Χρονιά «σταθμό», χαρακτηρίζει το 2013 και τις φετινές εκδηλώσεις του «Κουρήτου» στο Ροδολίβος Σερρών, η νέα πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Χαρούλα Βογιατζή, ενώ από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής, τονίζει ότι τα δεκάχρονα του «Κουρήτου», αποδεικνύουν ότι έγινε πλέον θεσμός, αγκαλιάστηκε από τους ντόπιους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, και επιπλέον, έγινε γνωστός σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. «Με το τραγούδι, με το κρασί», λοιπόν και απόψε το βράδυ (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013), κάτοικοι και επισκέπτες στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφίπολης Σερρών, θα ζήσουν τη διονυσιακή μέθη, γιορτάζοντας τον περίφημο «Κουρήτο», τη γιορτή κρασιού και αμπέλου, που πλέον καθιερώθηκε και φέτος πραγματοποιείται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου, καιρό τώρα, μοχθούσαν για τη φετινή διοργάνωση η οποία περιλαμβάνει έκθεση επώνυμων κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα, λαϊκά δρώμενα του κρασιού και του γάμου, διαγωνισμό κρασιού, εκθέσεις που αφορούν την παράδοση, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα καθώς και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Χ. Βογιατζή: «Ο φετινός “Κουρήτος” συμπυκνώνει όλη την εμπειρία του συλλόγου»
Μιλώντας στον «Τ.Θ.», για τον δέκατο συνεχόμενο «Κουρήτο», η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Χ. Βογιατζή, τονίζει ότι «η φετινή …διονυσιακή γιορτή αμπέλου και κρασιού, είναι πραγματικά ξεχωριστή, γιατί συμπυκνώνει όλη την πολύχρονη εμπειρία του συλλόγου και των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν όλα αυτά τα χρόνια, μηδέ και των υπολοίπων κατοίκων του χωριού, εξαιρούμενων». Υπογραμμίζει το γεγονός της επέκτασης του «Κουρήτου» από μονοήμερη, σε διήμερη γιορτή, καθώς από φέτος εκτός από το περίφημο τσάι Παγγαίου που προσφέρει ο σύλλογος το απόγευμα της Παρασκευής, για να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όλες τις γυναίκες του χωριού που βοήθησαν στην προετοιμασία των εδεσμάτων, (μουσταλευριά, σουτζούκ λουκούμ, γλυκό σταφύλι κλπ), πραγματοποίησε χθες με ξεχωριστή επιτυχία, ημερίδα για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού με καλεσμένους από το School of Pharmacy and Biomedical Science, University of Plymouth και ομιλήτρια την διατροφολόγο Χαρά Κατίρογλου. «Είμαστε πολύ περήφανοι», λέει η κ. Βογιατζή, «καθώς, φέτος, στα δεκάχρονα της γιορτής αμπέλου και κρασιού, έχουμε πλαισιώσει τον “Κουρήτο”, με πάρα πολλά δρώμενα. Θεωρώ, ότι, πραγματικά βαδίζουμε στα χνάρια των προκατόχων μας, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς την οποία μας παρέδωσαν», καταλήγει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος.

Γ. Βογιατζής: «O “Κουρήτος” έγινε πλέον θεσμός»
«Ο δήμος Αμφίπολης, κάθε χρόνο στηρίζει σημαντικά και με το τεχνικό προσωπικό του, τον “Κουρήτο”, που οργανώνει το Ροδολίβος. Είμαστε παρόντες παντού και βοηθούμε με όλη την υποδομή του δήμου, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο, έτσι ώστε η εκδήλωση να έχει το μέγεθος και την απήχηση που πρέπει και της αξίζει να έχει», τονίζει με έμφαση στον «Τ.Θ.», ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής. «Έχουν γίνει και φέτος όλες οι προετοιμασίες με πολύ μεράκι από τους ανθρώπους του συλλόγου και είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές συμμετοχές οινοπαραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Στα 10 του χρόνια ο “Κουρήτος”, αποδεικνύεται πλέον ότι γίνεται θεσμός. Έχει γίνει γνωστός σ’ όλη την Ελλάδα, οι επιχειρήσεις δείχνουν πλέον μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα ζητάνε να τους στέλνουμε υλικό να τον διαφημίζουν από τα site τους αλλά και μέσα από τα δικά τους μέσα προβολής κι αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό». Ο κ. Βογιατζής υπογραμμίζει επιπλέον και μια άλλη διάσταση της γιορτής του «Κουρήτου»: «Τον στηρίζουμε γιατί μας ενδιαφέρει και από πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού. Τον βλέπουμε σαν έναν τρόπο οικονομικής εναλλακτικής διεξόδου για την περιοχή», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμφίπολης. Ο κ. Βογιατζής, τονίζει τέλος, ότι «τα μηνύματα που λαμβάναμε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ότι και φέτος θα έρθει πολύς κόσμος στη γιορτή, βοηθάει βεβαίως και ο καιρός και έτσι περιμένουμε να έρθουν και να μας τιμήσουν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες».

Τι περιλαμβάνει φέτος ο «Κουρήτος»
Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, διοργανώνει απόψε σε συνεργασία με το δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Ε.Β. Επιμελητήριο Σερρών και την Unesco Σερρών, τη Γιορτή κρασιού «Κουρήτος». Η φετινή γιορτή περιλαμβάνει: 1. Έκθεση επώνυμων κρασιών οινοπαραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, 2. Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης, (πλατεία «ΟΧΙ»), 3. Αναπαράσταση του μύθου της Φυλλίδας, (πλατεία «ΟΧΙ»), 4. Αναδρομή στα 10 χρόνια του «Κουρήτου» με φωτογραφίες, βίντεο κλπ, (πλατεία «ΟΧΙ»), 5. Διαγωνισμό κρασιού από ειδική επιτροπή γευσιγνωστών-οινολόγων, (πλατεία «Αμβράζη»), 6. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους (η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν από την Μαίρη Χατζηαγγέλου-Ζωγράφου), 7. Έκθεση τοπικών παραδοσιακών στολών καθώς και στολών και μουσικών οργάνων από την ιστορική διαδρομή του τοπικού Μουσικοδραματικού Συλλόγου «Απόλλων», στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. 8. Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα και 9. Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με λαϊκό μουσικό συγκρότημα, (πλατεία «Αμβράζη»).

Ευκαιρία οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον παραδοσιακό οικισμό
Η γιορτή κρασιού «Κουρήτος», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσουν το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού μέχρι τα ξημερώματα. Αν πάλι έχουν το χρόνο να επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια, το ελληνιστικής εποχής λαξευτό νεκροταφείο στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια της Προύφτσας (Προφήτισσας) που πιθανότατα πήρε την ονομασία του από το πανάρχαιο μαντείο του Διονύσου του Παγγαίου, όπου γυναίκα προφήτισσα έδινε τους χρησμούς του, καθώς και τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου. Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός 2.500 κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. Ένα βουνό συνδεμένο με το μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου.