*Βουνό, των μειονοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών* είναι το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Βουνών 2010. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις μειονότητες που ζουν γύρω από το βουνό και τη σημασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τις παραδόσεις και τα έθιμα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ορίσει 11 Δεκεμβρίου, από το 2003, ως “Διεθνής Ημέρα Βουνών”. Τιμάται  κάθε χρόνο με ένα διαφορετικό θέμα που είναι σχετικό με την αειφόρα ανάπτυξη του βουνού.

Ο FAO –Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας του ΟΗΕ είναι ο  Οργανισμός που έχει πάρει εντολή για να πραγματοποιεί  την  τήρηση της Διεθνούς Ημέρας του βουνού.
Σκοπός του έτους Στην  φετινή Διεθνή Ημέρα βουνού 2010, επισημαίνονται οι απειλές που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινότητες, αλλά επίσης και για να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη συμβολή που μπορούν να ξεπεραστούν προς τις παγκόσμιες προκλήσεις της πείνας και του υποσιτισμού, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής. Εφιστά την προσοχή στις ανάγκες τους με τις  ιδιαιτερότητες και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών  και τα  μειονεκτήματα τους στο  βουνό που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη των ορεινών ειδικών στρατηγικών και πολιτικών.
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco συμμετέχει στις δράσεις του FAO από το 2003 ,που ήταν αφιερωμένο στο Διεθνές Έτος Βουνών .Φέτος δημιούργησε  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών για να το εφαρμόζει στα συνεργαζόμενα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο στο πλαίσιο των Διεθνών Ημερών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργησε η Μαρία Εμμανουηλίδου.Εκπαιδευτικός ΚΦΑ 
Η συνεργασία του ομίλου με το Μουσείο ξεκίνησε το 2009  στο πλαίσιο του ερχομού του Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας που τελειώνει σε λίγες ημέρες.Ο Όμιλος είναι μέλος  στο *Δίκτυο των βουνών* από το 2006.
http://www.nea-epohi.gr/main/node/1733