ΔΑΡΒΙΝΟΣ
Ο Δαρβίνος και η Κλιματική Αλλαγή ή η εξέλιξη των ειδών και ειδών…εξαφάνιση
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα γιορτάσει την *Ημέρα του Δαρβίνου* κάνοντας πρόσκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Θα συνδέσει την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου με σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Τα θέματα που θα τεθούν είναι:
1. Ο θαυμαστός κόσμος της βιοποικιλότητας, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης.
2. Η ανθρώπινη δραστηριότητα και η ζημιά που προκαλεί.
3. Η εξαφάνιση των ειδών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
4. Πώς ένα νοήμον ον, όπως ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον ξεχνώντας ότι καταστρέφει ουσιαστικά το σπίτι του.
Αctions 
1. Πληροφόρηση των σχολείων για την παγκόσμια γιορτή της «Ημέρας του Δαρβίνου».  Δημοσίευση κειμένου στις τοπικές εφημερίδες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
2. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα επισκεφθούν  το Μουσείο και θα περιηγηθούν στα εκθέματα.
Έμφαση στις ομοιότητες των ζώων, από τα ερπετά στα θηλαστικά.
Μικρές παραλλαγές σε συγγενικά είδη. Γιατί υπάρχουν; Τα χρώματα των ζώων μοιάζουν με το περιβάλλον τους, γιατί; Κρύβονται;  Από ποιον;
Κάθε χαρακτηριστικό ενός ζώου δείχνει την προσαρμογή του για να επιβιώσει ή επιβιώνει το ζώο που τυχαία είχε αυτό το χαρακτηριστικό; Ποια είδη θα επιβιώσουν στο νέο κλίμα;
3.Slideshow για τη σύνδεση του Δαρβίνου με την κλιματική αλλαγή. Μετά την προβολή, οι μαθητές θα συζητήσουν θέματα που προκύπτουν από την παρουσίαση και να δημιουργήσουν μια αφίσα, ζωγραφίζοντας σε μια μεγάλη επιφάνεια του χαρτιού. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να καταγράψουν τα είδη που απειλούνται άμεσα με  εξαφάνιση,  σερφάροντας στο internet.

Η επιστήμη είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα της γνώσης, και αυτό μας έχει δώσει τις πληροφορίες για τη βελτίωση της ζωής μας σε μεγάλο βαθμό, μέσω της εξέλιξής της.  Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για όλους να μάθουμε  περισσότερα για την επιστήμη, και  να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα  επιτεύγματα της.

Η διπλή αποστολή του Διεθνούς Ιδρύματος για  την Ημέρα Darwin είναι η προώθηση της δημόσιας  εκπαίδευσης για την επιστήμη και επιπλέον να ενθαρρύνει τον εορτασμό της Επιστήμης και της Ανθρωπότητας σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου κοινού, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, επαγγελματίες της επιστήμης,  εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βιβλιοθήκες,  μουσεία,  έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, και  λάτρεις της  επιστήμης  σε όλο τον κόσμο.
Η επιστήμη έχει εξελιχθεί ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης περιέργειας και  εφευρετικότητας  και, το σημαντικότερο, τα συμπεράσματά της βρήκαν εφαρμογή στην υγεία, την ευημερία και την πνευματική ικανοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και γνώσης είναι άξια να τεθούν στον κέντρο των εορτασμών.
Για να επιτευχθεί αυτή η αποστολή Το Διεθνές Ίδρυμα «Ημέρα Δαρβίνου»  θα διατηρήσει μια ελκυστική ιστοσελίδα  στην οποία δημοσιεύονται οι συμμετέχοντες, καθώς και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με παραδείγματα και κατάλληλες προτάσεις, σχετικά με τους τρόπους  παραγωγής προγραμμάτων για τη συμμετοχή στον εορτασμό της «Ημέρας Δαρβίνου».
  Όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται και ενθαρρύνονται να εγγραφούν και να παρουσιάσουν τις  εκδηλώσεις τους σε αυτή την ιστοσελίδα,  ώστε να  αναπτύξουν την αίσθηση του κοινού σκοπού με όλους τους συμμετέχοντες.
Η αντίστροφη μέτρηση για τα 205α  γενέθλια του Δαρβίνου το 2014  άρχισε!  Ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχετε σε αυτήν την προσπάθεια για να βιώσετε την ικανοποίηση της συμμετοχής του εορτασμού  που φτάνει σε ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα! Πιστεύουμε ότι είναι μια ιδέα της οποίας έφτασε η ώρα να πραγματωθεί!
 http://darwinday.org/about-us/#history
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του  ΟΠΑΚΠΑ, Δήμου Σερρών  θα γιορτάσει την «Μέρα Δαρβίνου»μαζί  με το Διεθνές  Ίδρυμα Δαρβίνος  American Humanist Association , έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, που έχει  αποστολή  την προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης για την επιστήμη και ενθαρρύνει τον εορτασμό της Ημέρας Δαρβίνου.
Διάρκεια προγράμματος 28-2-14  Είσοδος ελεύθερη

*Οι δράσεις του Μουσείου  υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, Αλεξία Ματζίρη, με τους νέους Θέλμα Πολούα, ΄Ακη Μακαρά, Ανδρέα Καμελίδη,Χρύσα Βασιλακάκη,Χαράλαμπο Δαυίδ,  Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο  και τους Ευρωπαίους εθελοντές Julia Reiner,Francesco Garello,Marta Romero,Vitor Costa, Anissa Lebbat με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα
  Χορηγοί  επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr  /  www.aposerres.gr,  www.rodonfm.net   www.e-simerini.com