Ένας πλανήτης, ένας Ωκεανός!

Μαζί έχουμε τη δύναμη να προστατεύσει τον ωκεανό

Η σημασία των ωκεανών για την αειφόρο ανάπτυξη αναγνωρίστηκε στο Διεθνές Συνέδριο 2012 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη σημασία των ωκεανών για τη ζωή στη γη και να αγωνιστούμε για την προστασία του.

Ο ωκεανός είναι απαραίτητός για την ευημερία μας και το μέλλον του πλανήτη μας, και η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών είναι μια στιγμή για όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις κοινωνίες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση της προστασίας του.
Ένας πλανήτης, μια Θάλασσα – Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους προστατεύουμε ι .

Σε μια εποχή αυξανόμενου κινδύνου, «business as usual» δεν είναι πλέον αποδεκτό – πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κατανοούμε, να διαχειριζόμαστε  και να χρησιμοποιομεν τους πόρους των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ωκεανό και να αξιοποιήσουμε την ισχυρότερη επιστημονική να δημιουργήσει βιώσιμες, πολιτικές με βάση το οικοσύστημα για τον ωκεανό και τις ακτές.

Μέσω Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της, αντλώντας από 46 θαλάσσια μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και την εφαρμογή της Σύμβασης για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η UNESCO δρα στην πρώτη γραμμή της διακυβερνητικές προσπάθειες για την εμβάθυνση της έρευνας και της πολιτικής των ωκεανών.

UNESCO εργάζεται για την ενδυνάμωση της βάσης τεκμηρίωσης για ευκρινέστερη λήψη αποφάσεων στον ωκεανό και  συνδέει την επιστήμη πιο σφιχτά με την πολιτική και την κοινωνία. Αυτό περιλαμβάνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών. Η UNESCO στηρίζει μια συνολική πλατφόρμα με τις  Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προβολή των θεμάτων των ωκεανών στην πορεία των Διασκέψεων των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP), στη Λίμα το 2014 και στο Παρίσι το επόμενο έτος .

Ταυτόχρονα, η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή, το Ωκεανογραφικό κέντρο και το Fundació Navegació oceanica της  Βαρκελώνης φέρνουν σε επαφή εμπειρογνώμονες  της επιστήμη των ωκεανών για να διαμορφώσει τη διεθνή συνεργασία στις θαλάσσιες επιστήμες και την τεχνολογία στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ocean Research, που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Σε συνεργασία με μια ποικιλία των Ηνωμένων Εθνών και άλλους θεσμικούς ενδιαφερόμενους,η  UNESCO συμμετέχει ενεργά στη Παγκόσμια Αξιολόγηση των  Ωκεανών και τα διασυνοριακά Πρόγραμμα Αξιολόγησης του  Waters του Παγκόσμιου Ταμείου Περιβάλλοντος, στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τον ωκεανό και να παραδώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι σημαντικές για τον μετριασμό των κινδύνων των ωκεανών και των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, που είναι απαραίτητες για το Διεθνές Έτος των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών.Η  UNESCO είναι συνεργάτης για να βοηθήσει στην προετοιμασία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Απία, Σαμόα, με έμφαση στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Οι ωκεανοί  είναι απαραίτητη για την ευημερία μας και το μέλλον του πλανήτη μας, και η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών είναι μια στιγμή για όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις κοινωνίες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση της προστασίας του.

Ένας πλανήτης, μια Θάλασσα – Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους προστατεύσουμε.

Μήνυμα από την κα Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια ς της UNESCO,
με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών 2014

Ο Ομιλος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών ως τις 30 Ιουνίου 2014

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και νέους .                                                                                                                                  Είσοδος ελεύθερη. 
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
     Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, Ηλέκτρα Πολούα, Ακης Μακαράς Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Αναστασία Μαλάμογλου,Μιχάλης Μαλάμογλου με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα

Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr / www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com
       Με την αιγίδα της