων και ειδών διατροφής της ασφάλειας για όλους.”

Η Ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την ημερομηνία της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 1945.

Η 1billionhungry.org εκστρατεία του οργανισμού, η οποία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να κάνουν την εξάλειψη της πείνας κορυφαία προτεραιότητά τους, ξεπέρασε 1 εκατομμύριο υπογραφές.

Μια γιορτή πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Ημέρας στη Ρώμη .Σήμερα, το FAO όρισε τέσσαρις νέων Πρέσβεις Καλής Θελήσεως –τον Ιταλό ηθοποιό Raoul Bova, τον Καναδό τραγουδιστή Celine Dion, την Φιλιππίνα τραγουδιστρια Lea Salonga και από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ηθοποιός Σούζαν Σάραντον – για την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου αγώνα κατά της πείνας.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε Κάλεσμα για συμμετοχή στο Facebook για την Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Μέσω του Facebook στην σελίδα της Πρέσβης Ράις Susan
ΗΠΑ Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη.

Πολλοί από εσάς έχετε μια πολύ προσωπική συμμετοχή στην προσπάθεια για την ακραία φτώχεια στον κόσμο. Ίσως να προσφέρετε στο εξωτερικό για να έχουν νερό, τρόφιμα υπηρεσίες υγείας σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο.
Ίσως έχετε δει τις εικόνες στις ειδήσεις: τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Αϊτή, να ανακτήσουν τα αγροκτήματά τους από τα νερά των πλημμυρών στο Πακιστάν, ή να εξασφαλίσουν την μικρή ζωή τους από την ξηρασία που επλήγησαν από το Σουδάν. Ίσως έχετε προσέξει ένα βίντεο στο διαδίκτυο από πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και αποφασίσετε να δωρίσετε με την διοργάνωση μιας συναυλία το όφελος σ αυτούς τους ανθρώπους.
Τον περασμένο μήνα στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε μια πρωτοποριακή νέα αμερικανική προσέγγιση για την παγκόσμια ανάπτυξη – μια προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στα επόμενα έτη, αφού συνεργασθούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Έχω ακούσει από διπλωμάτες, ΜΚΟ και τους εργαζόμενους του ΟΗΕ στον ανθρωπιστικό τομέα για το τι θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε σ αυτό το πιο κρίσιμο ζήτημα προς όφελος τους
Τώρα ανυπομονώ να ακούσω και από εσάς.
Πρέσβης Ράις Susan
ΗΠΑ Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη
www.facebook.com/ambassadorrice

Ο Όμιλος Σερρών για Unesco,η ΠΡΑΞΙΣ με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων συμμετείχε δημιουργώντας το YouTube που δημιούργησαν Οι ευρωπαίοι εθελοντές, Erika, Kristina Carolina Jonsson, James Saddick ,Thomas Jansson με Mentoring & Coaching την κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc και ενημερώνοντας τα μέλη των οργανισμών του Ευρωπαϊκού δικτύου EVS που είναι οι 2 φορείς μέλη
http://aposerres.gr/index.php?page=article&article_id=566