«Δέντρο της ζωής» οι νυχτερίδες είναι ανεκτίμητα, σύμμαχοι της φύσης.

Γνωρίζατε ότι οι νυχτερίδες είναι βασικοί επικονιαστές σε πολλά μέρη του κόσμου; H γονιμοποίηση είναι ένα ζωτικής σημασίας οικοσύστημα χωρίς την οποία πολλές από τις βασικές βιομηχανίες μας, όπως η γεωργία και τα φαρμακευτικά προϊόντα θα κατέρρεαν  ή θα είχαν υποστεί βαρύ κόστος για τεχνητή υποκατάσταση.

Η TEEB διαπίστωσε ότι σε ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το 75% των καλλιεργούμενων φυτών του κόσμου, καθώς επίσης και πολλά φυτά που είναι είδη πηγή για τα φαρμακευτικά προϊόντα, πραγματοποιείται η επικονίαση με φορείς των ζώων

Επιπλέον, για 87 από τα 115 κορυφαία η της η παγκόσμιας καλλιέργειες (που αντιπροσωπεύουν έως και το 35% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων), καρπών ή σπόρων αριθμούς ή την ποιότητα αυξήθηκαν μέσω της επικονίασης των ζώων.

Η Νυχτερίδα παρέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών οικοσυστημάτων στο οποίο  επωφελείται η ανθρωπότητα από έντομα αποτρεπτικό παράγοντα για ρόπαλο λίπασμα γκουανό.

Νυκτερίδες επικονιαστές: Tequila και το Δέντρο της Ζωής

Περισσότερα από 1.200 είδη νυχτερίδων αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θηλαστικών, καθώς και οι  οικολογικές υπηρεσίες τους είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανθρώπινη οικονομία και την υγεία του συνόλου των οικοσυστημάτων παγκοσμίως. Χωρίς όπλα ,και  δαπανηρή εξόντωση των εχθρών των καλλιεργειών, η εξαφάνιση της θ αναγκάσει την παραγωγή σε μεγαλύτερη εξάρτηση από επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Η συνέπιες της εξαφάνισης της θα είναι επίσης να χάσουμε  μερικά από τα αγαπημένα φαγητά και τα ποτά μας και να εφιστάμεθα  τις συνέπειες της  πολύ μειωμένης βιοποικιλότητα.

Πολλές από τις πιο σημαντικές τροφές μας προέρχονται από το ρόπαλο που εξαρτώνται από τα φυτά. Αυτές περιλαμβάνουν τις μπανάνες, plantain, αρτόκαρποι, τα ροδάκινα, τα μάνγκο, σύκα, κάσιους και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, σε ένα μέσο τροπικό μέρος η αγορά τροφίμων, περίπου το 70 τοις εκατό των πωλουμένων φρούτων προέρχεται από δέντρα ή θάμνους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις νυχτερίδες στην άγρια φύση. Ορισμένοι, όπως το περίφημο durian, εξακολουθούν να βασίζονται σε επικονιάσεις της  νυχτερίδας ακόμη και σε εμπορικούς οπωρώνες. Αυτό το είδος, ο βασιλιά της Ασίας φρούτο έχει πωλήσεις  για ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ενώ  θα μπορούσε να χαθεί χωρίς υγιείς πληθυσμούς των επικονιάσεων της  νυχτερίδα του.

Στην Ανατολική Αφρική οι νυχτερίδες είναι η σίτιση  ,το νέκταρ, είναι απαραίτητες για την παραγωγή φρούτων από το δέντρο Baobab, μερικές φορές δε αναφέρεται ως το αφρικανικό Δέντρο της Ζωής, ότι  οφείλεται στην εξαιρετική ποικιλία της άγριας ζωής που εξαρτώνται από αυτήν για τα τρόφιμα και στέγη. Πρόσφατα, έχει επιπλέον γίνει γνωστή ως βιταμίνη Δέντρο. Τα φρούτα  Baobab περιέχουν έξι φορές περισσότερο βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, δύο φορές τόσο ασβέστιο όσο και το γάλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες και μπορεί σύντομα να δώσει  ένα δισεκατομμύριο δολάρια το έτος στην  συγκομιδή.

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO και η ΠΡΑΞΙΣ  δημιούργησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού το οποίο θα πραγματοποιήσουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών τον μήνα που θα ορισθεί ο επίσημος εορτασμός του *Έτους της Νυχτερίδας* Την ευθύνη έχει η κ Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching    http://yearofthebat2011-12.blogspot.com/

http://aposerres.gr/index.php?page=article&article_id=1580