Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2011  θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου, έχοντας θέμα,*Μουσείο και μνήμη*. Η μέρα θα τιμηθεί  στην αφρικανική ήπειρο με  την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της.

*Τα Μουσεία κρατάνε τις  μνήμες και λένε ιστορίες. Έχουν πολυάριθμα αντικείμενα στις συλλογές τους που είναι βασικά στη μνήμη των κοινοτήτων που ζούμε Αυτά τα αντικείμενα είναι η έκφραση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Πολλά από αυτά είναι εύθραυστα, μερικά απειλούμενα και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση. Η  Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2011 θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να ανακαλύψουμε ξανά την ατομική και συλλογική μνήμη μας*.


Για πρώτη φορά
, το ICOM και η Unesco μέσα από το πρόγραμμα της «Μνήμη του Κόσμου »συνεργάζεται  με το Συντονιστικό Συμβούλιο για Οπτικοακουστικά Αρχεία CCAAA, το ΔιεθνέςΣυμβουλίου Αρχείων (ICA), το Διεθνή Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (IFLA).
Κάθε
έτος, η ICOM με την  συμβουλευτική επιτροπή της προτείνει ένα θέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μουσεία για την αύξηση της συμμετοχής τους στον πυρήνα της κοινωνίας.

Πέντε
θέματα μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνής Ημέρας Μουσείων 2011:  * Φροντίδα και πρόσβαση σε συλλογές και έγγραφα.
 * Μουσεία. Ιστορία»
 * Μνήμη .Υπενθύμιση  * Ο σύνδεσμος μεταξύ της μνήμης, της κοινότητας και ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής ταυτότητας
*
Πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.
Παραδοσιακά, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων τιμάται στις 18 Μαΐου. Μπορεί να διαρκέσει για μια ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μια ολόκληρη εβδομάδα, εφόσον ο στόχος παραμένει εστιασμένος στο σύνθημα: «Τα μουσεία είναι ένα σημαντικό μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, εμπλουτισμό των πολιτισμών και την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών.
Για πρώτη φορά
, το  ICOM θα ένταξη την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων ξεκινώντας την 24 ωρη γιορτή του μουσείου.
Η
Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων δημιουργήθηκε το 2005 από το γαλλικό ΥπουργείοΠολιτισμού και Επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια αργά το βράδυ, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν, δωρεάν, τα μουσεία » τις συλλογές  και όλων των ειδικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται για το φεστιβάλ. Η Νύχτα των Μουσείων έχει ως στόχο να καταστήσει τα μουσείαπιο προσιτή στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε ένα νέο νεότερους κοινό και να ενώσει ένα δίκτυο ευρωπαϊκών μουσείων γύρω από ένα κοινό εορταστικό και φιλικό αγώνα.
Το
2010, περισσότερα από 3.000 μουσεία της Ευρώπης σε 40 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στη Νύχτα των Μουσείων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης
και η UNESCO έχουν την αιγίδα του εορτασμού *Νύχτα τωνΜουσείων* και της Γαλλικής Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων και των γαλλικών Réunion desMusées nationaux (RMN) που είναι οι θεσμικοί εταίροι της εκδήλωσης.
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco συμμετέχει με την διάθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του εκπαιδευτικού του προγράμματος  *Το μουσείο της πόλης μου*