Στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2011 πραγματοποιήθηκε στην Άνω Βροντού στις 3,4 και 5 Ιουνίου 2011 τριήμερο φεστιβάλ αθλημάτων βουνού. Το φεστιβάλ διοργάνωσε  ο «Σύλλογος Ποδηλασίας και Εξερεύνησης Φύσης»  το «Τοπικό Συμβούλιο» ο  «Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βροντούς,»,το Επιμελητήριο Σερρών ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών ο Όμιλος Σερρών για  Unesco.
Το τριήμερο περιλάμβανε αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλάτου βουνού, πεζοπορικές και ποδηλατικές βόλτες, εκθέσεις και ομιλίες, μουσική βραδιά και άλλες εκδηλώσεις.
Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η διάδοση των ήπιων ορεινών αθλημάτων του ορεινού τρεξίματος (trail run), του ποδηλάτου βουνού (mountain bike), όπως επίσης και η καθιέρωση του ποδήλατου ως μεταφορικό μέσο αλλά και ως μέσο ψυχαγωγίας και άθλησης. Επίσης οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης στόχευσαν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ανάδειξη της πανίδας και χλωρίδας του όρου Βροντούς αλλά και γενικότερα στην αξιοποίηση της ορεινής ομορφιάς του νομού μας στο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος 2011.
Η υψηλή συμμετοχή των αθλητών -75+8- ήταν η έκπληξη των διοργανωτών .Η διαδρομή ,η οποία οριοθετήθηκε από τον Μιχάλη Σταματίου τον Σάκη Ζλάτκο τον Χορτομάρη Βασίλη και του τρεξίματος από τον Κράια Μιχάλη, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους αθλητές οι οποίοι ήρθαν από όλα τα σημεία της χώρας , και που με την βοήθεια των Σερραίων χορηγών ανέβασαν τον πήχη της διοργάνωσης.
Όλο το τοπικό συμβούλιο ,η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Αρναούτογλου ,ο πρόεδρος της νέας Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Σερρών κ Δήμου ,υποστήριξαν δυναμικά την διοργάνωση πιστεύοντας ότι τέτοιες δράσεις προετοιμάζουν τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου .Ο δήμαρχος Σερρών παρακολούθησε τους αγώνες και έδωσε τα κύπελλα και μετάλλια στους αθλητές
Το κάμπ της Άνω Βροντού ενθουσίασε τους αθλητές -κατασκηνωτές και έβαλε τους διοργανωτές να στοχεύσουν και άλλες δράσεις που θα προβάλλουν   τον Ορεινό όγκο του Λαιλιά-Βροντού.