Φως στην Φυση

Φως στη Φύση
Από το ηλιοβασίλεμα στο ουράνιο τόξο, από τα μπλε και τα πράσινα του ωκεανού στην αξιοσημείωτη ποικιλία των χρωμάτων των φυτών και των ζώων. Οι πρώτες εμπειρίες μας από το φως και το χρώμα είναι μέσα σ αυτό που βλέπουμε στον φυσικό κόσμο. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιέχει τους πόρους και τις συνδέσεις με τις εικόνες, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε και μόνοι μας το υπέροχο φάσμα του φωτός και του χρώματος στο φυσικό κόσμο και να κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από αυτό.
Ουράνιο τόξο. Ένα ουράνιο τόξο είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι σταγόνες του νερού της βροχής συναντούν το φως του ήλιου. Η πολύχρωμη αψίδα παράγεται με μια θεμελιώδης διαδικασία που ονομάζεται διάθλαση, ή η «κάμψη» του φωτός. Στην οπτική, διάθλαση είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά όταν τα κύματα ταξιδεύουν από ένα μέσο με ένα δεδομένο δείκτη διάθλασης σε ένα μέσο με ένα άλλο σε μία λοξή γωνία.
Ηλιοβασιλέματα. Ίσως μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες οθόνες οπτικής απεικόνισης του φωτός στη φύση, το ηλιοβασίλεμα είναι επίσης ένα αποτέλεσμα της διάθλασης. Στην αστρονομία, το ηλιοβασίλεμα είναι το σημείο, όταν το πίσω άκρο της σφαίρας του Ήλιου εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Η λαμπρή σειρά των χρωμάτων που εμφανίζονται στον ουρανό κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος δημιουργούνται από διάσπαρτα αιωρούμενα σωματίδια που διέρχονται μέσα από τις ακτίνες του ήλιου, που ταξιδεύουν μέσα από την ατμόσφαιρα. Επειδή το βράδυ ο αέρας περιέχει περισσότερα σωματίδια από τον αέρα το πρωί, τα ηλιοβασιλέματα είναι συνήθως πιο αστραφτερά χρωματισμένα από την ανατολή.

Φωτοσύνθεση. Η διαδικασία που μετατρέπει την ενέργεια του ηλιακού φωτός σε χημική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα πράσινα φυτά και άλλους οργανισμούς ονομάζεται φωτοσύνθεση. Παρόλο που γίνεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά είδη, η διαδικασία ξεκινά πάντοτε όταν η ενέργεια από το φως απορροφάτε από πρωτεΐνες που ονομάζονται κέντρα αντιδράσεως που περιέχουν πράσινες χρωστικές ουσίες την χλωροφύλλη. Μια φαινομενικά απλή διαδικασία, η φωτοσύνθεση, είναι πραγματικά αρκετά πολύπλοκη και είναι η βάση με την οποία θα αυξηθεί το σύνολο των τροφίμων μας και θα παράγει σημαντικούς πόρους, όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Βόρειο σέλας. Επίσης γνωστό ως Aurora Borealis, το Βόρειο Σέλας είναι ένα φυσικό φωτισμό της οθόνης που εμφανίζεται στον ουρανό στην Αρκτική στην (βορειότερο) περιοχή στη Γη. Στην πραγματικότητα, auroras βλέπεται σε όλο τον κόσμο, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Προκαλείται από τη σύγκρουση του ηλιακού ανέμου και τα μαγνητοσφαιρικά φορτισμένα σωματίδια με την ατμόσφαιρα σε υψηλό υψόμετρο, τα περισσότεροι Β. Σέλη συμβαίνουν σε μια ζώνη γνωστή ως η πολική ζώνη του.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών ο Όμιλος Σερρών για UNESCO συνεργαζόμενος με την ΠΡΑΞΙΣ, την ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ, υποδέχονται το καινούργιο χρόνο με τον εορτασμό του Διεθνούς ¨έτους Φωτός 2015 πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα *ΦΩΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ*

Έναρξη προγράμματος 12-1-15 έως 30-5-15
Είσοδος ελεύθερη

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν οι εθελοντές  Ακης Μακαράς,Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές , Pauline Bussi, Leonie Sendker ,Leonard Hahne Julian Λάλα ,Aitor Saez με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου.
Xορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com,www.allanea.gr.

Με την αιγίδα της
natcom_hellenic_gr

· και της Δεκαετίας της Ερημοποίησης
logo Erimop.png 2

· H δράση εντάσσεται στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
logo Biodiv