Το Club Νέων των Σερρών για UNESCO ανακοινώνει την έναρξη της εκπόνησης εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «την ένταξη των αρχών και της Φιλοσοφίας του Γκάντι στα σχολεία».

Αυτός ο σπουδαίος πολιτικός και πνευματικός ηγέτης του εικοστού αιώνα ενέπνευσε τις επερχόμενες γενιές στο να αγωνιστούν για την ελευθερία, την καταπολέμηση της βίας και της φτώχειας και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο ίδιος συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ινδίας από την ξένη κυριαρχία. Ο «Μαχάτμα», που σημαίνει «μεγάλη ψυχή», άφησε ως παρακαταθήκη και ιερό κειμήλιο την φιλοσοφία του, η οποία δεν εκφράζεται απλώς μέσα από γραπτά κείμενα, αλλά μέσα από την ανθρώπινη συμπεριφορά σε όλες της τις εκφάνσεις μέχρι και σήμερα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η UNESCO EFA έθεσε υπό την αιγίδα της το ίδρυμα Γκάντι στην Ινδία ώστε με την ισχυρή υποστήριξη να επιτευχθεί από κοινού ο στόχος: Τα παιδιά, το μέλλον κάθε τόπου και κοινωνίας, να καταφέρουν να ενστερνιστούν την λαμπρή φιλοσοφία του Γκάντι. Το μεγάλο αυτό έργο ξεκινά με πρωτεργάτη το Club Σερρών γιαUNESCO μεόραμα να εξαπλωθεί σταδιακά η δράση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Η δικηγόρος και υπεύθυνη επί ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Club, Κρυσταλία Κεραμιδά ,σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ξεκινούν με το 3ο Δημοτικό και το 4ο Γυμνάσιο Σερρών μια σειρά δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δράσεις που στηρίζονται στις 10 θεμελιώδεις αρχές της φιλοσοφίας του Γκάντι και αποτελούν την βάση για την κατανόηση του λόγου του. Κατά την διάρκεια σχολικών ωρών αφιερωμένων στο εν λόγω πρόγραμμα, οι μαθητές θα έχουν ως άξονα δράσης μία αρχή κάθε φορά και θα εμπνέονται και θα δημιουργούν. Αφομοίωση των ιστορικών και γεωγραφικών στοιχείων αλλά κυρίως μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων, αθλητισμός, περιβαλλοντικές δράσεις, συγγραφή κειμένων και ποιημάτων είναι μόνο μερικοί από τους πυλώνες ευαισθητοποίησης των παιδιών. Σε κάθε μάθημα και αφότου οι μαθητές θα κατανοούν την ουσία και τον πυρήνα της κάθε αρχής, θα δέχονται ορισμένες βασικές κατευθύνσεις και ιδέες, αλλά κατά βάση θα καλούνται να αυτοσχεδιάσουν.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, θα συγκεντρωθεί το υλικό και θα διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί η δουλειά των παιδιών στην Σερραϊκή κοινωνία και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια πραγματοποίησης του προγράμματος, θα λειτουργεί και σχετικός διαδικτυακός τόπος, όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται για τα δρώμενα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεργασιών για την εκπόνηση του προγράμματος, η κ. Κρυσταλία Κεραμιδά έχει κληθεί να συμμετάσχει διαδικτυακά στην ημερίδα « Η φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 στο Ινστιτούτο «PalasAthena» στην Βραζιλία(http://www.palasathena.org.br).

Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορέσει αυτό μελλοντικά να προάγει την ολοκληρωμένη καλλιέργεια και όχι την στείρα μάθηση, την εις βάθος επαφή με αξίες και αρχές όπως η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός και να γαλουχήσει μία νέα γενιά έτοιμη να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις του αύριο.