Οι ποιητές βρίσκονται πάντα δίπλα στα κινημάτα των πολιτών και ξέρουν πώς να κινητοποιήσουν ,εμπνεύσουν τις συνειδήσεις για τις αδικίες του κόσμου, καθώς και να ενθαρρύνουν την εκτίμηση της ομορφιάς της ποίησης.

Η Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια
Μήνυμα για την Ημέρα Ποίησης 2012

Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου, η UNESCO αναγνωρίζει τη μοναδική ικανότητα της ποίησης να συλλάβει το δημιουργικό πνεύμα του ανθρώπινου νου. Αυτή η ημέρα γιορτάζεται διεθνώς, μας επιτρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που προσπαθούν να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό εργαλείο τις λέξεις.
Η ποίηση επιτρέπει σε άτομα, καθώς και ολόκληρες κοινωνίες, να ανακαλύψουν και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Η τέχνη της ποίησης είναι το θεμέλιο της διαφορετικότητας, που επιτρέπει διαφορετικές γλώσσες να εκφράσουν με τη φωνή τους στην κοινότητα των εθνών. Με τη διευκόλυνση του διαλόγου, η ποίηση ενθαρρύνει την ανοχή και τον σεβασμό ; Είναι ο στυλοβάτης της προφορικής παράδοσης και, ανά τους αιώνες, μπορεί να επικοινωνήσει τις ενδότερες αξίες των διαφορετικών πολιτισμών.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η UNESCO ξεκίνησε το “Rabindranath Tagore, Pablo Neruda and Aimé Césaire for a Reconciled Universal” πρόγραμμα της Indian, Chilean and Martinique αντίστοιχα, γιατί οι ακτιβιστές-ποιητές αντέδρασαν έντονα στις αντιφάσεις ενός συστήματος άδικο, σ΄ ένα άδικο κόσμο. Οι ποιητές ενσαρκώνουν ένα ιδανικό του ανθρωπισμού. Και ο ανθρωπισμός με τη σειρά του αντικατοπτρίζεται από αυτές τις τρεις σημαντικές λέξεις: Αγάπη, Ελευθερία και Ειρήνη.
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO συμμετέχει στην ημέρα με την αποστολή μέσω από τα κοινωνικά media το θέμα του έτους και ποιήματα των παραπάνω ποιητών αλλά και του Έλληνα Οδυσσέα Ελύτη.