Το θέμα για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος για το 2012 είναι η *Πράσινη οικονομία: περιλαμβάνει και εσένα; *
Προφανώς, υπάρχουν δύο μέρη σε αυτό το θέμα και το πρώτο αφορά την πράσινη οικονομία. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να μάθουν περισσότερα για το θέμα της πράσινης οικονομίας επειδή το θεωρούν αρκετά πολύπλοκο για να το καταλάβουν.
Αντιθέτως, η πράσινη οικονομία είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται γενικώς γύρω μας και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ταιριάζει σε αυτό.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ορίζει την πράσινη οικονομία ως κάτι το οποίο βοηθά στην βελτίωση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά περιβαλλοντικούς κινδύνους και οικολογικές ελλείψεις. Με απλά λόγια, μία πράσινη οικονομία θα μπορούσε να οριστεί ως μία χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αποδοτικότερης αξιοποίησης πόρων και κοινωνικά συμπεριλαμβανομένης.
Πρακτικά μιλώντας, μία πράσινη οικονομία είναι μία της οποίας η αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης επηρεάζεται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που μειώνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και της ρύπανσης, ενισχύει την αποδοτικότητα της ενέργειας και των πόρων και προλαμβάνει την απώλεια της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να καταλύονται και να υποστηρίζονται από στοχευόμενες δημόσιες δαπάνες, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές κανονισμών.
Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;
Aυτό είναι ουσιαστικά το δεύτερο μέρος του θέματός μας. Αν η πράσινη οικονομία είναι σχετική με την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συμπλοκή της τότε τεχνικά μιλώντας, όλα αφορούν εσένα! Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν εσύ μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με την πράσινη οικονομία και να αξιολογήσεις αν στη δική σου χώρα μπορείς να συμμετέχεις σε αυτήν.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών συμμετέχει με τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα του σε σχολεία.
Επίσης ξεκινά ένα καινούργιο πρόγραμμα με την παρουσίαση των θεμάτων που προτείνουν οι διεθνείς μέρες σε ομάδες πολιτών –μετά από κλείσιμο ραντεβού- που θα ήθελαν για μια ώρα να τους παρουσιασθεί το θέμα.
Το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 1-6-12 έως στις 7 Ιουνίου 2012 θα παρουσιάσει

-Τις τέσσερις εποχές
-Που κρύβονται τα χρώματα ?
Από τι φτιάχνεται το μπλε του ουρανού, το κόκκινο της παπαρούνας ,το πράσινο των φύλλων? Ποια είναι η συνταγή ενός πολύχρωμου μπουκέτου αγριολούλουδων? Το μυστικό των χρωμάτων της φύσης βρίσκεται κρυμμένο στο λευκό φως του ηλίου και στα παιχνίδια που παίζει στο συναπάντημα του με την υλη.
Παρουσιάζει η κ. Ευαγγελία Ιωαννίδου

-Στη γη της κόκκινης παπαρούνας
Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, καλή ώρα σαν σήμερα ,όλα τα λουλούδια του κάμπου ξύπνησαν και άρχισαν να παίζουν. Ανάμεσα τους είχε φυτρώσει κι ένα παράξενο λουλούδι με κόκκινα αέρινα πέταλα……
Παρουσιάζει η κ Βασω Παπαθανασίου

-Οι κλέφτες του ουράνιου τόξου!
Ο ουρανός ξύπνησε απ τις φωνές του, *Τα χρώματα μου! Που είναι τα χρώματα μου?* Φώναζε το ουράνιο τόξο ,κοιτάζοντας με τρόμο τα ξεπλυμένα του χρώματα. Αλήθεια ,ποιος είχε κλέψει τα όμορφα χρώματα του ουράνιου τόξου? Ποιος…….?
Παρουσιάζει η Ευαγγελια Ιωαννιδου και Τατιάνα Αγγελίδου

Στη διάρκεια αυτών των ημερών θα προβάλλονται τα πράσινα φιλμ του UNEP που δημιουργήθηκαν στην πρόσκληση της πόλης που φιλοξενεί την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, το Rio, από την αρχή της χρονιάς.
Ελάτε να γνωρίσετε το ταξίδι για τις προσπάθειες στον αειφόρο τουρισμό, τα ταξίδια περιπέτειας, την διατήρησης της άγριας ζωής, την ανάπτυξη της κοινότητας, την εκπαίδευση, τα βιώσιμα τρόφιμα και πολλά άλλα!

Επίσης ξεκινά ένα καινούργιο πρόγραμμα με την παρουσίαση των θεμάτων που προτείνουν οι διεθνείς μέρες σε ομάδες πολιτών –μετά από κλείσιμο ραντεβού- που θα ήθελαν για μια ώρα να τους παρουσιασθεί το θέμα.
Υπεύθυνος Σταύρος Μερτζεμέκης

Το Μουσείο θα συμμετέχει στο «Eco festival- Serres», 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2012 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά το οποίο διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Παιδείας και η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. με υλικό ενημέρωσης των δράσεων του κατά την σχολική περίοδο 2011-2012 με θέμα *Πάμε …Μουσείο* και το *Μουσείο ….πάει σχολείο*

Η δράση υποστηρίζεται από τους εθελοντές φορείς :
τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,την ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011*,η Αστροπύλη Σερρών,την PRAXIS με τους εθελοντές κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικό, Ελένη Πισώκα ,Ιωαννίδου Ευαγγελία, Τατιάνα Αγγελίδου, Αναστασία Παπανικολάου, , την Ζαφειρούλα Μποζίνου στην ηλεκτρονική υποστήριξη Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, και τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez,Katia Siebert με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.


Ο Όμιλος συμμετέχει στο Eco Festival του Δήμου Σερρών με δικό του περίπτερο παρουσιάζοντας έκθεση με θέμα
*Ανεμογεννήτριες και Πράσινη οικονομία*