Το Ελληνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Νεολαίας «ΕΚΕΝ ΣΙΡΙΣ» ,   συμμετείχε    στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», ΔΡΑΣΗ 1.1 , ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΩΝ  

    Το σχέδιο υλοποιήθηκε  με επιτυχία  στις Σέρρες   από 11 Μαρτίου   2011  έως 18 Μαρτίου 2011   με την υποστήριξη και χρηματοδότηση    του Ινστιτούτου Νεολαίας της Εθνικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» και του Eurodesk  – Δράση 1.1  – Ανταλλαγές Νέων με Κωδ. 1.1/R5/2010.11 . 
   Τίτλος του σχεδίου ανταλλαγής νέων ήταν  : «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΞΟΔΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΥ» .
     Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε   , ήταν  μια ανταλλαγή η οποία  συνέδεσε   νέους  από 4 (τέσσερις) χώρες που ανήκουν στην  Ευρώπη ( Ελλάδα , Ιταλία , Ουγγαρία , Βουλγαρία) . Το πρόγραμμα έλαβε μέρος  στην πόλη των  Σερρών , στην  Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες  από κάθε χώρα εργάστηκαν μαζί,   αντιπροσωπεύοντας  τις χώρες τους πάνω στο θέμα του προγράμματος : «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΞΟΔΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΥ». Προσπαθήσαμε  , όλοι μαζί «να βρούμε κάποια έξοδο κινδύνου για τον πλανήτη μας ».Η  ομαδική συνεργασία , η ανταλλαγή απόψεων  , εμπειριών  και η απόκτηση καινούριων γνώσεων βοήθησαν  όλους τους νέους να εκφραστούν και να πάρουν θέση στο θέμα του προγράμματος  . Αξιοποιήσαμε  το κοινό σκοπό και όραμα μας για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον και κατά συνέπεια μέλλον των νέων .Επιδίωξη μας ήταν   να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον .  Παράλληλα με τις εργασίες , τις ενημερώσεις , τις κατά τόπους επισκέψεις και ελέγχους του περιβάλλοντος,  περιλάβαμε στο πρόγραμμα μας  και διάφορες εργασίες που είχαν  σχέση με τη διαδικασία της ολοκλήρωσης στην ΕΕ, την  ταυτότητα του καθενός , το σεβασμό και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Είχαμε  την ευκαιρία να εκφράσουμε τη θέληση μας για ενότητα  και συνεργασία  μέσα από ένα  υψηλής ποιότητας πρόγραμμα .
     Το πρόγραμμα επίσης συνέβαλε   στην κινητικότητα , στην προσωπική γνωριμία και στις σχέσεις των ατόμων , στη συνεργασία σε ομαδικό επίπεδο , στην αλληλοβοήθεια , στην αλληλοκατανόηση και σεβασμό , στην κατάργηση προκαταλήψεων , φόβων , ενδοιασμών επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο και τις προτεραιότητες του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» .
   Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο το συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν .  
    Σαν υπεύθυνοι του προγράμματος ,  καταβάλουμε συνεχώς προσπάθειες  για  ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών και  συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους μας για  απόκτηση περαιτέρω επιμόρφωσης και εμπειριών .
Οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος
Μήντος Ευάγγελος
Βακάρτσης Γεώργιος