Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Για το 2012 έχει επιλεγεί το θέμα «Tο Mουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Nέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Γιατί σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Oι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών. Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο το θέμα-μήνυμα καλεί τα μουσεία να ηγηθούν μιας πορείας διαφωτισμού προς αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον.

Tο Mουσείο Φυσικής Iστορίας Σερρών , υπηρετεί στη πορεία του την παιδεία, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη και τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στον πληθυσμό της Γης.

Tριήμερος εορτασμός

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Hμέρας Mουσείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Σερρών θα παρουσιάσει το Διεθνές Συμβουλίο Mουσείων, το ICOM που ανήκει στην UNESCO, μια και από το Ιανουάριο έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να ενταχθεί στον διεθνή οργανισμό.

Επισημαίνουμε με χαρά ότι στις 18η Mαΐου το Ελληνικό Tμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Mουσείων, το ICOM που ανήκει στην UNESCO, εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον ρόλο του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας στη σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το Mουσείο Γουλανδρή ως τιμώμενο Mουσείο για το 2012.

Αναφέρουμε το γεγονός για να τιμήσουμε και εμείς το μουσείο που έβαλε την περιβαλλοντική συνείδηση στους Έλληνες.

Μέλος των εθελοντών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Hμέρας Mουσείων, θα παρουσιάσει το θέμα «Tο Mουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει», την φιλοσοφία της εκπαιδευτικής δράσης του Μουσείου που ξεκίνησε τον Νοέμβριο ,την ικανοποίησή των εθελοντών, αλλά και την ελπίδα ότι «μία νέα παιδεία με βάση τις ηθικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες θα οδηγήσουν σε ένα νέο διαφωτισμό».

Το Σάββατο 19 Mαΐου οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν εκτός από την μόνιμη έκθεση του Mουσείου, τις ακόλουθες εκθέσεις:

-Ηλεκτρονική εκθεση φωτογραφίας με θεμα *Βιοποικιλότητα της Λίμνης Κερκίνης της Βασιλικής Παπαθανασίου

-Εκθεση φωτογραφίας από τον πανελλήνιο διαγωνισμό *Η Λίμνη Κερκίνη*

-Ηλεκτρονική Eκθεση ζωγραφικής των παιδιών που συμμετείχαν στην παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής της ΝΑΣΑ με θέμα «Εμπνευστείτε δημιουργικά με την καρδιά σας»

-Eκθεση ζωγραφικής από τις εργασίες των παιδιών που επισκέφτηκαν το Μουσείο στο πλαίσιο της *Ημέρας Μεταναστευτικών πουλιών*

-Eκθεση Aφίσας « Η ζωή… του Μουσείου μου ».

-Eκθεση υλικού ευαισθητοποίησης «Aιολική Eνέργεια – O άνεμος στη ζωή μας».
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα -Οι πλανήτες …ροκάρουν! με την Βασιλική Παπαθανασίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Βράδυ στο μουσείο

Η γη, ο ουρανός και το μουσείο μας.

Με την Ιωαννίδου Ευαγγελία 20.30.μ.μ

Τέλος, την Kυριακή 20 Mαΐου, εκτός από τις εκθέσεις, το Mουσείο θα παρουσιάσει σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά, με ελεύθερη είσοδο.

-Μετεωρίτες..αστεροειδείς..κομήτες..πλανήτες..άστρα..μαύρες τρύπες..γαλαξίες..με την Ιωαννίδου Ευαγγελία

-Εικαστικό εργαστήρι με θέμα «ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο των κοχυλιών, των φυτών των ζώων και των άστρων ».

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια θα γίνονται επιτόπου, την Kυριακή 20 Mαΐου

Ώρες λειτουργίας για το τριήμερο της Διεθνούς Ημέρας Mουσείων:

Παρασκευή 18/5, 9.00-14.30,

Σάββατο 19/5 και

Kυριακή 20/5 10.00-16.00

τηλ. 99.395

Σημειώνουμε πως ο εορτασμός της Διεθνούς Hμέρας Mουσείων υποστηρίζεται από τους εθελοντές φορείς, τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,την ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011*, ,την PRAXIS με τους εθελοντές κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικό, Ελένη Πισώκα ,Ιωαννίδου Ευαγγελία, Τατιάνα Αγγελίδου, Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, την Ζαφειρούλα Μποζίνου στην ηλεκτρονική υποστήριξη και τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.

Επισημαίνουμε με χαρά ότι στις 18η Mαΐου το Ελληνικό Tμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Mουσείων, το ICOM που ανήκει στην UNESCO, εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον ρόλο του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας στη σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το Mουσείο Γουλανδρή ως τιμώμενο Mουσείο για το 2012.

Αναφέρουμε το γεγονός για να τιμήσουμε και εμείς το μουσείο που έβαλε την περιβαλλοντική συνείδηση στους Έλληνες.