Την Ημέρα του δάσους,21 Μαρτίου 2013, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα την γιορτάσει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

*Τα ζώα του δάσους.. πάνε σχολείο*

Μια φορά κι έναν καιρό, τα ζώα του δάσους αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του δάσους. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχολείο διαφορετικό από τ’ άλλα. Υιοθέτησαν ένα αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, αναρρίχηση, κολύμβηση και πέταγμα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων ήταν υποχρεωτική για όλα τα ζώα.

Ο αετός ήταν ένα ιδιόρρυθμο πουλί αρκετά ανυπάκουο. Στο μάθημα της αναρρίχησης τους νίκησε όλους, αφού έφτασε μέχρι την κορυφή του δέντρου πολύ γρήγορα, αλλά επέμενε να χρησιμοποιήσει τη δική του μέθοδο για να φτάσει μέχρι εκεί.

Ο σκίουρος ήταν εξαιρετικός στην αναρρίχηση, μέχρι που απογοητεύτηκε γιατί στο μάθημα του πετάγματος ο δάσκαλος τον έβαλε να ξεκινήσει από το μηδέν. Επίσης, του δημιουργήθηκε μια κήλη από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε. Τελικά πήρε Γ’ στην αναρρίχηση και Δ’ στο τρέξιμο……………

*Η συμβολή των δασών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη*

Επίσης την *Ημέρα του δάσους*, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα υποστηρίξει ,πολλαπλασιάζοντας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα .το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που έχει περάσει για τη 21η Μάρτη κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα του Δάσους, ενθαρρύνοντας  τη σημασία των δασών και τη συμβολή τους στην ανθρώπινη ζωή. Τα δάση έχουν παίξει πάντα ένα σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Στην πορεία  του χρόνου, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και των δασών έχει αλλάξει την πρακτική  στις κοινωνικές και στις οικονομικές αλλαγές.
*Η συμβολή των δασών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη*
Στο Διεθνή φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ,στο πλαίσιο της ημέρας, μια διακεκριμένη ομάδα  ομιλητών θα συζητήσουν για τα ζητήματα αυτά και θα παρουσιάσουν  επιτυχημένες πολιτικές καθώς και το όραμά τους, που απεικονίζει το πώς η διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των δασών σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν συμβάλει και θα συνεχίσουν  να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.Αν και οι εθνικές προτεραιότητες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, υπάρχει συναίνεση ότι η αειφόρος διαχείριση των δασών παραμένει κοινός στόχος, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με παρόμοια επίπεδα της δασικής κάλυψης, αλλά μεταξύ εκείνων με πολύ διαφορετικές εμπειρίες.Η επιστήμη και η πρακτική της δασοκομίας έχει εξελιχθεί και επεκταθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, από την εστίαση στη διατήρηση του κεφαλαίου δάσος εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, ώστε να συμπεριληφθούν με βαθύτερη κατανόηση στη αειφόρου ανάπτυξη Ελάτε μαζί μας να συζητήσουμε για το πώς η αειφόρος διαχείρισης των δασών μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία αναγκών από πολλούς ενδιαφερόμενους και να δημιουργήσει μια υγιή κοινωνία.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να  παρακολουθήσουν εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα φιλμ που επελέγησαν από τον Διεθνή Διαγωνισμό δημιουργίας μικροφίλμ με θέμα το δάσος ,την έκθεση φωτογραφίας και της  ζωγραφικής των παιδιών από τους  Διεθνείς διαγωνισμούς  που προκήρυξαν στο πλαίσιο του Διεθνούς έτους Δασών το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη και που θα παρουσιαστούν στην Κωνσταντινούπολη   στο Διεθνές φόρουμ για τα Δάση http://www.un.org/esa/forests/index.html
Στους μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που αρχίζει από τις 11-30/3/13 θα ζητηθεί εφ όσον το επιθυμούν να μας στείλουν ως τις 15-4-13 ένα γράμμα που θα έχει θέμα «Φανταστείτε ότι είστε ένα ζωντανό δέντρο σε ένα δάσος. Γράψτε μια επιστολή σε κάποιον που θα εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται τα δάση. “
Στην καλύτερη επιστολή θα δοθεί ένα usb και ένα δίπλωμα.
Υλικό ευαισθητοποίησης για τα σχολεία στο  http://schools.rainforestsos.org/
Τ εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερώνετε στην
PROF. WANGARI MAATHAI – 2004 NOBEL PEACE PRIZE LAUREATE
FOUNDER OF THE GREEN BELT MOVEMENT
Πηγή προγράμματος 

Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελενη Πισώκα με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez Η κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.

Χορηγοί επικοινωνίας,

 Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net

 
Οι δράσεις  είναι

Με την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO

Οι δράσεις εντάσσονται, 
  -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*