…….Ξαπλωμένος πάνω στην ξύλινη σχεδία της λίμνης Κερκίνης ο γέροντας κορμοράνος αναπολεί τα νιάτα του.
Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν και εύκολα.
Φυσικά και καλοπέρασε μια και δεν δούλεψε ποτέ του και δεν στερήθηκε ποτέ την τροφή του .Η λίμνη χωρίς να κάνει τίποτα τον τάιζε με τις λιχουδιές της. Εάν δεν είχε και τους ψαράδες να του θυμώνουν καμιά φορά θα ήταν καλύτερα. Είχε και τους κυνηγούς που δεν ξέρουν να σημαδεύουν και σου δημιουργούν πανικό από την ατζαμοσύνη τους
Για να μη θυμηθώ τους ατέλειωτους ξαφνιασμένους ανθρώπους που κάνουν βόλτα στο βασίλειο μου. Από μικρός τους ακούω να αναφωνούν Τι όμορφο αυτό, τι καταπληκτικό εκείνο Μας πεθαίνουν στον θαυμασμό!.
ΜΟΝΟ που θεέ μου τι καταστροφικοί που  είναι!
Έχουν βρωμίσει την λίμνη με τα σκουπίδια που ρίχνουν γύρω γύρω λες και είναι χωματερή  ,άσε και τ  ατελείωτα φυτοφάρμακα που ρίχνουν στα χωράφια  και τελευταίως κάτι δεν πάει καλά…..
Το νερό λιγοστεύει…!
Για να πάρω την κορνέτα μου να συγκαλέσω γενική επιστράτευση της βιοποικιλότητας της λίμνης………
Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις………… πριν είναι πολύ αργά !
Στο πλαίσιο της Ημέρας Υδροβιοτόπων 2013, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να ευαισθητοποίηση τους συμμετέχοντες για την μείωση και την καθαρότητα του νερού.
Μέσα από τις αναμνήσεις του γέροντα κορμοράνου θ αναλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι για την προστασία της λίμνης, την σημασία της ύπαρξη της για το περιβάλλον και την υποχρέωση τους να την προστατεύσουν έχοντας την, πάντα  καθαρή και με πολύ νερό .Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν στις κατασκευές της Ramsar που δημιούργησε για την ημέρα με θέμα* Αποτύπωμα του νερού* .

Με το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα τους ζητηθεί να στείλουν μια κάρτα της Ramsar http://community.ramsar.org/index.php  σε όποιον επίσημο φορέα επιθυμούν, γράφοντας την δική τους πρόταση προστασίας και την υποχρέωση του κράτους για την δημιουργία πολιτικών για την διάσωση της.
Διάρκεια προγράμματος 2-30/2/13
Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ , Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών
Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Ευαγγελια Iωαννίδου  ,Τατιάνα Αγγελίδου, Ελενη Πισώκα Κατερίνα Ανθουλάκη, Ανδρομάχη Τσουγκάρη με τους νέους του Club Νέων για  Unesco  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά, Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez, Mentoring Coaching η  Μαρία Εμμανουηλίδου, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.
Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net


Οι δράσεις  είναι

Με την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO

 
 Οι δράσεις εντάσσονται,
 -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020  -Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*