Τον Νοέμβριο του 2011, κατά τη διάρκεια της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, η διεθνής κοινότητα ανακήρυξε την 30 Απριλίου, «Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ”. Η Διεθνής Ημέρα θα φέρει σε επαφή τις κοινότητες, σχολεία, καλλιτέχνες, ιστορικούς, ακαδημαϊκύς, και λάτρεις της τζαζ σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν και να μάθουν για την τέχνη της τζαζ, τις ρίζες της, το μέλλον της και τις συνέπειές της. Η σημαντική αυτή διεθνής μορφή τέχνης θα εορταστεί για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, την ποικιλομορφία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης, την προώθηση της ισότητας των φύλων, και για να ενισχυθεί ο ρόλος της νεολαίας για κοινωνική αλλαγή.

Ιστορία και Διάχυσης

Jazz είναι ένα μοναδικό μουσικό στυλ που ξεκίνησε από το νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά έχει τις ρίζες της στην Αφρική και συνδυάζει τις δύο αφρικανικές και ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις. Χρόνια πριν από την ένταξη των κοινωνικών δομών, όπως το χώρο εργασίας, τα συστήματα εκπαίδευσης και επαγγελματικών αθλητικών ομάδων, η εξέδρα τζαζ ήταν ένα παράδειγμα της ανοχής, συνεργασίας, αυτοσχεδιασμού, και της αμοιβαίας κατανόησης. Επιπλέον,η τζαζείναι ένα από τα πρώτα φόρουμ για την ελευθερία της έκφρασης και των δύο φύλων χειραφέτησης, και είναι ένα παράδειγμα της μετασχηματιστικής δύναμης αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, η τζαζ αποδείχθηκε να είναι μια παγκόσμια γλώσσα που εξαπλώνεται πάνω από τις ηπείρους, επηρεάζει και επηρεάζεται από άλλα είδη μουσικής, εξελίσσεται ως μια συγχώνευση πολιτισμικού στοιχείου για τους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικής ή προέλευσης.

Η Τζαζ μουσική παρεχε επίσης το κίνητρο καιτην ευκαιρία για πολλές γυναίκες να φτάσουν πέρα ​​από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων που τους ανατίθενται από την κοινωνία, και η τζαζ μουσική ήταν μία προωθητική δύναμη στο απελευθερωτικό κίνημα των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.Η Τζαζ μουσική βοήθησε επίσης να παρέχουν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, ιδίως ως τραγουδιστές. Πριν από τη δεκαετία του 1920, σχεδόν όλα τα δημοφιλή μουσικά που εκτελούνταν αποκλειστικά από άνδρες μουσικούς.

Με την Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού Τζαζ, η UNESCO προτρέπει να:

Γιορτάσουμε το μοναδικό μουσικό στυλ που αντιπροσωπεύει η τζαζ!
Να Ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση1
να Κινητοποίηση την πνευματική κοινότητα, των φορέων για λήψη αποφάσεων,την πολιτιστική επιχειρημαματικότητα , τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρυμάτα και των μέσων για την προώθηση της τζαζ που σχετίζονται με τις τιμές ως φορέα της εντολής της UNESCO, τον πρωτοπόρο ρόλο και την πνευματική αποστολή?
Την Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας στον τομέα της μουσικής τζαζ.
Ο Ομιλος θ αφιερώση ολη την ημέρα το www.rodonfm.net ειδικό πρόγραμμα όπου θα παρουσιασθούν τα μεγαλύτερα ονοματα και μουσικές ολων των ετών και υα πραγματοποιησει καμπανια μέσα από τα κοινωνικά Media.