Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου, ζητήσαμε από τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας να εκφράσουν μέσα σε λίγες γραμμές τις σκέψεις τους αναφορικά με ένα θέμα τόσο φλέγον και συνάμα πάντα επίκαιρο λόγω των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν αθρόα. Σχολεία των Σερρών, Γυμνάσια και Λύκεια, δραστηριοποιήθηκαν και τα παιδιά έγραψαν τι σημαίνει για τον καθένα τους ειρήνη. Διαβάζοντας τα κείμενα τους καθίσταται αμέσως αντιληπτό ότι η νέα γενιά αυτού του τόπου πριν ακόμη ενταχθεί ενεργά στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι συναισθάνεται και αντιλαμβάνεται πλήρως τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Οι μαθητές εξέφρασαν τον θυμό τους για την άδικη απώλεια αθώων ανθρώπων κατά την διάρκεια πολέμων, την απογοήτευσή τους για την στέρηση της δυνατότητας να ζήσουν αρμονικά όλοι οι άνθρωποι στην γη, έχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
Όμως παρά τις δυσκολίες και τα υπαρκτά προβλήματα, τα παιδιά, αυτά που αποτελούν την μαγιά για την ζύμη του αύριο, δεν χάνουν την ελπίδα τους και αυτό έιναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Πιστεύουν οτι οι λαοί και τα κράτη μπορούν και πρέπει να μετριάσουν εγωισμούς και ιδιοτέλεια, ώστε να μπορέσουν μέσα από γόνιμο διάλογο να οδηγηθούν σε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, ισορροπίας και αρμονίας με πυξίδα την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία.
Η Unesco Σερρών ευχαριστεί ιδιατέρως για την συνεργασία τις καθηγήτριες του 4ου Γυμνασίου Σερρών, κα Πέτκου Στυλιανή και κα Αγγελοπούλου Βαϊα, καθώς και την καθηγήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών κα Παχαδίρογλου Ολυμπία.
Τέλος, βραβεύει τους παρακάτω μαθητές για τις ξεχωριστές σκέψεις και ιδέες που αποτύπωσαν στα κείμενά τους. Από το 4ο Γυμνάσιο Σερρών τους εξής: Νίκο Αναστασιάδη, Διαμαντή Αμπατζή, Ελισάβετ Δουλγερίδου,Χρήστο Αναστασιάδη, Αντωνία Μαρτινίδου και Δήμητρα Μαντζέρη.
Ενώ από το 1ο ΕΠΑΛ Σερρών τους εξής: Δημήτρη Κύρτσιο, Σταμάτη Ράμναλη, Θεόδωρο Μπουτάκογλου, Χριστίνα Χρήστου και Βαλεντίνο Μουρατίδη.