Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-Μoon έστειλε μήνυμα για να σηματοδοτήσει τις ετήσιες τιμές για την ΗΜΕΡΑ της Γης «του ενός και μόνου πλανήτη μας και τον τόπο που ζουν οι άνθρωποι της», προσθέτοντας επίσης ότι η Ημέρα αυτή είναι ένα κάλεσμα για δράση ενάντια στην ανθρώπινη αδιαφορία για τη ζωή-στήριξη της φύσης των πόρων της και των οικοσυστημάτων.
Το 2009, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε 22 Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι, για να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, «είναι απαραίτητο να προωθηθεί η αρμονία με τη φύση και την Γη. »
Επισημαίνοντας την επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, επίσης γνωστή ως Ρίο +20, που λαμβάνει χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, τον Ιούνιο, ο κ. Μπαν είπε ότι η εκδήλωση προσφέρει μια επίκαιρη ευκαιρία για μια πολυπόθητη αλλαγή.
«Μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, ο κόσμος θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 τοις εκατό περισσότερη τροφή, 45 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια, το 30 τοις εκατό περισσότερο νερό και πολλά εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας»,είπε ο κ. Μπαν .
«Η πρόκληση για μας στο Ρίο+20 και πέρα είναι να έχουν μια ολιστική, ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αυτές τις προκλήσεις που συνδέονται με με τις αλληλεπιδράσεις, όπως ότι οι λύσεις σε ένα πρόβλημα που μεταφράζεται σε πρόοδο σε όλα»
Το Ρίο +20 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της Διάσκεψης Ηνωμένων Εθνών του 1992 για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και την 10η επέτειο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του 2002 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι ηγέτες του κόσμου, μαζί με χιλιάδες συμμετέχοντες από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, θα έρθει μαζί για να διαμορφώσουν το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη φτώχεια, την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος σε μια όλο και περισσότερο συνωστισμένα πλανήτη.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Ρίο +20 ως την προώθηση της καλύτερης για σεβασμό για τη φύση και να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον – φυσικό και κοινωνικό –όπου όλα τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ευημερούν,» ο επικεφαλής του ΟΗΕ ανέφερε σε μήνυμά του.
Η «Μητέρα Γη ανήκει σε όλους μας. Το Ρίο+20 είναι η ευκαιρία αυτής της γενιάς που όλοι μας πρέπει να εκμεταλλευτούμε.»
Σε ένα κοινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας Γης, οι εκτελεστικοί διευθυντές του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ και των γυναικών, Ertharin και Μισέλ Μπατσελέτ, αντίστοιχα, αφιέρωσαν την Ημέρα στα «νεαρά κορίτσια που περνούν μια ολόκληρη μέρα σε αναζήτηση καυσόξυλων , στις μητέρες που πωλούν μερίδες τροφίμων για να αγοράσουν καύσιμα για την οικογένειά τους, και στις αμέτρητες γυναίκες που αναγκάζονται να παραλείπουν τα γεύματα, επειδή το ξύλο δεν είναι διαθέσιμα ή είναι υπερβολικά υψηλού κόστους για να μαγειρέψουν την τροφή τους. »
Σημείωσαν ότι πάρα πολλοί πρόσφυγες και γυναίκες που ζουν σε συνθήκες ξηρασίας αναγκάζονται να περπατήσουν στο δάσος να μαζέψουν καυσόξυλα, εγχειρήματα σε ανασφαλείς περιοχές και είναι ευάλωτη σε βιασμούς και άλλες επιθέσεις. Επιπλέον, το κόψιμο των δέντρων και οι πρασινάδες που ξεριζώνουν , βλάπτεται το εύθραυστο οικοσύστημα.
«Η Κατανάλωση καύσιμου ξύλου για το μαγείρεμα και τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού έχει γίνει ένα σημαντικός παράγοντας για την ταχεία αποψίλωση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η απογύμνωσης της γης θέτει σε κίνδυνο τη γεωργία και συμβάλλει στην απώλεια πολύτιμου άνθρακα »,δήλωσε η κα Cousins και κα Bachelet,. «Και εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση στερεών καυσίμων είναι μια από τις κορυφαίες δέκα παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
* Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ημέρας της Γης 2012 θα έχει θέμα * Επιστρατευτείτε για τη γη. Στο Δρόμο για το Rio+20*

Θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την αλλαγή της *Ατζέντας 21* .Θα ζητήσει από τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στην δημόσια διαβούλευση .Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τις 30-4-12

Υπενθυμίζουμε ότι οι πιλοτικές δράσεις του Μουσείου *Πάμε …Μουσείο* και το *Μουσείο πάει ….σχολείο* είναι μια συνεργασία του Οργανισμού του Δήμου Σερρών ΟΠΕΚΠΑ ,και της Διεύθυνσης Α/Θμιας Εκπαίδευσης Σερρών με υποστηρικτές τους φορείς, τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,την ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011*, ,την PRAXIS με τους εθελοντές κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικός, Ελένη Πισώκα, Ευαγγελία Ιωαννίδου,Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring , , Ζαφειρούλα Μποζίνου και οι Ευρωπαίοι εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.

Το Μ.Φ.Ι.Δ.Σ θα καλέσει τους νέους να υπογράψουν την καμπάνια για την προστασία της γης
Υπογραφή καμπάνιας
http://signon.org/sign/global-energy-petition?source=s.fwd&r_by=2477914

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μ.Φ.Ι.Δ.Σ εντάσσονται στην *Δεκαετία της βιοποικιλότητας*