Συνέδριο για το θέμα των θεσμικών διακρίσεων στο ποδόσφαιρο πραγματοποιήθηκε ως μια ιστορική αρχή που θα  οδηγήσει σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το θέμα στο Άμστερνταμ τ, που οργανώθηκε από την UEFA, την ολλανδική FA (KNVB), την Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA), και το δίκτυο FARE, όπου παρουσιάσθηκαν  μια σειρά ομιλιών από πρώην παράγοντες ,ποδοσφαιριστές και  ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους. Θέματα που αναλύθηκαν.
 
«Οι εργασίες για την επόμενη δεκαετία»
“Είναι σημαντικό να εργαστούμε για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Γουίλιαμ Γκαγιάρντ στην έναρξη του σεμιναρίου. «Πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα επικεφαλής της κοινωνίας, στην καταπολέμηση κάθε άγνοιας που μπορεί να προκύψουν.”
 
Ο Δρ Steven Bradbury, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεολαίας Αθλητισμού στο Loughborough University, παρουσίασε μια έκθεση της έρευνας σχετικά με την εκπροσώπηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μεταξύ των μειονοτήτων και των γυναικών.
 
Εξήγησε ότι θεσμικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων, είναι μια συλλογική αποτυχία σε επίπεδο οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα για να δοθεί η κατάλληλη υπηρεσία για τους ανθρώπους λόγω της εθνικής, πολιτιστικής ή θρησκευτικής καταγωγής τους, ή το φύλο τους – είτε από πρόθεση είτε λόγω έλλειψης κατανόησης, ανυποψίαστης επιπολαιότητας, προκατάληψης ή άγνοιας.
 
«Τα χαμηλά επίπεδα της εκπροσώπησης των γυναικών»
Ο Δρ Bradbury έθεσα ορισμένα βασικά ζητήματα σε σχέση με τις θεσμικές διακρίσεις, όπως το χαμηλό επίπεδο των προπονητών των γυναικών στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό παιχνίδι στην Ευρώπη, καθώς και το χαμηλό αριθμό των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις σε επαγγελματικούς συλλόγους των ανδρών, καθώς και στο
ποδόσφαιρο των Ομοσπονδιών.
 
Επίσης, παρουσιάσθηκαν  ορισμένα παραδείγματα καλών πρακτικών που περιλαμβάνονται στην περίπτωση της Νορβηγίας, όπου το σύστημα ποσοστώσεων εισήχθη το 1985, καθορίζοντας ότι τουλάχιστον μία γυναίκα θα πρέπει να διορίζονται σε κάθε μία από τις βασικές επιτροπές.
 
Αυτό έχει οδηγήσει σε εκπροσώπηση των γυναικών 40 τοις εκατό, και το 1996, Karen Espelund έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του νορβηγικού FA και αργότερα Γενικός Γραμματέας.
 
«Η ποσόστωση  ήταν σημαντική για μένα»

«Εγώ ποτέ δεν θα ήμουν  σε θέση να αποδείξω την καταλληλότητά μου αν δεν ήταν μέρος ενός συστήματος ποσοστώσεων”, είπε πρώην κ Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απεργός Garth Crooks, ο οποίος προήδρευσε σ ένα πάνελ ομιλητών.
 
“Φυσικά θα πρέπει να αποδείξω ότι μπορώ, αλλά οι ποσοστώσεις είναι πολύ σημαντικές  για το άνοιγμα της πόρτας.”
 
Παρά το γεγονός ότι 32,7% του συνόλου των παραγόντων σε υψηλότερα επίπεδα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι «ομογενείς  μετανάστες » παίκτες από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, λιγότερο από το 1% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων σε επαγγελματικά σωματεία και μελών της εκτελεστικής επιτροπής, σε εθνικές και περιφερειακές ομοσπονδίες από εθνικές μειονότητες.
 
«Πολύ λίγοι προπονητές ή μαύροι αρχηγοί»
Ο πρώην πρόεδρος της Olympique Marseille Pape Diouf σχολίασε ότι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των παικτών στη Γαλλία είναι μαύροι, πολύ λίγοι έγιναν προπονητές ή μετακινήθηκαν  σε ηγετικές θέσεις, μετά τη σταδιοδρομία τους. «Δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου μόνο – είναι στην κοινωνία”, είπε. «Ήμουν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος συλλόγων στη Γαλλία, και ελπίζω ότι δεν θα είναι η τελευταία.”
 
Ο Bryan Roy, πρώην παίκτης της AFC Ajax και Νότιγχαμ Φόρεστ , και σήμερα προπονητής της νεολαίας στην  Ajax παρουσίασε αυτό που τον βοήθησε να προχωρήσει  μετά από την καριέρα του, και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης.
“Χωρίς να είναι μαύρο ή άσπρο ζήτημα”, είπε. «Για παράδειγμα, ο Johan Cruyff δημιούργησε τη δική του ακαδημία , για να καταστεί δυνατό για τους νέους αθλητή να λάβουν εκπαίδευση και να καταστεί ευκολότερο για αυτούς να συμμετέχουν στον αθλητισμό, μετά τη σταδιοδρομία τους. Νομίζω ότι η εκπαίδευση είναι το σημείο-κλειδί. ”
 
Ο αποκλεισμός των Ρομά
Ο Valeriu Nicolae, μια κορυφαία ευρωπαϊκή εκστρατεία για τα δικαιώματα των Ρομά και της  FARE μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είπε πως είναι θεσμοθετημένη προκατάληψη και ο αποκλεισμός υπάρχει βαθιά εδραιωμένος στο ποδόσφαιρο για πολλές κοινότητες Ρομά.
 
Παρά την αγάπη τους για το παιχνίδι, οι Ρόμα παίκτες αποκλείστηκαν από την έλλειψη πόρων στις κοινότητές τους.
Αυτοι που δούλεψαν στο επαγγελματικό επίπεδο έκριναν ότι έπρεπε να κρύψουν την ταυτότητά τους.
 
Οι εκπρόσωποι που παρακολούθησαν, συμφώνησαν ότι η συγκέντρωση αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα προς την  μελλοντική λύση. “Κάποια πράγματα είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν . Καλώ τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ενώσεων να προσπαθήσουν ώστε όλοι να γνωρίσουν  ότι μπορεί εύκολα να αλλάξει το τοπίο που αντιμετωπίζουμε σήμερα “, δήλωσε ο πρόεδρος της KNVB της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA μέλος Michael van Praag.
 
«Μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες»

“Οι ηγέτες των οργανώσεων, είτε στο ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα, να αλλάξετε νοοτροπία , διότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αλλάξει. Και νομίζω ότι σήμερα όλοι εδώ, θα έχουν ήδη δει διαφορετικά.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την FA, FARE και την UEFA και όλους τους συμμετέχοντες για την ανάληψη αυτής της υψηλής επιπέδου  πρωτοβουλίας. “
Ο Όμιλος Σερρών και η ΠΡΑΞΙΣ συνεργάτες της FAREnet τα τελευταία 5 χρόνια συμμετείχαν ,πιστεύοντας ότι μ αυτή την εμπειρία θα είναι χρήσιμοι στην συμμετοχή της πόλης των Σερρών στο δίκτυο των αντιρατσιστικών πόλεων της Ευρώπης, θεσμό της UNESCO .Συμμετείχαν η Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching και η Ελένη Κανάκη