30 Απριλίου, η ημέρα που ανήκει στην τζαζ!
«Η μουσική, μέσα στον χρόνο, έχει αποδείξει πως είναι ένα ισχυρό όχημα επικοινωνίας», αναγραφόταν στη σχετική διακήρυξη της UNESCO, τον Αύγουστο του 2011. « Όταν πηγάζει από την ανάμειξη μουσικής διαφορετικών πολιτισμών και δημιουργεί μια αρμονική έκφραση που απευθύνεται σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η προσέγγιση είναι πλήρης. Η τζαζ είναι το παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Η τζαζ είναι ένα μοναδικό είδος μουσικής που δημιουργήθηκε στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχει τις ρίζες της στην Αφρική και αναμειγνύει τις μουσικές παραδόσεις της Αφρικής και της Ευρώπης. Αψηφώντας τους προσδιορισμούς, η τζαζ μιλάει πολλές γλώσσες και έχει γίνει μια ενωτική δύναμη για τους θιασώτες της, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνικής προέλευσης».
Ιρίνα Μπόκοβα,
Γενική Διευθύντρια. Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Jazz 2014
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO θα γιορτάσει την ημέρα με τους Quincunx στον πεζόδρομο της Θέμιδος 16-14 στις 21.00 το βράδυ στις 30-4-12 στο «δΥΟ – καφενείο τέχνης» και στο «Resalto pub». Το συγκρότημα από Θεσσαλονίκη αποτελείται από 5 βασικά μέλη, εκ των οποίων στα φωνητικά είναι οι Χαράλαμπος Συμεωνίδης και Ζωή Καλτσά, στα πλήκτρα ο Δημόπουλος Βαγγέλης, στο σαξόφωνο ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης και στην κιθάρα ο Βασίλης Γκουνέλας. Η βραδιά θα έχει ηχόχρωμα pop jazz, funky jazz και swing.
Την ίδια μέρα το 3ο Δημοτικό με ομάδα μαθητών θα γιορτάσουν την ημέρα και ο www.rodonfm.net θα τιμήσει την Ημέρα με παρουσίαση καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος του, κομμάτια που άλλαξαν την μουσική στο κόσμο αλλά και την παγκόσμια κοινωνία.
http://www.rodonfm.net/index.php/shows/club-rodon/93-club-rodon-30-04-2014-international-jazz-day

Υπεύθυνος του προγράμματος των δράσεων της ημέρας το μέλος των Νέων της UNESCO Σερρών Γιώργος Λογοθετίδης.
Φέτος, η πόλη που φιλοξενεί τις κεντρικές εκδηλώσεις είναι η Οζάκα της Ιαπωνίας, η οποία φέρει τον τίτλο της ασιατικής τζαζ πρωτεύουσας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’20. Θα συμμετάσχουν διεθνή τζαζ αστέρια της χώρας, όπως η πιανίστα και συνθέτις Τοσίκο Ακιγιόσι και ο ομότεχνός της Μακότο Οζόνε, πλαισιωμένα από μια dream team της τζαζ που περιλαμβάνει νέα ταλέντα όπως ο τραγουδιστής Γκρέγκορι Πόρτερ, ο πιανίστας Κρις Μπάουερς, η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Γκαμπαρίνι, ο τρομπετίστας Τίο Κρόκερ, η κοντραμπασίστρια Εσπεράντσα Σπόλντινγκ, καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Τζον Σκόφιλντ, η τραγουδίστρια Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, ο τρομπετίστας Ρόι Χάργκροουβ, ο σαξοφωνίστας Κένι Γκάρετ, ο τρομπονίστας Στιβ Τουρέ, ο μπασίστας Μάρκους Μίλερ, η ντράμερ Τέρι Λιν Κάρινγκτον και θρύλους του είδους όπως ο Γουέιν Σόρτερ και –φυσικά– ο Χέρμπι Χάνκοκ.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) μέσω του site www.jazzday.com , ενώ θα είναι διαθέσιμη για «κατέβασμα» λίγες ώρες αργότερα.